Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

X-Faktor 2011: Az első saját dalom (Sony Music)

X-Faktor - X-Faktor 2011: Az első saját dalom (Sony Music)

Csokorba kötötték a magyar X-Faktor második sorozata tizenkét döntősének első saját dalát. Néhányuknak nyilván ez az utolsó is egyben… A zenei tehetségkutató tévéműsorok zsűrije egy tényről valamiért nem vesz tudomást: a zeneiparnak jó hangú előadók helyett elsősorban tehetséges egyéniségekre van szüksége.

A CD-n szereplő kilenc szólóénekes és három formáció szinte kivétel nélkül az első csoportba tartozik. A legtöbbjük – ahelyett, hogy saját kézbe vette volna sorsát – ismert szerzőkre bízta pályafutása valódi elindítását. A harmadik helyen végzett Baricz Gergő az egyetlen, aki zeneszámát teljes egészében maga írta. A Baby-Bebogyó ugyan nem a legjobb, de a leghitelesebb szerzemény a lemezen. Még két döntős működött közre társszerzőként dala születésénél: Lil. C (Kelemen Csaba) és a Rocktenors trió egyik tagja, Mező Zoltán.

A prímet a három angol nyelvű felvétel viszi. A versenyből elsőként búcsúzó dunaszerdahelyi Gyurcsík Tibor fiatalos, Back in Place című száma – akárcsak annak magyar változata, a Mozi szélesvásznon – telitalálat. Ugyanez elmondható a szintén szlovákiai, feketenyéki Varjú Renével felálló Apollo 23 daláról, az I Run to You címűről. Ezeket a rádió nagy rotációban játssza. Lil. C komolyabb hangvételű, rockosabb Rock with U című felvétele pedig – közhellyel kell élnem – a világ bármely részén megállná a helyét. A magyar nyelvű szerzemények viszont, Baricz Gergő említett és Muri Enikő Késő már című száma kivételével, jellegtelenek, szürkék. Bár rádiós támogatással bármelyikből sláger válhatna – Enikő dala, valamint Kocsis Tibor Lásd a csodát című felvétele hódít is –, de tiszavirág-életű, nem örökzöld.

A tehetségkutató tévéműsorok befejeztével a szavazók jelentős csoportja magára hagyja állítólagos kedvenceit. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem a versenyben, hanem a zenei életben kellene őket igazán támogatni, mondjuk, a hanghordozóik megvásárlásával, ha egyáltalán eljutnak odáig. Most itt az alkalom, az X-Faktor második szériájának tizenkét döntőse egyszerre támogatható! A megrögzött szavazatküldőknek kötelezővé tenném a CD megvételét. (Új Szó)

Puha József

2012. 09. 23. 20:49

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

X-Faktor 2011: Az első saját dalom (Sony Music) cikk képei
X-Faktor - X-Faktor 2011: Az első saját dalom (Sony Music)