Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Joe Cocker: Fire It Up – Prémium kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

Joe Cocker - Joe Cocker: Fire It Up – Prémium kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

Azt kívánom, mindenkinek annyi életereje és energiája legyen 68 éves korában, mint amennyi Joe Cocker hangjából árad! A Grammy-díjas mester új albumát is azzal a Matt Serletic producerrel készítette, akivel a platinalemezest Hard Knocks-on dolgozott. A music.hu az új lemez prémium kiadását vizsgálta, mely két dallal és egy hat felvételes DVD-vel több a sima változatnál.

A szomjat nem oltja, viszont jobban felráz, mint az energiaital: Joe Cocker új lemezének anyaga alkalmatlan háttérzenének. A 68 éves énekes életkora és ráncai ne tévesszenek meg senkit, nem kell takarékoskodni a kakaóval, a Fire It Up című album bizony nagyot üt.

 

A lemezt indító címadó tételt gyakorlatilag lehetetlen ülve végighallgatni: a skót Johnny Reid idei dalát Joe a nála 50 évvel fiatalabb szerzőnél is erőteljesebben, lendületesebben adja elő, de utána sem tart pihenőt: fúvósokkal megtámogatva dögös doktorosdit játszik (I’ll Be Your Doctor), hogy aztán a You Love Me Backkel mutassa meg, visszafogottabban is tud mesterien és szívből énekelni. Az ausztrál Ross Wilson 2010-es I Come In Peace című szerzeménye, akárcsak a címadó felvétel, eredetileg egy country-hatásokkal teli nóta volt, ám Cocker jellegzetes hangjával és ösztönös előadómódjával, valamint a rock-blues-os alappal és zongoraszólóval sikerült igazán tüzessé csiholni a dalt, mely joggal az album egyik legjobbja.

 

A Woodstock-i veterán a You Don’t Need A Million Dollars-szal bizonyítja, hogy slágergyanús szerelmes dalra is rá lehet venni, s a Younger refrénjének első sorait is egészen finoman képes énekelni, nem beszélve az ötvenes éveket idéző, kissé giccses You Don’t Know What You’re Doing To Me-ről. De azért az igazi terepe – ahogy azt a tavalyi Marc Broussard-szerzemény, az Eye On The Prize meg a Joss Stone-féle The Letting Go is mutatja – a rock-blues.

 

Elsőre finoman szólva is érdekes kísérlet a légiesen könnyű Keith Urban jegyezte I’ll Walk In The Sunshine Againt Joe Cocker nyers-rekedtes hangjával összeereszteni, de a végeredmény két-három meghallgatás után meggyőzővé válik. Míg a hivatalos lemezt a kellemes Weight of The World zárja, addig a prémium kiadást további két felvétel gazdagítja. A vonósokkal kísért, P!nk repertoárjába is beillő The Last Roadot társszerzőként a korong zenei producere, Matt Serletic jegyzi, az album örömzenés búcsúdalát, a Walk Through The World With Me-t meg a Walking In Memphis-szel elhíresült Grammy-díjas Marc Cohntól kölcsönözte a művész.

 

Joe Cocker új albumára főleg olyan country-zenészek friss dalaiból válogatott, akik a koruknál fogva a gyerekei lehetnének, viszont e feldolgozások kifejezetten előnyükre válhatnak.

 

Az énekes most is a Rob Thomas-szal, illetve bandájával, a Matchbox Twenty-vel is együtt dolgozó producerrel, Matt Serletic-kel vonult stúdióba, akivel az előző, 2010-es, Németországban platinastátust elért Hard Knocks-ot is készítették. Nem csak a producer, de jószerivel a zenésztársak is ugyanazok. A muzsikusok közt megtaláljuk a Ghostbusters-szel ismertséget szerzett Ray Parkert Jr., valamint a neve alapján magyar ősöket sejtető Grammy-díjas Steve Erdodyt is, aki korábban számos hollywoodi filmsikerben csellózott az X-Mentől kezdve a Münchenen át A Karib-tenger kalózaiig.

 

A Prémium kiadáshoz mellékelt DVD-ért jó pont jár: idén szeptemberben Los Angeles-ben, stúdiókörülmények között rögzítették az új korong első hat élő felvételét (a telhetetlenek persze a teljes bővített lemezt viszontlátnák így), melyeken jó látni az együtt játszó kísérőzenészeket, s azt, ahogy Joe Cocker nem csak a hangszálaival, de egész lényével énekli-formálja a dalokat.

A Fire It Up sárgás-meleg színekkel, az I’ll Be Your Doctor erotikus vörössel, a You Love Me Back pedig barnás színvilággal bír. Az Eye On The Prize élő klipje a szürkés hátteret és a zenészeken domináló sötét színű öltözékeket a hangszerek és a bőr színével ellensúlyozza, igen hatásosan,  Az egyik legjobb új felvétel, az I Come In Peace fekete-fehér képi világot kapott, a You Don’t Need A Million Dollars meg kékbe hajlik. Ugyanaz a környezet, mégis a vizuális körítéssel való játék, illetve a remek vágás és operatőri munka mind feldobják a bő húszperces DVD-anyagot, melyet valós szélesvásznú, csodaszép, tiszta kép és dinamikus sztereó hang jellemez. Ráadásul a dalválasztás opciónál csak a kiválasztott tételt kapjuk, ellentétben sok más zenei kiadvánnyal, ahol az óhajtott dal után zavartalanul megy tovább a műsor.

 

Nagypapa-kor ide, vénember-külső oda, Joe Cocker zenei vitalitása irigylésre és éljenzésre méltó, s külön köszönet jár azért, hogy a méltatlanul kevéssé ismert remek dalokat nem csak újraformálta, de általa az eredeti művekre és szerzőkre is több figyelem irányulhat. Az új anyag egyébként is nagyon rendben van, de a prémium kiadás egyenesen csillagos ötöst érdemel.

 

Tracklista:

CD

1. Fire It Up

2. I’ll Be Your Doctor

3. You Love Me Back

4. I Come In Peace

5. You Don’t Need A Million Dollars

6. Eye On The Prize

7. Younger

8. You Don’t Know What You’re Doing To Me

9. The Letting Go

10. I’ll Walk In The Sunshine Again

11. Weight of The World

12. The Last Road

13. Walk Through The World With Me

 

DVD

1. Fire It Up

2. I’ll Be Your Doctor

3. You Love Me Back

4. Eye On The Prize

5. I Come In Peace

6. You Don’t Need A Million Dollars

Balajti Péter

2012. 11. 24. 8:34

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

szancsi901108 2013. 01. 04. 14:58
melyik az a klippje joo cuckernek amikor pizsamában énekel ???
szancsi901108! 2013. 01. 04. 15:46
www.youtube.com/watch?v=1HM0PlBzt4E

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Joe Cocker: Fire It Up – Prémium kiadás /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Joe Cocker - Joe Cocker: Fire It Up – Prémium kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)