Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Group’N’Swing: Botrány! (Episwing)

Group’N’Swing - Group’N’Swing: Botrány! (Episwing)

A látszólag lényegtelen, valójában nagyon is fontos kiegészítőkkel kezdem. A CD címe és borítója telitalálat! A vásárló szeme akaratlanul is megakad a hanghordozón. Ha tetszik, ha nem, a mindig is fontos botrány szó jelentősége az elmúlt években tovább erősödött, és a sajtó vezető kifejezésévé vált. Furcsállom is, miért csak most jutott eszébe valakinek albumcímnek használni, és szerzeményt írni hozzá.

A címhez ötletes, újságot ábrázoló borítókép társul, amelynek cikkeiben a nagylemez dalcímei olvashatók. Az átlagos zenehallgató leginkább az interneten és CD formájában találkozhat a zenekarral, a rádióban ritkán. Pedig többre hivatott, meggyőződésem, hogy jelentősebb médiatámogatással nagyot lépne előre, jócskán növelné rajongói számát.

A külsőségek után most már rátérek a tartalomra, a zenére, amely – a címből kiindulva – botrányosan jó. A negyvenes, ötvenes évek Amerikája napjainkba ágyazva, hangzásban és látványban egyaránt. A Group’N’Swing mára Magyarország első számú Swing and Boogie Show együttesévé vált. Táncparkettre szánt, boogie-s lüktetésű, swinges, nagyzenekari felvételeivel és a stílushoz passzoló karakteres imázsával egyre szélesebb körben hódít.

Az együttest Péntek Tibor ”Sas” verbuválta 2006-ban. Tíztagú, jelenleg egy-egy dobos (Péntek Tibor ”Sas”), nagybőgős (Molnár Péter), zongorista, orgonista (Lőrincz Ádám), gitáros (Gyalog Zoltán), négy fúvós (Csík Tibor – trombita, Nyikes Krisztián – trombita, Bakó István – szaxofon, Almási Attila – harsona, baritonszaxofon) és két énekes (Gájer Bálint, Mihályi Réka) alkotja. Az utóbbi kettő karizmatikus frontemberként viszi a hátán a produkciót. Amellett, hogy tökéletesen énekelnek, Bálint kellően sármos, a szlovákiai, párkányi származású Réka kellően titokzatos. A zenészek – elmondásuk szerint – hosszú utat bejárva alakították ki hangzásvilágukat. Mindenki hozott magával kedvenceket, a közös példakép, az örök klasszis, Frank Sinatra pedig erős bástyaként áll előttük. 2010 októberében került forgalomba a saját szerzeményeket felvonultató bemutatkozó albumuk Swing amíg élek! címmel.

A Botrány! az első nagylemezzel összehasonlítva modernebb, frissebb hangvételű. A zenészek a swinget játszi könnyedséggel fűszerezik, ha kell, vadítják rock and rollal, rockabillyvel, latin dallamokkal. A végeredmény: a közönség széles körét megcélzó, fülbemászó, táncra csábító zene. A CD-n tizenkét saját, magyar nyelvű dal, valamint négy, a zenekar világára átírt örökzöld nemzetközi sláger: a Just the Way You Are, a Mambo Italiano, a You’re the First, the Last, My Everything és a Tu Vuó Fá L’Americano hallható. Az album zenei producere a Unitedban megismert Romhányi Áron. A zeneszerzésben is ő viszi a prímet, mellette Gájer Bálint, Lőrincz Ádám, Almási Attila és Kovács Erik komponált még, az elsősorban a szerelem, vágyakozás, csalódás témakörben íródott szövegek pedig Födő Sándor ”Fido”, Lombos Márton, Várszegi Ákos, Szűts Rita és Lőrincz Ádám tollából születtek.

A negyvenes, ötvenes évek Amerikája – ahogy írtam – nemcsak a hangzásban, hanem a látványban is visszaköszön. A Group’N’Swing a korra jellemző ruhákban és kiegészítőkkel teszi még hitelesebbé a zenéjét. A budapesti fellépéseken egy 1938-as Chevrolet Master Deluxe alapozza meg a régmúltba való visszarepülést, ezzel jön-megy az együttes, a közönség nem kis meglepetésére. A koncerteken a saját szerzemények és a nagy elődök (többek közt Frank Sinatra, Ray Charles, Barry White vagy Natalie Cole) slágereinek átdolgozásai mellett az új generáció, Michael Bublé vagy Amy Winehouse dalainak átiratai is helyet kapnak.

A Botrány! a maga stílusában tökéletes nagylemez. 2012 kiváló magyar CD-inek csoportját gazdagítja, közöttük nyilván a legüdébb. Remélhetőleg minél több házibuli nélkülözhetetlen kelléke lesz. Igazi felüdülés volna, ha olykor a legnépszerűbb rádióállomások műsoraiban is hallhatnánk róla egy-egy felvételt, a gyakran egyhangú, egysíkú, úgynevezett rádiós slágerek között. A célnak tulajdonképpen bármelyik megfelelne. (Új Szó – Szalon)

Puha József

2012. 10. 05. 21:14

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Group’N’Swing: Botrány! (Episwing) cikk képei
Group’N’Swing - Group’N’Swing: Botrány! (Episwing)