Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Queen: The Works – 2011 Digital Remaster (Universal)

Queen - Queen: The Works – 2011 Digital Remaster (Universal)

Az album, melynek nyitótétele alapján született meg napjaink egyik első számú énekes- és botrányhősnőjének művészneve. Persze nem ezért fontos a The Works című korong, melynek újramaszterelt változata még az eredetileg 1984-ben kiadott Queen-minőségű változatnál is jobban szól.

Nem a mennyiség, a minőség a fontos – szól a mondás, melyet tökéletesen alátámaszt Freddie Mercury, Bran May, John Deacon és Roger Taylor együttesének The Works című anyaga. Hiába került minden korábbinál kevesebb dal a Queen 11. sorlemezére, azok egy felvétel, a témája miatt megkerülhetetlen Machines (or ’Back To Humans’) kivételével hanyagolják a Flash Gordon-szerű futurista szintifutamokat és énekhang-torzításokat, a Hot Space funkos megoldásait pedig teljes egészében nélkülözik.

Mindössze kilenc dal, melyek közül viszont három tétel is felcsendült a Live Aiden, köztük a Radio GaGa, melynek Lady GaGa művésznevét köszönheti, mind a mai napig az egyik legismertebb és legkedveltebb Queen-opus, minden idők egyik legpuritánabb hangszerelésű Queen-gyöngyszeme, az Is This The World We Created…?, valamint az évek során koncertklasszikussá vált Hammer To Fall.

 

Szintén e korongon található az I Want To Break Free, melynek nagyszerűségét botrányos klipje írta felül annak idején: a zenekar tagjai „született feleségeknek” öltözve, tömve és sminkelve pózoltak a rocktörténeti videóban, sokakból értetlenséget és felháborodást kiváltva.

 

Másfajta kettősségről az egykor kislemezen is kiadott It’s A Hard Life gondoskodik, melyben Freddie a megszokottnál is jobban megcsillogtathatja énektudását, érzékeltetve, hogy nem csak a hangszeres kíséret képes lírait és dögös-rockos hangzást vegyíteni, de a frontember is. A lemez legjobbja…

 

Míg az It’s A Hard Life apró operaénekesi kikacsintással indul, addig jóval vaskosabb stílusbravúrt kínál a Man On The Prowl című rockabilly-kirándulás. Ezúttal Freddie tőle szokatlan előadói stílust villant meg – egészen parádésan, s hiába csak három és félperces a felvétel, azért jut idő egy kis zongorás-elvadulós improvizációra is benne.

 

A színtiszta nyersességet a Tear It Up, a letisztult visszafogottságot pedig a tökéletes lezárást jelentő Is This The World We Created…? jelképezi a „munkák” között.

 

Kilencdalnyi mini-portré a Queenről 1984-ből, melyben a banda múltja, a jelene és jövője is megcsillan, lévén a Keep Passing The Open Windows-ban felfedezhető a későbbi, egész pontosan 1989-es Breakthru alapja, hangzásvilága. A The Works tehát nem kaphat ötösnél rosszabb osztályzatot, melyet csak erősít a borítóba rejtett dalszövegcsokor, valamint a vájtfülűek által komoly rendszeren érzékelhető 21. századi újramaszterelés audio-élménye.

 

Tracklista:

1. Radio GaGa

2. Tear It Up

3. It’s A Hard Life

4. Man On The Prowl

5. Machines (or ’Back To Humans’)

6. I Want To Break Free

7. Keep Passing The Open Windows

8. Hammer To Fall

9. Is This The World We Created…?

Balajti Péter

2012. 11. 07. 21:23

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Queen: The Works – 2011 Digital Remaster (Universal) cikk képei
Queen - Queen: The Works – 2011 Digital Remaster (Universal)