Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Mrs. Columbo: (re)make up (Magneoton)

Mrs. Columbo - Mrs. Columbo: (re)make up (Magneoton)

A formáció neve telitalálat! Pedig sántít, nem fedi a valóságot. Columbónak, a filmtörténet leghíresebb nyomozójának sokat emlegetett feleségét sosem láttuk. De így volt jó, csalódás lett volna, ha egyszercsak felbukkan. A Mrs. Columbo zenekar viszont egy percet sem titokzatoskodott.

Ráadásul a híre jóval korábban jött, mint a zenéje, én legalábbis jó ideig csak azt tudtam, hogy a Megasztár első sorozatában megismert Galambos Dorina e frappáns néven alakított együttest Hudák Zsófi nagybőgőssel és Sárközy Fanni zongoristával. Arról is csak később értesültem, hogy milyen stílust képviselnek. A negyedik fő zenész, Kovács Norbert dobos értelemszerűen hivatalosan nem tag. Furcsán venné ki magát.

Azért kis titokzatosság jót tett volna a produkciónak. Akkor korántsem biztos, hogy a Játékország című nagylemezét 2005-ben kiadott Dorinát azonnal felismerjük. Sokkal jobb énekesnőként tért vissza, hallatszik, hogy képezte a hangját. A (re)make up című CD-n tizennégy nemzetközi sláger dzsesszes átdolgozása csendül fel. A merítés a stílust és a kort tekintve egyaránt széles, a hanghordozón helyet kapott többek között Willie Dixon, a The Doors, a Queen, Prince, Madonna, a Modjo egy-egy és a The Beatles két dalának átirata.

Azt már több nagylemez kapcsán írtam, hogy nem szeretem az átdolgozásokat, pontosabban csak azokat szeretem, amelyekből szinte új zeneszám születik, s ilyenből – valljuk be – kevés van. Itt ez a kritérium teljesült: a szerzemények egészen új köntöst kaptak. Az átiratok változatosak, a hangszerelés populáris, könnyed, mégis tartalmas. A legtöbbjüket ugyan szokni kell, mivel az eredetijük egytől egyig emlékezetünkbe vésődött sláger. Sajnos kis idő után Dorina hangja egysíkúvá válik, így jobb lett volna, ha a zenekar vokalistákkal egészül ki. A legjobb átirat talán a Soundgarden kultikus, Black Hole Sun című slágerének swinges változata.

A kezdés kipipálva. Bár nem tudom, hogy a Mrs. Columbo a CD-vel kiket céloz meg. A dzsesszrajongók ugyanis igényesek, többségük nem éri be átdolgozásokkal, még akkor sem, ha azok jók. A formáció napokban debütált első saját dala, a The Sunny Side of Jazz szerencsére azt jelzi, hogy a folytatás izgalmasabb lesz. (Új Szó)

Puha József

2012. 08. 04. 11:44

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

mama 2015. 08. 26. 8:49
Szuper!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Mrs. Columbo: (re)make up (Magneoton) cikk képei
Mrs. Columbo - Mrs. Columbo: (re)make up (Magneoton)