Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Hooligans: 15. jubileumi nagykoncert – Budapest Sportaréna (EMI)

Hooligans - Hooligans: 15. jubileumi nagykoncert – Budapest Sportaréna (EMI)

Jóból is megárt a sok – tartja a mondás, de ezt igazán felesleges volt a Hooligans-nek a jubileumi koncertanyag kapcsán magára vennie. Lévén a közel háromórás csúcsbulijukhoz méltatlan a mindössze 17 dalos kivonat. Még akkor is, ha a cucc nagyon rendben van.

2009-ben CD/DVD-s koncertpakk, 2011-ben kétlemezes best of válogatás, 2012-ben egy egylemezes (!) koncertesszencia – mi ez, ha nem visszalépés? Félreértés ne essék, csipem Csipáékat, de egy közel háromórás sportarénás megakoncertből, melyen a Republic is tiszteletét tette, miért kell mindössze 70 percnyi, 17 tételes anyagot kiadni, pláne úgy, hogy a három évvel ezelőtti PeCsa-buliról ennél hosszabb, 20 dalos összeállítás jött ki, Lady Gaga-feldolgozással meg ráadás-DVD-vel, s a két korong zenei kínálatából 11 (!) tétel megegyezik?

Szóval egy esetleges összehasonlításban simán alulmaradna a jubileumi kiadvány, azt leszámítva, hogy ezúttal jobban szól a cucc, s most több albumot sikerül megidézni a banda repertoárjából, úgyhogy koncentráljunk csak a friss produktumra!

 

Kifejezetten hatásos, zongorával, kórussal, vonóshangszínnel bíró felvezetést egy egyperces, hangzásban abszolút felesleges – feltételezhetően – színpadra vonulás követ, de aztán belecsapnak a fiúk a lecsóba!

 

A Legyen valami a banda legzúzósabb refrénű sikerdala, üt is rendesen, majd a rockbulis Van az úgy görgeti előre a show-t, amit a MAHASZ Rádiós Top 40 játszási lista ezüstérmes dala, a középtempós Szabadon követ. A bő tíz éves A vér nem válik vízzé a koncertlemez egyik ritkasága: a 2001-es Kánaán című lemezről való felvétel ezen a hordozón debütál először koncertváltozatban, ráadásul a közönség kiváló kórusként járul hozzá a zenei csemegéhez. A hullámzó-ringatózó tempójú slágert a feszesebb Ringass el váltja, majd a szeretnivaló „huligánok” legnagyobb slágerüket, a Játszomot játsszák: ez a nóta 53 (!) hétig tanyázott a MAHASZ Rádiós Top 40 játszási listán, nem kevés időt töltve annak csúcsát.

Míg a Játszomban azt bizonygatták Csipáék, hogy „bármi fáj nagyon, sírni nem látsz, nem hagyom”, a folytatás ennek tökéletesen ellentmond: Ha sírni látsz…

 

A legutóbbi, 8 szemközt című sorlemezről való Küzdj az álmodért igazi, erőt adó koncerthimnusz, melynek energiája tökéletesen átjön a koncertfelvételen. A friss darabot ősrégi szerzemény követi: az Őrangyal 1998-ból való, de ezt a kemény funk-rock hangzás azoknak is elárulja, akik nem fújják kívülről a Hooligans-diszkográfiát.

 

A Tartson örökké annak idején remixben is tarolt, ezúttal természetesen eredeti hangszerelésben szól, a Királylány-fricska pedig a maga közel öt és félperces játékidejével a korong leghosszabb darabjává nőtte ki magát. A kifigurázott csajtípust feledtető ska, a Szex & KV koncertváltozatban is remekül működik, a Nőben a boldogság refrénjének második „versszakát” meg azok is énekelhetik, akik nem tudják a szöveget…

 

Minden jó, ha a vége jó: a kötelező Hotel Mámor című záródalt két Number 1, a Félember és az Illúzió előzi meg.

 

Kiváló összeállítás, kiváló produkció, sajnos a teljesség igénye nélkül… Simán kiadhatták volna duplalemezen ezt a valóban fergeteges és a zenekarhoz méltó jubileumi koncertet. Ennek hiánya, no meg a szép, de sajnos „megcsinált” lemezborító majdnem egy teljes osztályzatot ront a végeredményen, mely így is ötös alá…

 

Tracklista:

1. Intro

2. Legyen valami

3. Van az úgy

4. Szabadon

5. A vér nem válik vízzé

6. Ringass el

7. Játszom

8. Ha sírni látsz

9. Küzdj az álmodért

10. Őrangyal

11. Tartson örökké

12. Királylány

13. Szex & KV

14. Nőben a boldogság

15. Illúzió

16. Félember

17. Hotel Mámor

Balajti Péter

2012. 10. 30. 20:36

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hooligans: 15. jubileumi nagykoncert – Budapest Sportaréna (EMI) cikk képei
Hooligans - Hooligans: 15. jubileumi nagykoncert – Budapest Sportaréna (EMI)