Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Queen: Made In Heaven – 2011 Digital Remaster (Universal)

Queen - Queen: Made In Heaven – 2011 Digital Remaster (Universal)

Veled, uram, de nélküled – idézhető az István, a király című rockopera zárómondata a Queen legutolsó sorlemeze kapcsán. A Freddie halála után négy évvel megjelent korongon kiadatlan, illetve „újrahasznosított” felvételek sorakoznak a mester énekével. A csodálatos nagylemez az újramaszterizálásnak köszönhetően még az eredeti, 1995-ös kiadásnál is lélegzetelállítóbban szól.

Hátborzongató lehetett annak idején a Made In Heavent hallgatni, tudván, hogy az új vagy újraértelmezett dalokat az a Freddie Mercury énekli – nem is akárhogyan! –, aki akkor már négy éve nem élt. Úgy tartják, a frontember egyik utolsó kívánságainak egyike volt, hogy ez az anyag halála után mindenképpen jelenjen meg. Kétségtelen, hogy egy mikrofonbálvány halála után megugrik a lemezei iránti érdeklődés, s ez is közrejátszhatott abban, hogy a Made In Heaven számos országban platinalemez lett, mi több, az Egyesült Királyságban a legjobban fogyó Queen-sorlemezzé vált, ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy a lemez dalai egytől-egyig kiválóak.

 

Kész, és félkész dalok, a bandatagok szólókarrierjei során született kincsek újraértelmezései alkotják a Made In Heavent, melynek stúdiómunkálatain évekig dolgozott a három tag, akik közül a munka oroszlánrészét Brian May vállalta magára, s ez meg is látszik a hibátlan végeredményen.

 

A könnyfacsaró nyitódal, az It’s A Beautiful Day, melynek rockos változata a hátsó lemezborítón feltüntetett záródal, egy kiadatlan Freddie Mercury szerzemény, amiről nem nehéz elképzelni, hogy akár egy dögös Queen-nóta felvezetése is lehetett volna, mint amilyennel a Don’t Sop Me Now esetében is találkozhattunk.

 

Szintén Freddie jegyzi a címadó tételt, melynek eredeti változata, akárcsak az I Was Born To Love You, a művész 1985-ös Mr. Bad Guy című szólólemezén jelent meg. Az utolsó hivatalos Queen-sorlemezen azonban mindkét dal új, Queen-hangszerelésben hallható. Előbbi egyszerre visszafogottabb és emelkedettebb hangvételű, utóbbi a diszkóból a rockcsarnokba helyezi az eredeti felvételt.

 

A lemezen egyébként nem az I Was Born To Love You az egyetlen korábbról már ismert dalcím és dallam. Brian May egyik legszebb lírai dala, a 1992-ben a szerző előadásában megjelent Too Much Love Will Kill You ezúttal Freddie közreműködésével hallható, akárcsak a banda dobosa, Roger Taylor jegyezte 1988-as Cross-nóta, a Heaven For Everyone, melynek eredetijében Mercury vokálozott, ám ezúttal a főének is az övé. Nem meglepő, hogy míg a Cross-féle változat a 84., a Queen-verzió a 2. helyig jutott a brit sikerlistán…

 

Bár a basszusgitáros John Deaconnek nem voltak szólóprojektjei, szerzőként igazi csemegéket tudott letenni az asztalra. Az ő nevéhez fűződik a korong lassúzós befutója, a My Life Has Been Saved, melynek egy korábbi változatát a gyűjtők már ismerhették a Scandal című 89’-es Queen-kislemezről.

 

Míg a maxin kiadott You Don’t Fool Me a rádiókban és a klubokban tarolt, addig a kislemezen is megjelentett A Winter’s Tale a Queen-rajongók karácsonyát aranyozza be mind a mai napig.

 

A gospeles Let Me Live-ben a vokálon túl Freddie mellett Brian és Roger is énekelnek egy-egy verzét, a Mother Love szomorú különlegessége pedig, hogy ezt a dalt énekelte fel utoljára a súlyos beteg Mercury. (A művész rossz egészségi állapotáról árulkodik, hogy nem volt ereje felénekelni az utolsó verzét, így az a szerzőtárs, Brian May előadásában került a dalba.)

 

Bár a borítón az It’s A Beautiful Day ráadása az utolsó tétel, valójában az azt záró Yeah külön trackként szerepel a lemezen, melyet minden idők leghosszabb Queen-munkája, egy cím és ének nélküli, 22 és fél perces megnyugtató, álomba szenderítő felvétel követ, s tesz pontot a Made In Heaven végére.

 

A 21. századi csúcstechnikával történt újramaszterizálásnak köszönhetően a nagyszerű dalok a ’95-ös kiadásnál is jobban szólnak, ráadásul a Made In Heaven teljes hanganyagával bátran és élvezetesen lehet rendszerbemutatót tartani az ismerősöknek. Csillagos ötös.

 

Tracklista:

1. It’s A Beautiful Day

2. Made In Heaven

3. Let Me Live

4. Mother Love

5. My Life Has Been Saved

6. I Was Born To Love You

7. Heaven For Everyone

8. Too Much Love Will Kill You

9. You Don’t Fool Me

10. A Winter’s Tale

11. It’s A Beautiful Day (Reprise)

12. Yeah

13. Rejtett felvétel

Balajti Péter

2012. 11. 13. 10:40

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Queen: Made In Heaven – 2011 Digital Remaster (Universal) cikk képei
Queen - Queen: Made In Heaven – 2011 Digital Remaster (Universal)