Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bródy János: SYMA koncert válogatás (EMI)

Bródy János - Bródy János: SYMA koncert válogatás (EMI)

Félsiker – mondhatjuk már most Bródy János új hanghordozójára, hiszen a 2011-es monstre buli repertoárjának alig fele került csak a CD-tokba. Hiába keresi az ember a Földvár felé félúton, Az utcán (a másik oldalon) vagy a Filléres emlékeim című kulcsdalokat… Miért hagyták, hogy így legyen?

Tini nem sokat időzött azzal, mely dalokat játssza Az Illés szekerén című legutóbbi albumáról a 2011-es koncertjén. A teljes lemez anyagát lenyomta, sőt egész pontosan azzal indult a műsor, s a tételek sorrendjén sem változtatott. Majd további 15 korábbi kinccsel gazdagította az estet. Kár, hogy e hanghordozóra csak a műsor anyagának alig fele került… Igaz, e szerzeményekre sem lehet panasz, azért pedig kifejezetten dicséret jár, hogy a legtöbb koncertlemezzel ellentétben a borító belsejébe mind a 14 dal szövege bekerült.

 

Bródy új dalaira 10 évet kellet várni, s e koncertkorong is jól példázza azt, hogy szépen megférnek egymás mellett a friss felvételek és a leporolt dalok. Az Édes életünk Republic-hangzása bizonyára nem véletlen – Cipőék minden lemezük köszönetnyilvánításában helyet kap a művész, a lendületes-harmonikás Ezek ugyanazok akár egy Zoránnak írt csemege is lehetne, míg a Hammond-orgonás, (a jó dalok sorából kilógó) Ne légy hozzám jó a beat-korszakot idézi.

 

A nyugis, ám öniróniával átitatott Nyuggerdal, azon túl, hogy szövegében megidézi az egy dallal később felcsendülő Maszkabál címét, egyfajta „bocs, hogy élek”-megjegyzés, a személyesen túl a mai nyugdíjasok nevében is szól. A királylány balladája sajátosan szép dallamvezetésű zenés Bródy-mese, politikai felhangokkal teli mögöttes tartalommal, melynek nem csak hallgatása, de boncolgatása, megfejtése sem utolsó időtöltés. A Maszkabál egy 1980-as szerzemény szvinges leporolása, a Lesz még egyszer pedig a magyarkodó mentalitásnak állít görbe tükröt – stílusosan népzenei hangszereléssel.

 

A Zorán hangulatú Ezek ugyanazok után a valóban Zoránnal slágerré vált bús-lírai Ne várd a májust, majd a Halász Judit előadásában híressé vált Mit tehetnék én csendül fel a szerző előadásában – utóbbi érdekessége, hogy ugyanaz a dal egész másképp hangzik egy gyereklemezen, illetve gyerek közönség előtt, mint egy felnőtteknek szánt esten.

 

A blues-rockos Kockázatok és mellékhatások a 2001-es album címadója tipikus Bródy-féle közérzeti darab, ugyanakkor a lemez csúcsdala (az Édes életünk mellett) az ezt követő Szabadnak születtél című, faj- és egyéb gyűlölet ellen bátorító kiállás.

 

A Rockválogatott után ezúttal csak a szerző előadásában hallható a Mindannyian mások vagyunk, s a kollegialitáson túlnyúló barátság jegyében, közel negyven éve (!) Koncz Zsuzsának írt, ma is szíven ütő Ha én rózsa volnék sem hiányzik Tini előadásában, míg a lemezt a korong egyetlen olyan dala, a Miért hagytuk, hogy így legyen zárja, melynek csak a szövegét írta Bródy, a zene Illés Lajos érdeme.

 

A 65 évesen koncertet adott művész hanganyagára csak egyetlen panasz lehet: nem teljes. Másba belekötni esélytelen, ugyanakkor e 15 dalnyi hiány egy egész osztályzatnyit ront a végeredményen. Kár érte: négy alá.

 

Tracklista:

1. Édes életünk

2. Ezek ugyanazok

3. Ne légy hozzám jó

4. Nyuggerdal

5. A királylány balladája

6. Maszkabál

7. Lesz még egyszer

8. Ne várd a májust

9. Mit tehetnék érted

10. Kockázatok és mellékhatások

11. Szabadnak születtél

12. Mindannyian mások vagyunk

13. Ha én rózsa volnék

14. Miért hagytuk, hogy így legyen

Balajti Péter

2012. 10. 10. 21:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bródy János: SYMA koncert válogatás (EMI) cikk képei
Bródy János - Bródy János: SYMA koncert válogatás (EMI)