Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

AC/DC: Live At River Plate /2CD/ (Sony Music)

AC/DC - AC/DC: Live At River Plate /2CD/ (Sony Music)

Nem mondható a jövőre 40 éves AC/DC-re, hogy kapkodna: a legendás banda két éve adta ki első komolyabb válogatáslemezét az Iron Man 2. – Vasember 2. című film kapcsán, 2009-es koncertanyagának DVD-je pedig csak tavaly látta meg a napvilágot, melynek CD-változatára még egy évet kellett várni. Igaz, a cucc megérte a türelmet.

Bár az évek során első énekese, Bon Scott távozott az élők sorából, s a banda legutóbbi sorlemezére nyolc évet(!) kellett várnia a rajongóknak: a veterán rockerekbl álló ausztrál AC/DC megállíthatatlan. A 2008-ban megjelent Black Ice nemzetközi szinten szinte minden sikerlistán tarolt, a lemezhez összerántott, 168 koncertes turné pedig közel két éven keresztül négy kontinensen dübörgött végig.

 

Az egy híján húsz tételes, kőkemény koncertanyagot képben és hangban is rögzítették 2009 decemberében Argentínában, ám a kiadással várniuk kellett, mivel 2010-ben az Iron Man 2. – Vasember 2. című moziban felcsendülő Shoot To Thrill kapcsán egy 15 tételes sikergyűjtemény látott napvilágot, így a koncertfilm csak egy évvel később, 2011-ben jelent meg. Bár a legtöbb előadó párhuzamosan dobja piacra ugyanannak a műsornak kép- és hanganyagát, nem úgy az AC/DC! Angus Youngék vártak még egy esztendőt, s a duplacédén elterülő közel kétórás anyagot csak idén adták a rajongók kezébe.

 

Az AC/DC: Live At River Plate digipack csomagolásában egy 24 oldalas koncertfotókkal gazdagon illusztrált füzetecske mellett két, dallistával szitázott korong bújik meg, ám a koncertmenü van annyira jó, hogy érdemes „vakon” nekifeszülni a cuccnak.

 

A világjárás apropóját ugyan a Black Ice című album adta, a 15 dalos lemeznek csak az egyharmada csendül fel a programban. A műsort a Rock N Roll Train vezeti fel, de nem hiányzik a szintén a 2008-as korongról való Big Jack, a The Jack, a War Machine és persze a Black Ice sem. A 19 dalos koncertanyagban egyébként a Black Ice-on kívül még további hat veretes album-címadónak jut hely. Így a ’77-es eredetinél majd’ háromszor hosszabbra nyújtott Let There Be Rockra, a kultikus gitárriffes Back In Blackre, az emblematikus Highway To Hellre, a rajongók aktív részvételével együtt „robbanó” T.N.T.-re, a tömegvokálozós Dirty Deeds Done Dirt Cheapre, no meg a ráadás ráadásának szánt a For Those About To Rock (We Salute You)-ra is tombolhatnak a hívek. Természetesen az Iron Man 2., azaz Vasember 2. mozi klippel is megtámogatott AC/DC-kulcsdala sem hiányzik, így a Shoot To Thrill okozta/fokozta lelkesedés is átjön a precízen visszaadott, szinte stúdiótisztasággal szóló anyagon.

 

Brian Johnson énekes korát meghazudtolóan hatvan felett is bomba formában tolja végig a bulit, sőt, az elején még viccelődve bocsánatot is kér, hogy nem beszél jól spanyolul, viszont a rock’n’roll-t perfektül nyomja. A frontember a gigatömegből nem csak energiát merít, de aktív részvételre is számíthat, így a blues-rockos Whole Lotta Rosie-n, meg a rövid, de húzós-zúzós Shot Down In Flames-en is sokat dobnak a rajongók. Nem beszélve az olyan kötelező koncert-kedvencekről, mint a You Shook Me All Night Long, a Hell Ain’t A Bad Place To Be, a Hells Bells vagy a borítón szarvvakkal illetett baseball-sapkája mellé extra „fejdíszeket” mutató Angus Young virtuóz gitártechnikáját igénylő Thunderstruck, melyeket joggal tombol végig maximális fokozaton a nagyérdemű!

 

A teljes koncertanyagot tartalmazó kiadvány zenei élménye tehát ismerős lehet a 168 állomás többségének valamelyikén részt vevőknek, így a budapesti fellépés nézőinek is, ám a 2010-es bulik közönsége meglepődve figyelhet fel a High Voltage hiányára: e felvétel ugyanis csak a turné utolsó évében került a műsorba a – lemezen szereplő – Dog Eat Dog helyére.

 

A koncertcucc joggal hozta lázba a rajongókat a 2008 és 2010 közötti turnén, s bizony a profi előadásnak és keverésnek köszönhetően hanghordozón is baromira átjönnek nem csak a Black Ice album meg a banda korábbi kulcsnótái, de az általuk kiváltott fergeteges hangulat is. Még ha hiányzik is az eredeti programból a Moneytalks meg a Big Gun, és a lemezborító sem túl ütős, jogos az ötös.

 

Tracklista:

1. CD

1. Rock N Roll Train

2. Hell Ain’t A Bad Place To Be

3. Back In Black

4. Big Jack

5. Dirty Deeds Done Dirt Cheap

6. Shot Down In Flames

7. Thunderstruck

8. Black Ice

9. The Jack

10. Hells Bells

 

2. CD

1. Shoot To Thrill

2. War Machine

3. Dog Eat Dog

4. You Shook Me All Night Long

5. T.N.T.

6. Whole Lotta Rosie

7. Let There Be Rock

8. Highway To Hell

9. For Those About To Rock (We Salute You)

Balajti Péter

2012. 12. 03. 7:29

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

charlie 2012. 12. 04. 9:11
"A műsort a Rock N Roll Train vezeti fel, de nem hiányzik a szintén a 2008-as korongról való Big Jack, a The Jack, a War Machine és persze a Black Ice sem." A The Jack nem a Black Ice-on hanem a High Voltage-on, illetve a T.N.T.-n található.Gondolom ez csak egy apró elírás, de jobb kijavítani. A lemez egyébként szuper.
Vendég 2013. 01. 04. 15:47
nagyon szuuuper!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

AC/DC: Live At River Plate /2CD/ (Sony Music) cikk képei
AC/DC - AC/DC: Live At River Plate /2CD/ (Sony Music)