Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Queen: Deep Cuts – Vol. 2. (Universal)

Queen - Queen: Deep Cuts – Vol. 2. (Universal)

Évtizedes váltás – többek közt ezt kínálja a Queen kevésbé ismert dalaiból, ám a tagok által kedvelt felvételekből gyűjtött válogatássorozat második felvonása, mely a News of The World, a Jazz, a The Game, a Flash Gordon és a Hot Space című albumokról szelektált – jóval bátrabban, mint az első rész.

Míg a Deep Cuts Vol. 1. négyéves időintervallumból, addig a folytatás hatesztendőnyi sávból szemezget, de szintén öt lemezről – köztük a Flash Gordon filmzenekorongról – válogat, s ugyanúgy 14 szerzeményt tartalmaz. De micsoda 14 szerzeményt!

Ezúttal meglepően sok olyan darab került az összegzésbe, melyek egykor kislemezen is megjelentek. Ilyen a lemez nyitódala, a címében, témájában és zenei világában is arab alapokra épült, a Queen rock-felfogásával színesített nóta, a Mustapha, mely több mint izgalmas: egyenesen zseniális darab. Szintén a Jazz feliratú albumról való az egykor kislemezen is megjelent Jealousy, a Queen-balladák védjegyszerű zongorajátékát Mercury visszafogott, mégis technikás énekével vegyítő gyöngyszem.

A brit banda szintén minden slágerjellemzőjét magán viseli a ’78-ban kislemezen kiadott, s nem a két kulcsszerző, May és Mercury, hanem John Deacon keze munkáját dicsérő dolgozat, a Spread Your Wings, mely anno a szigetország toplistáján a 38. helyig jutott. (Az akkori korong B-oldalán szereplő Sheer Heart Attack sem hiányzik e gyűjteményről, bár a címe becsapós lehet, hiszen, nem az azonos feliratot viselő 1974-es nagylemezről, hanem a News Of The Worldről való.) A hetvenes évekbeli Queenre jellemző nyers gitárjátékot, és stúdióban precízen kikevert vokált kínál az It’s Late, mely 1978-ban került kislemezre – igaz, csak az USÁ-ban.

A korong egyik kakukktojása, a szintén kislemezre került Staying Power című Mercury-szerzemény, mely az alapvetően rockot játszó banda funk-korszakát képviseli, fúvósokkal megtámogatva – a dalhoz az a 11 Grammy-díjjal kitüntetett Arif Mardin nyújtott segítő kezet, aki többek közt a Bee Gees-szel és Chaka Khannal is együtt dolgozott. (A másik kakukktojás a Flash Gordon filmzenelemezt képviselő Battle Theme, mely nem csak mozis kötődése, de instrumentális volta miatt is kilóg a sorból.)

Kapunk még blues-rockot a Sleeping On The Sidewalk jóvoltából, emblematikus gitárriffes remeket a Dragon Attacknek köszönhetően, méltatlanul hanyagolt rock-remeket a Put Out The Fire személyében, és persze egykori koncert-kedvencet, az Action This Day-t.

Ereszd-el-a-hajam energiájú a Dead On Time, visszafogott-középtempós a Brain May énekét és gitárjátékát kínáló miniremek, a Sail Away Sweet Sister, míg a Rock It (Prime Time) a kettő keverékét kínálja – Mercury és Taylor énekével.

14 dal, alig több mint 50 percnyi játékidő, amit simán túl lehetett volna szárnyalni további tételekkel, de összességében nincs sok panaszra. Sőt. (A borítóba rejtett dalszövegekért külön köszönet jár!)

A Queen Deep Cuts Vol. 2. simán felülmúlja az elődjét: ez az összegzés lazán zavarba ejti a laikus Queen-kedvelőket, hiszen meglepően sok és nagyszerű felvételt tartalmaz, melyek az eddigi Queen-slágerválogatásokat elkerülték, most viszont, csokorban szedve még nagyobbat ütnek. Ha nem is csillagos ötös, de egy ötös alát abszolút megérdemel e gyűjtemény. Meg egy gratulációt!

Tracklista
1. Mustapha
2. Sheer Heart Attack
3. Spread Your Wings
4. Sleeping On The Sidewalk
5. It’s Late
6. Rock It (Prime Jive)
7. Dead On Time
8. Sail Away Sweet Sister
9. Dragon Attack
10. Action This Day
11. Put Out The Fire
12. Staying Power
13. Jealousy
14. Battle Theme

Balajti Péter

2012. 07. 23. 14:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Queen: Deep Cuts – Vol. 2. (Universal) cikk képei
Queen - Queen: Deep Cuts – Vol. 2. (Universal)