Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Magna Cum Laude: Belső égés (Magneoton)

Magna Cum Laude - Magna Cum Laude: Belső égés (Magneoton)

A Magna Cum Laude legutóbbi stúdiólemeze kapcsán a gyulai zenekar egyedi, már-már különös sikeréről és helyzetéről is írtam. Felgyorsult zenei életünkben nem sok esélyt láttam arra, hogy a kilencvenes évek közepén ismertté vált, az évtized végén befutott Quimby után lesz még olyan kereskedelmi sikert elérő magyar együttes, amely egyrészt zeneileg újat hoz, másrészt nemcsak múltja és jelene, hanem feltételezhetően fényes jövője is van.

A Magna Cum Laude gyökeret eresztett az élvonalban. A zenészek az új stúdióalbumon a helyzetükből adódó lehetőségeket aknázzák ki, amelynek az igényesebb közönség csak örülhet. Már nem a megfelelni akarás vezérelte őket, egyszerűen csak dalokba öntötték az aktuális érzéseiket.

A 2003 novemberében megjelent első, Hangolj át című CD-t hallgatva fel sem merült bennem, hogy a Magna Cum Laude néhány év múlva az élmezőnybe juthat. A nagylemezen hallható csúcspontok nélküli popos, rockos stílusnak Magyarországon nincs rajongóbázisa. 2004 őszén a Minden állomás című felvétel mégis slágerré vált, de az albumot nem tudta a köztudatba emelni. A fiúk a második korong beharangozójával, a maxi CD-n 2005 júniusában kiadott Te légy most című, szívhez szóló balladával találtak rá a megfelelő útra. A kezdetekkor egy hölgy, a megasztáros Szabó Eszter is megfordult a zenekarban, aki a tehetségkutató tévéműsorban 2006 márciusában előadta a szóban forgó számot. Fontos pont volt ez az együttes pályafutásában, sokan kíváncsiak lettek a sikerre váró szerzemény eredetijére is. Pár nappal előtte került a boltokba az előzőhöz képest kilencven fokos fordulatot vett második nagylemez – egyszerű dallamokkal, könnyen megjegyezhető, érzelmes szöveggel –, amely eleinte elkerülte ugyan az eladási listát, de aztán felfedezte a közönség. 2007-ben az év magyar popalbumának járó Fonogram-díjjal jutalmazott CD címadója a Minden állomás lett – a cím három ponttal egészült ki. A harmadik stúdiólemez Magnatofon címmel – rajta a zenekar eddigi legnagyobb rádiós slágerével, a Színezd újra cíművel – 2007 novemberében került forgalomba. Ezt már a mostani felállás készítette, a három régi tag: Mező Misi énekes, Szabó Tibi gitáros, zeneszerző és Kara Misa basszusgitáros, szövegíró, valamint az új, Kilián Imi dobos. A negyedik, a 2009 júniusában megjelent 999 című stúdióalbum a bevált receptet követi, vidám hangulatú, laza dalokat vonultat fel. A rajongói bázist célozza meg: a némi élettapasztalattal már rendelkező hölgyeket, asszonyokat, férfiakat. Az együttes humorosan, ironikusan tálalja mondanivalóját, az érzelgősség határának elfogadott oldalán mozog, bár olykor átcsusszan a túloldalra.

A DVD-vel kiegészített Belső égés című CD mindössze kilenc szerzeményt tartalmaz, játékideje a harminchárom percet sem éri el. (A DVD-n a 2010. december 28-án tartott SYMA-koncert másfélórás változata látható.) Olyan, már első hallás után az emlékezetünkben maradó felvétel nincs rajta, mint a Színezd újra vagy a Pálinka dal, mégis született róla sláger, a rockos, a válást kiveséző Túl későn című. „Túl későn láttam meg benned, ami úgy hiányzott.” Az üzenetéből kifolyólag nem tipikus slágerszám, nyilván azért tűzték műsorra a rádióállomások, mert a zenekar rászolgált.

A Belső égés – ahogy a cím is jelzi – komolyabb, mint az előző nagylemezek. A letisztult, mély tartalmú, de nem komor szerzeményeket érzelmi viharok inspirálták. A válás, betegség, halál, az ezekből adódó késő bánat, düh, nosztalgia, fájdalom, szenvedés a vezértéma. Végérvényesen bebizonyosodott, hogy a laza rock is jól áll az együttesnek. A Túl későn, valamint a további két rockos dal: a Mid nem voltam még neked? és az Ugorj címűek a CD csúcspontjai. Az utóbbi a zenekarra jellemző édes brutalitás jegyében íródott. „De ha gondolsz az illatoktól túlfűtött nyárra, s délibábként zöldellő határra, akkor rájössz majd, hogy túl szép nap ez a halálra. Hát akkor ugorj, akkor ugorj, akkor ugorj, ha senki nem ölel meg! Akkor ugorj, akkor ugorj, én megvárlak lenn az ölembe!” A veszteség, a gyász legmarkánsabban a Fekete című felvételben jelenik meg. Az előző stúdióalbumon a záró számot, az Előre bocsánat Dézi címűt nem Mező Misi, hanem Kara Misa adja elő. A mostani záró szerzeményét, az Úgy szeress címűt Szabó Tibi énekli.

Nem kétséges, a Belső égés a Magna Cum Laude eddigi legjobb nagylemeze. Az élvonalbeli hely ugyan nem erősödött vele, a CD túl igényes ahhoz, hogy az együttes megtartson minden egyes új szimpatizánst, akit a Pálinka dal vagy A főnököm című kapcsán maga mellé állított. De remélhetőleg a fiúk már egy szebb korszakukat élik, így majd ismét vidám stúdióalbum készül, egy-két olyan szerzeménnyel, amely a Túl későn című sláger sikerét is túlszárnyalja. (Új Szó – Szalon)

Puha József

2012. 07. 22. 11:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Magna Cum Laude: Belső égés (Magneoton) cikk képei
Magna Cum Laude - Magna Cum Laude: Belső égés (Magneoton)