Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Meszecsinka (NarRator Records)

Meszecsinka - Meszecsinka (NarRator Records)

Képtelenség egyből a lényegre térni, messziről kell indulnom. Egy mellékprojektből fontos együttessé kinőtt formáció Meszecsinka nevű kistestvérének első CD-jét készülök bemutatni. A zenekar egyre nagyobb szeletet hasít a magyarországi világzenei színtér tortájából, népszerűsége és jelentősége is folyamatosan növekszik. Tulajdonképpen máris a nagytestvér fölé nőtt.

A nagytestvér a sokszínű világlátás jegyében dolgozó Fókatelep, amelyet a Korai Öröm négy zenésze, az abból időközben kivált, bolgár származású Biljarszki Emil billentyűs, Csányi Viktor dobos, Jócsik János ütőhangszeres, valamint a colorStarból is ismert Szalay Péter gitáros és a colorStar vendég basszusgitárosa, Somogyi Ferenc alapított 2007-ben Oláh Annamária énekesnővel. Az együttes rockalapú világzenét játszik, amelyben magyar csujogatós találkozik bolgár népdallal, cigánytangó sanzonnal, latin ritmusok afroamerikai zenei elemekkel. A Korai Öröm 2009 februárjában kiadott nagylemezét három hónappal követő első, cím nélküli Fókatelep-album zeneileg hasonlít az anyazenekar hangzásvilágához, Annamária nyers és tiszta, hol érzéki, hol sodró éneke ad új színt neki. A különböző zeneszámok az énekesnő hangjának, előadásmódjának köszönhetően izgalmas egységgé forrnak össze. Az első nagylemez rockzenébe ágyazott, katartikus erejű, főleg magyar népdalátdolgozásokkal kápráztat el. A tavaly áprilisban megjelent, elsősorban saját zenére és szövegre épülő második albumot, a Fokadelic címűt még szabadabbra engedett kreativitás jellemzi.

A Meszecsinka tehát a Fókatelep kistestvéreként alakult meg. A történet 2008 decemberében az R33 Fesztiválon a budapesti Gödör Klubban indult, ahol Annamária és Emil duóban Fókaszalon név alatt lépett fel, a Fókatelep repertoárjával összehasonlítva még intimebb hangulatú szerzeményekkel. Aztán a dolgok felpörögtek, a formáció új zenészekkel egészült ki, és a zenei skála is szélesedett. 2009 végén felvette a Meszecsinka nevet, ami holdacskát jelent, egy bolgár népdalból származik. Az együttes két országból: Magyarországról és Bulgáriából jön, Csodaországba tart. Hét nyelven: magyarul, bolgárul, cigányul, spanyolul, finnül, angolul és arabul énekel. Csak azt csinálja, amit nem lehet nem csinálni: sok stílust ötvöz, mégis saját stílusa van, az élete. Ösztönből zenél, és rácsodálkozik a világra. Lágy és simulékony, de nem hagy kétséget. A slágerlistákat és a rádióállomásokat megkerülve lopakodik be az emberek szívébe. A zenekar tavaly májusban megnyerte a Folkbeats tehetségkutató verseny világzenei kategóriáját. Jelenleg Annamária és Emil mellett Vajdovich Árpád nagybőgős, basszusgitáros és Krolikowski Dávid dobos alkotja.

A Meszecsinka zenéje az európain is túlnyúló összkultúra kivonata. A májusban forgalomba került, tizenegy szerzeményt felvonultató CD-jén a magyar, a bolgár, az arab és a spanyol népzenei vonal viszi a prímet. Sok stílus és stíluselem rakódik egymásra, vagy keveredik egymásban, sajátos zenei világot alkotva. A bensőséges sanzonos dalok elvarázsolnak, a sodró poposak magukkal ragadnak. Az összekötő kapocs ismét Annamária, őserővel áradó éneke egységgé kovácsolja a zeneszámokat. A nagylemez csak sokszori meghallgatás után aknázható ki teljesen, több olyan rejtett kincse is van, aminek felfedezéséhez idő kell.

A magyarországi világzenei vonal mindig is erős volt, most már évek óta bivalyerős. A Meszecsinka az átlagból is jócskán kiemelkedik. (Új Szó – Szalon)

Puha József

2012. 07. 28. 8:11

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Meszecsinka (NarRator Records) cikk képei
Meszecsinka - Meszecsinka (NarRator Records)