Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kálloy Molnár Péter: A gyermek énbennem (Sony Music)

Kálloy Molnár Péter - Kálloy Molnár Péter: A gyermek énbennem (Sony Music)

Szerzői lemeze továbbra sem színészlemez, még ha a Palya Beával közösen hallható címadó szerzemény pont a szerepekről is szól. Bár az új anyag egyes dallamai, zenei megoldásai ismerősek lehetnek, no, nem másoktól, Kálloy Molnár Péter korábbi albumairól, azért mosolyt fakasztó és szíven ütő meglepetésekből, katarzisból most sincs hiány.

Vannak lemezek, amiknél kulcsfontosságú, hogy a dalszövegek helyet kapjanak a borítóban. Kálloy Molnár Péter albumai is ilyenek. No, nem mintha ne lehetne érteni a szavait, hiszen színészként kenyere a szép beszéd, hanem, mert a vers határán egyensúlyozó szövegeit látva, olvasva és hallgatva valódi pluszt nyújtanak: kiterjesztik a zenébe burkolt gondolatot, üzenetet, s a különös hármasból EGYSÉG születik.

 

Egy focicsapatnyi új szerzemény került Kálloy Molnár Péter új albumára, ráadásként pedig a címadó nyitódal szólóváltozatát is megkapja a lemezbirtokos. A Palya Beával közös, de Kálloy önálló előadásában szintén meghallgatható A gyermek énbennem súlyos és erőteljes szerzemény, elgondolkodtató üzenettel, mely az elfogadás érdekében tett alkalmazkodás-megjátszás jelenségét és határait piszkálja – gyermekkortól a felnőttig. Péter és Bea kettőse olyan telitalálat, ami joggal kapott klipet, s folytatásért kiállt!

 

Apropó kettős, pontosabban kettősség! Péter játékos, könnyed és humoros, valamint őszinte intimitású, illetve elgondolkodtató énje ezúttal is különös elegyet alkot. A görbe tükröt tartó tételek közül az álomnő figuráját csúcspasiba átültető Álomférfi telitalálat, míg a kétgyermekes édesapa gyerekszobai felfedezését dalban elmondó Mesevilág gyereklemezre (is) méltó, vidám sláger – slusszpoénnal és javasolt klipeséllyel. A 2012-es Nagy Végtörlesztő a 2008-as Adó szám rokona, s sajnos jól példázza: bizonyos problémák öröknek bizonyulnak, de talán könnyebb elviselni őket, ha egy kicsit eljátszunk velük, kifigurázzuk azokat.

 

Míg a Pár kapcsolat a négy évvel ezelőtti Fogság zenei testvére, s a feledhető románcokon száguld keresztül, addig a lemez egyik legjobb-legszebb dala, A reggel fogadott fia meghitt pillanatot kap el, merevít ki. A katarzist azonban a videóklipet érdemlő Tolvaj, valamint a Bújni csak jelentik. Utóbbinak különös pluszt ad, hogy az újjászületést jelképező tavaszt a téli nyugalom, béke és állandóság elrontójaként festi le.

Ugyanilyen hatásos a Százezerszerben megjelenő személyes emberi kapcsolatba beépített négy alapelem: a föld, levegő, víz és tűz... S ha már a tűznél tartunk: a szenvedély tüzét ragadja ki a lemez legenergikusabb darabja, a hangtorzítós Ikarosz öröksége, mely ügyesen vegyíti az ókori mitológiát a napjainkban is tetten érhető önpusztító szerelemmel…

 

Ahogy A nő után és a Pesti álom című albumokon, úgy A gyermek énbennem esetében is 12 tétel sorakozik Kálloy Péter nagylemezén, mely ezúttal a korábbiaknál több teret enged az instrumentális-improvizációs zenei részeknek, zenésztársaknak, ami leginkább a Skócia című szerzeményt teszi hatásosan egyedivé. Ami az osztályzatot illeti, szigorúan dalszöveg-olvasással együtt hallgatva: öt alá.

 

Tracklista:

1. A gyermek énbennem (duett Palya Beával)

2. Pár kapcsolat

3. Skócia

4. Álomférfi

5. A reggel fogadott fia

6. Tolvaj

7. Mesevilág

8. Ikarosz öröksége

9. Bújni csak

10. A Nagy Végtörlesztő

11. Százezerszer

+1. A gyermek énbennem (szóló)

Balajti Péter

2012. 12. 08. 13:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kálloy Molnár Péter: A gyermek énbennem (Sony Music) cikk képei
Kálloy Molnár Péter - Kálloy Molnár Péter: A gyermek énbennem (Sony Music)