Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Queen: Deep Cuts – Vol. 3. (Universal)

Queen - Queen: Deep Cuts – Vol. 3. (Universal)

Minden jó, ha a vége jó: a Queen kevésbé ismert dalaiból készült válogatássorozat záródarabja szintén öt lemezről szelektál, ám a korábbiakkal ellentétben ezen nem 14, hanem 15 tétel kapott helyett, köztük Freddie Mercury szólósikere, az I Was Born To Love You, melyhez halála után a Queen többi tagja készített rockos hangszerelést.

A Queen mindhárom, Deep Cuts című, ritkán játszott dalokra fókuszáló válogatása közül a hármas számú a legtöbb tételt felvonultató, a leghosszabb játékidejű és a leghosszabb (12 évet felölelő) időszakot darab. És bizony a legjobb…

 

Meglepően precíz és tudatos dalsorrend jellemzi a közel egyórás összeállítást, melyet a zenekar legutolsó sorlemezének címadó tétele, a Made In Heaven nyit: hibátlan választás, queenesen felemelő, ugyanakkor megvan benne a queenes keménység is, igazi remekmű.

A folytatásnak szánt, The Works című korongról való Machines (Or ’Back To Humans’) ugyan még magán viseli a Hot Space és a Flash Gordon elektronikus-vokáltorzítós jegyeit, de itt már a karakteres rockos hangzás a domináns. Ezt kompenzálja a jóval visszafogottabb, verzéi alapján a Who Wants To Live Forever „kistestvérének” tekinthető Don’t Try so Hard.

 

A nyersességre vágyók a Tear It Upra tombolhatnak, a slágert szomjazók az I Was Born To Love You című Freddie-diszkósiker piszkosan jól eltalált rockváltozatának örvendhetnek, amibe sikerült belecsempészni egy cseppnyi A Kind of Magic-et. Nem csak téli estéken működik a musicalszerű A Winter Tale, ahogy éjszakai autós száguldozásokon kívül is hatásos a svájci Yellow duó The Race-ére emlékeztető alappal bíró Ride The Wild Wind.

 

A virtuóz elektromos gitárjátékkal indító, kissé Gary Moore-ba hajló Bijou egy majdnem-instrumentális darab, Freddie mindössze fél percig énekel benne, s ahogy annak, úgy az azt követő Was It All Worth It-nek sincs hagyományos értelemben vett refrénsora, ugyanakkor utóbbi kulcsdallama első hallásra is bejön, s vele a kérdés is: ebből vajon (rövidebb változatban ugyan, de) miért nem lett sláger annak idején?!

 

A szaxofonjátékkal megfejelt One Year of Love kifejezetten kellemes meglepetés, akárcsak a Made In Heaven és a The Works zárótételeinek felvonultatása (Is This The World We Created…?, It’s A Beautiful Day /Reprise/), melyek finomságát a nyers és energikus Khashoggi’s Ship és a The Hitman ellenpontozzák.

 

Bár az Is This The World We Created…? és az It’s A Beautiful Day /Reprise/ ezúttal is remek lezárást jelenthettek volna, talán a múlt megismétlésének elkerülése érdekében eshetett a választás a Mother Love-ra, melynek utolsó hangjai tökéletes körforgást jelentenek a dal, és a Deep Cuts – Vol. 3. újrajátszása esetében is.

 

A Queen Deep Cuts-sorozatának leghatásosabb része a széria záródarabja, mely méltatlanul háttérbe szorított kincsekkel, a hetvenes éveket idéző kőkemény, illetve a bandára jellemző vokál-varázslatokkal tarkított felvételekkel, „újrahasznosított” slágerrel, illetve első hallásra slágergyanús nótákkal, valamint elgondolkodtató és érzelmes gyöngyszemekkel egyaránt büszkélkedhet. Ötöst neki!

 

Tracklista

1. Made In Heaven

2. Machines (Or ’Back To Humans’)

3. Don’t Try So Hard

4. Tear It Up

5. I Was Born To Love You

6. A Winter’s Tale

7. Ride The Wild Wind

8. Bijou

9. Was It All Worth It

10. One Year of Love

11. Khashoggi’s Ship

12. Is This The World We Created…?

13. The Hitman

14. It’s A Beautiful Day (Reprise)

15. Mother Love

Balajti Péter

2012. 11. 04. 21:51

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Queen: Deep Cuts – Vol. 3. (Universal) cikk képei
Queen - Queen: Deep Cuts – Vol. 3. (Universal)