Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Mentális Majális: Szubjektív ábránd (NarRator Records)

Mentális Majális - Mentális Majális: Szubjektív ábránd (NarRator Records)

Én sem bonyolítom. Egyszerű és nagyszerű – ezzel a két szóval lehet legtalálóbban jellemezni a hanghordozót. „Ecsetfőzelék színes hasadékán megszületik egy szubjektív ábránd, a világ egy lenyomata” – hallható az első, Ecsetfőzelék című szerzeményben. Nyilván a Mentális Majális egész CD-je így született, ilyen egyszerűen, ilyen nagyszerűen.

A tagok elmondása szerint minden más örömtől különbözik az, amikor egy-egy ötlet, dallam, szövegkezdemény dallá érik. Most ezek a dalok lemezre kerültek, azzal a nem könnyű vállalkozással, hogy hat megzenésített vers és nyolc saját zeneszám alkosson egészet. És láss csodát, működik! A felvételek habkönnyűen forrnak egységbe. Szövegileg és zeneileg egyaránt. Bizonyára azért, mert a saját szövegek tulajdonképpen költemények.

A Mentális Majálist Pongrácz Márta énekes, zeneszerző, szövegíró, Lendvai Dénes gitáros, zeneszerző és Harmatos Zoltán dobos alkotja. Természetesen nem főállású zenészek. A Kecskemét melletti Lakiteleken élnek, egy sor szerencsés áramlatnak köszönhetően 2011 januárjától zenélnek együtt. Nem a népszerűségre törekednek, pusztán élvezik azt, amit csinálnak. Magyar költők műveinek megzenésítésétől indultak, majd folyamatosan születtek – a múzsák hathatós segítségével – az egyedi, de a versekkel párhuzamba állítható saját szövegek. Dalaikat egyszerű, gitárra és dobokra épülő zenei kísérettel adják elő.

A Szubjektív ábránd című CD-n a versek közül a Nagy László Táncbéli tánc-szók című költeménye részletének megzenésítése viszi a prímet. Lassan indul, majd felpörög, s igazi fiesztává alakul. Nem értek egyet azzal a nézettel, hogy a megzenésített vers nem válhat slágerré. A szóban forgó zeneszám rádiós támogatással széles körű népszerűséget hozhatna a triónak, ami nagy segítség volna ennek az egyre mostohábban kezelt zenei műfajnak. A saját szerzemények közül az énekkel induló Elmegyek című emelhető ki, amely szintén később kapcsol nagyobb sebességre a beinduló, trombitával fűszerezett zene hátán.

A Mentális Majális tagjai szeretik a zenét, és szeretnek együtt zenélni. Élvezik az ének, a gitár és a kezek játékát. Ehhez jön a szó: a versek, a magánszövegek, a színes hangokká festett gondolatok. Kell ennél több? Szerintük nem.
Szerintem sem. (Új Szó)

Puha József

2012. 08. 12. 19:57

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Mentális Majális: Szubjektív ábránd (NarRator Records) cikk képei
Mentális Majális - Mentális Majális: Szubjektív ábránd (NarRator Records)