Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Christina Aguilera: Lotus – Luxus kiadás (Sony Music)

Christina Aguilera - Christina Aguilera: Lotus – Luxus kiadás (Sony Music)

Az énekesnő gyakorlatilag minden fronton vereséget szenvedett az elmúlt években. Bionic című lemeze megbukott, házassága zátonyra futott, nőies vonásainak búcsút intett, miközben szexi alkatra álmodott rucikba préselte hurkáit, amiért a színes magazinok gyakorlatilag ízekre szedték. No, innen szép nyerni! Erre tesz kísérletet a Lotus című korong.

Babonásnak nehezen nevezhető az énekesnő, hiszen a normál kiadáson a felvezetővel együtt 13 tételnek jutott hely. A luxus kiadás azonban, melyet e kritika is vizsgál, további négy (!) ráadással, köztük a Your Body remixével bír.

Vajon felveheti-e a versenyt egy 31 éves énekesnő a huszonéves konkurenciával? Vevők lehetnek rá a fiatalok? Illik hozzá napjaink zenei világa? Vagy inkább a saját korosztályát, netán az egy fokkal idősebbeket kellene megcéloznia?

Nos, a sok kérdés között elvész a lényeg: Christina Aguilera igazi előnye, a hangja. Olyan zene kell, amiben kiteljesedhet ez a gyémánt torok, nem pedig a toplistákat sikerrel ostromló konkurencia majmolása.

Márpedig pont ez az, ami nem sikerült igazán. Számos dalnál ott érzünk valaki mást. A Lotus Intro kapcsán joggal jut eszünkbe Britney Spears legutóbbi Femme Fatale című albuma, hiszen az a hangzás érvényesül. A Cease Fire-t mintha Rihanna albumáról mentették volna át, az Around The World Beyoncét idézi, a feleslegesen szókimondó Circles-ben meg Nicki Minaj, Jessie J. és P!nk öröksége keveredik.

Az Army of Me viszont ütős dal, a korong legjobbja, némi Lady GaGa hatással bír ugyan, de abszolút kislemezre való felvétel. Szintén hatásos a Make The World Move: a hatvanas évek zenei világát Ceelo Greennel megidéző-újragondoló dal a Candymanhez hasonlatos, még ha közel sem olyan pörgős, s Christina így legalább saját, nem pedig más zenei gyökeréhez nyúl vissza. A Let There Be Love a Ke$ha-slágerekre rímel, viszont Christina dögös hangjával mindjárt másképp szól a történet, mint a helyenként manipulált, s egyébként is gyenge énekhanggal rendelkező konkurencia esetében. A Sing For Me Leona Lewis Bleeding Love-jára hajaz, akárcsak a luxusváltozaton megbúvó soulos Light Up The Sky, viszont Miss Aguilera kedvére varázsolhat a hangjával. A Blank Page és a Just A Fool (hiába a country-énekes Blake Sheltonnal való duett-trükközés) pontosan olyanok, mintha egy P!nk lemezről csúsztak volna le.

A slágergyáros Max Martin és Shellback jegyezte Your Body ugyan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ahogy az akusztikusra hangszerelt Best of Me sem túl emlékezetes. Nem úgy a Red Hot Kinda Love, ami negatív értelemben felejthetetlen, s legfeljebb egy ovis zsúron értékelheti a célközönség…

Bár a 13 dalos normál kiadás mellett létezik luxuskiadás is négy további felvétellel, sajnos szinte semmi pluszt sem tesz az összképen. A Light Up The Sky egyébént nem rossz, az Empty Words meg egy fokkal még jobb is, ám a Moby soulos megoldásait idéző, de annál gagyibb és kommerszebb Shut Up inkább ront, mint javít az egészen, ahogy Martin Garrix Your Body Remixében is hiába rejlik potenciál, ha az őrülten idegesítő elektronika agyonnyomja a felturbózott tempójú énekrészt (szerencsésebb lett volna a dal Oxford Hustlers Club Mixét felpakolni).

Pluszdalok ide, vendégművészek oda, még jóindulattal is középszerű Christina Aguilera 2012-es albuma, pedig ez a hang többre, jobb, karakteresebb dalokra érdemes. Talán majd legközelebb. Ez most közepes.

Tracklista
1. Lotus Intro
2. Army of Me
3. Red Hot Kinda Love
4. Make The World Move (közreműködik: Ceelo Green)
5. Your Body
6. Let There Be Love
7. Sing For Me
8. Blank Page
9. Cease Fire
10. Around The World
11. Circles
12. Best of Me
13. Just A Fool (közreműködik: Blake Shelton)

Ráadásdalok, csak a luxus kiadáson
14. Light Up The Sky
15. Empty Words
16. Shut Up
17. Your Body (Martin Garrix Remix)

Balajti Péter

2012. 11. 29. 23:36

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

vendeg.kate 2012. 11. 30. 1:47
ilyenkor lehetne talán azt mondani, h egy olyan tehetség mint Chris, megengedheti magának azt a Luxust, h különféle hangzásokat, énektechnikákat, hangulatokat kipróbáljon. de most is miről van szó: népszerű lehet-e a korong v sem? el lehet adni v sem? pénzt hoz-e v sem? kit érdekel, h a kivülállók/média/kritikusok mit gondolnak?? azokat, akik meg akarnak felelni. persze igaz, én sem ilyen zenei anyagra számítottam, de szerintem lehet találni benne értékelhető dolgokat is - pl nekem bejön a "RHKoL" pajkossága, a "Cease Fire" a szövege miatt lehetne inkább kislemez - szerintem van mondanivalója, a hangzás hiába katonás mégis a békejobbról van szó benne, és akkor ott van még a "Shut Up" is ami pontosan azoknak szól, akik... **** kinek árt azzal, ha kísérletezget? és ez másokat miért zavar? akárcsak a Bionicnál, itt is összemérik másokkal, holott azok a dalszerzők, akik ezen a lemezen szerepelnek, azért jóval a trendi p*csák megjelenése előtt már ilyesmiket alkottak. ezeket az embereket becsmérlik, akik "hívek önmagukhoz" (a saját hangzásvilágukhoz)? Kérem? (Remélem nem bánja az oldal egy link megosztását: http://starity.hu/magazin/33154-christina-aguilera-ujjaszuletese-lotus-formajaban/ ) köszöntem a lehetőséget.
James 2012. 11. 30. 18:37
A lemezboritó egészen pocsék és giccses :( Az album pedig nagyon gyenge, nem méltó Aguilerához... Justin Timberlake-nek legalább volt esze, és a csúcson abbahagyta! Nagy csalódás!
Janibcn 2012. 11. 30. 20:37
Nem vagyok különösen Christina Aquilera rajongó, de nekem nagyon megtetszett ez az album. És pont az album kritikus által említett mélypontjai Red hot kinda Love, Circles, shut up ami különösen megtetszett. Abban viszont egyet értek, hogy az album legjobb dala az Army of me...
Vendég 2012. 12. 01. 15:36
nagyon jó és tetszik
VENDÉG 2013. 02. 04. 8:35
SZÉP ÉS NAGYON TETSZIK

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Christina Aguilera: Lotus – Luxus kiadás (Sony Music) cikk képei
Christina Aguilera - Christina Aguilera: Lotus – Luxus kiadás (Sony Music)