Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bródy János: SYMA Koncert /DVD/ (EMI)

Bródy János - Bródy János: SYMA Koncert /DVD/ (EMI)

Ne tévesszenek meg senkit Tini új dalcímei: Rég elmúltam 60, Nyuggerdal – ez bizony a művész 65 esztendősen adott teljes, két és félórás nagykoncertje, egy híján 30, hihetetlenül precízen megszerkesztett és megszólaltatott tétellel, valós szélesvásznú képpel, sztereó meg Dolby Digital 5.1-es hangsávval, s a borítóról lefelejtett extrákkal.

Bródy Jánosról a többségnek az Illés zenekar, az István, a király rockopera, Koncz Zsuzsa meg Halász Judit jut eszébe, holott a ma is aktív, szép szólókarrierrel büszkélkedő művész az ezredfordulót követően sem akasztotta szögre a gitárját, több, 2000 után készült albuma is aranylemezzé vált. A legutóbbi éppen egy esztendeje, 2011-ben. Abban az évben, amikor kísérőzenészek körében adott korát meghazudtoló, valóban nagykoncertet a SYMA csarnokban, melynek lenyomata fontos darab, valódi mérföldkő.

 

Egyszerűen nagyszerű és nagyszerűen egyszerű – foglalható össze a valós szélesvásznú képpel, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hangsávval büszkélkedő két és félórás koncertanyag, hiszen nincsenek benne vizuális varázslatok, viszont olyan pofonegyszerű ötletekkel operál, amik valóan működnek.

 

A világot jelentő deszkákra kisétáló művész sorra szólítja és mutatja be zenésztársait, akik egymás után lépnek nem csak a színpadra, de a nyitódalba is. A 29 szerzeményből összeálló est felét Az Illés szekerén című 2011-es nagylemez dalai adják: ezzel indul a műsor, hűen követve az album dallistáját. Tini nemrég nyilatkozta, hogy felkérésre születtek meg az új dalok, melyek minősége és elgondolkodtató szövegei miatt nyugodtan ajánlható: tessék továbbra is „zaklatni” ilyen óhajokkal a szerző-előadót, mert, úgy tűnik, megéri.

 

Valódi beatzene a Rég elmúltam 60, az Édes életünk csodaszép zongorajátékkal ajándékoz meg, míg a lendületes Ezek ugyanazokat a blues-os Ne légy hozzám jó követi. Elandalít a Talán még túl fiatal, country-t hoz a Nyuggerdal, melankóliába hajlik az És mennyi szerelem és Halász Judit dalaira emlékeztet az Ahogy állnak a csillagok. Szóval már az első néhány szerzemény is jól példázza a zenei sokszínűséget és változatosságot, melyet tovább tarkít a népzenével megbolondított Lesz még egyszer. Utóbbinál a színpadon muzsikálók mellett Pál István Szalonna és két zenésztársa videófelvételről húzza el a nótát.

 

A tényleg nagyszerű friss szerzemények többségéhez ráadásul felvezető közéleti-politikai utalásokat sem nélkülöző, Bródy-ra jellemző, csipkelődő, fanyar humorú kommentár is jár. Aki nem kér ezekből, csak a zenéből, az az elhangzó tétel után nyugodtan ugorjon a következő dalra: az ügyes DVD-trackelésnek köszönhetően tekerés nélkül átléphetők a kísérőszövegek, s máris az újabb szerzemény szól. Igaz, a közönség aktív bevonásával felcsendülő (szegény) Micimackót teljesen átitatják a közéleti-politikai felhangok, úgyhogy ott bizony kikerülhetetlen, maximum átugorható a dolog.

 

A régi klasszikusok közül felcsendül a Ne várd a májust, a Mama kérlek, a Földvár felé félúton, a Sárika, Az utcán (a másik oldalon), a Miért hagytuk, hogy így legyen, s a még mindig hátborzongatóan szép Ha én rózsa volnék. Az „új klasszikusokat” pedig a Mindannyian mások vagyunk, a 2001-es nagylemez címadója, a Kockázatok és mellékhatások és a minden idők legjobb Bródy-dalai közé tartozó Szabadnak születtél képviselik.

 

Hatalmas ötlet volt, hogy a koncerten a közönségnek kivetítették a dalszövegeket, egy ilyen extra a DVD-n sem jött volna rosszul, de tegyük gyorsan hozzá, a tokba rejtett füzetben az összes dalszöveget megkapjuk, dicséret érte! Igaz, egy friss interjú is szép kiegészítés lehetett volna, extraként viszont felkerült Az Illés szekerén című albumért járó aranylemez átadási ceremóniája, illetve egy „Az Illés szekerén képekben” fantázianévvel illetett zenés fotógaléria.

 

Egyetlen apró képhibát leszámítva korrekt képet és kiváló hangot kínál a nagyszerű dalokból álló, valóban monstre koncertfilmet tartalmazó vadonatúj Bródy DVD, mely megérdemli a csillagos ötöst. Köszönet érte.

 

Tracklista:

1. Rég elmúltam 60

2. Édes életünk

3. Ezek ugyanazok

4. Ne légy hozzám jó

5. Talán még túl fiatal

6. Nyuggerdal

7. És mennyi szerelem

8. Ahogy állnak a csillagok

9. A királylány balladája

10. A szebb jövő

11. A falra festett ördög

12. Maszkabál

13. Lesz még egyszer

14. Az Illés szekerén

15. Ne várd a májust

16. Filléres emlékeim

17. Mama kérlek

18. Egy hétig tart

19. Földvár felé félúton

20. Mit tehetnék érted

21. Micimackó

22. Haggyá’ má’ békibe

23. Kockázatok és mellékhatások

24. Szabadnak születtél

25. Ha én rózsa volnék

26. Mindannyian mások vagyunk

27. Miért hagytuk, hogy így legyen

28. Az utcán (a másik oldalon)

29. Sárika

+

Az Illés szekerén képekben

Aranylemez átadás

Balajti Péter

2012. 12. 06. 6:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

mama 2015. 07. 24. 7:43
Szuper))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bródy János: SYMA Koncert /DVD/ (EMI) cikk képei
Bródy János - Bródy János: SYMA Koncert /DVD/ (EMI)