Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Green Day: ¡Uno! (Reprise Records/Warner)

Green Day - Green Day: ¡Uno! (Reprise Records/Warner)

Miközben sokan temetik a zenét a számtalan illegális letöltés miatt, a Green Day nevetve beint az mp3-huszároknak: a banda nem egy, de rögtön három stúdióalbummal jelentkezik, stílusosan: ¡Uno!, ¡Dos!, ¡Tré! címmel! A napokban megjelent első rész egyszerűen parádés, érdemes volt rá várni!

Az idén 25. születésnapját ünneplő kaliforniai punk-rock banda semmit sem veszített a lendületéből. Jól példázza ezt legújabb vállalkozásuk, egy trilógia első része, az ¡Uno!

A korongot ügyesen vezették fel Billie Joe Armstrongék: júliustól kezdve – az album megjelenéséig – minden hónapban kiadtak egy kislemezt.

Az Oh Love gyakorlatilag letarolta az amerikai rocklistát, s bár Let Yourself Go és a P!nk-es beütésű Kill The DJ kicsit vadak voltak a rádióknak (a szöveg miatt is), az album az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is bevette a sikerlisták második helyét, Magyarországon pedig az ¡Uno! egyenesen a MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez lista élén nyitott.

 

A hangzás és a zenei világ a megszokott Green Day-színvonalat hozza, melyről a négytagúvá bővült banda és az 1994 óta a fiúkkal dolgozó Rob Cavallo producer a garancia. Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt és Tré Cool mellett a koncerteken gitárjával besegítő Jason White is aktív tagjává vált a lemezfelvételeknek meg a csapatnak (az ő arca lesz látható a trilógia díszdobozos változatában helyet kapó, ¡Quattro! feliratú DVD borítóján).

 

Van valami pimasz ebben a 12 dalban, nem csupán a punk rock műfaj polgárpukkasztó vizuális és gondolatvilága miatt, hanem a zenék is annyira pofonegyszerűek, azonnal fogyaszthatóak, hogy a zenéléssel komolyabb barátságot ápolók joggal csapnak a homlokukra: hát ez miért nem nekem jutott az eszembe?!

 

A műfaj egyébként sem a nagy zenei variációk és akkord-varázslatok táptalaja, de a Green Day abszolút korrekten felmondja leckét, és az új anyagával frappánsan megválaszolja, miért is rajonganak értük még mindig világszerte a lázadó ifjak és örökifjak.

 

Igaz, az olyan lírai darabok, mint a Boulevard of Broken Dreams vagy a Wake Me Up When September Ends hiányoznak, az ¡Uno! nagyon is rendben van. A színvonalat szinte végig sikerül tartania a fiúknak, ezzel a kifejezetten fogyasztható dalokkal teli koronggal – egyedül a Troublemaker című felvétel gyengébb a többinél, de 11 nóta lazán feledteti ezt. (A Rusty James és a Stay The Night egyébként is nagyobb publicitást érdemelnének, bár az utóbbi legalább klipet kapott!) A kérdés csak az, vajon sikerül az így felállított mércének megfelelnie a folytatásoknak? November 13-én és január 15-én kiderül… S hogy az ¡Uno! című album hányast érdemel? Nem kérdés: ötöst!

 

Tracklista:

1. Nuclear Family

2. Stay The Night

3. Carpe Diem

4. Let Yourself Go

5. Kill The DJ

6. Fell For You

7. Loss of Control

8. Troublemaker

9. Angel Blue

10. Sweet 16

11. Rusty James

12. Oh Love

Balajti Péter

2012. 10. 07. 22:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Green Day: ¡Uno! (Reprise Records/Warner) cikk képei
Green Day - Green Day: ¡Uno! (Reprise Records/Warner)