Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Hooligans: 15. jubileumi nagykoncert /DVD/ (EMI/Danubius Music)

Hooligans - Hooligans: 15. jubileumi nagykoncert /DVD/ (EMI/Danubius Music)

Hihi! Lehet, hogy azért kellett várni egy évet a Hooligans együttes tavaly tartott 15. szülinapi koncertjének DVD-megjelenésére, hogy végre a banda is megnézhesse a 16 éven aluliak számára nem ajánlott materiát? A besorolás egyébként érthetetlen, ahogy az is, miért maradt ki a műsorból a Republic-kal közös két felvétel…

15. születésnap 30 tételes mérföldkövei két teljes órában: ezt kínálja a Hooligans legújabb koncert-DVD-je sztereó hanggal, valós szélesvásznú képpel, meg némi extrával.

A 2011. 12. 11-én, a Budapest Sportarénában rögzített koncertfilmen az alig másfél perces felvezetés után a Hooligans a tőle megszokott módon csap a lecsóba: Legyen valami!

És persze lesz: LED-falakkal, fényekkel, pirotechnikával, vonósokkal, az együttes előző két basszusgitárosának vendégjátékával, hihetetlen energiával, közönség-énekelétetéssel és abszolút profi dallistával.

 

A valós szélesvásznú kép előrelépés az előző, PeCsa-koncertfilmhez képest, ráadásul kapunk egy-két kifejezetten látványos kamerabeállítást, lassítást, jól elkapott pillanatokat, osztott képernyőket. Ugyanakkor sikerült néhány semmitmondó snittet is bepakolni – különösen a vonósokról –, s igazából a szinte kizárólag a színpadra koncentráló képekből nem nagyon jön át a közönség hihetetlen hangulata és lelkesedése (egy-két kivétel azért akad, mint az Eljátszott gyémánt), a gigantikus helyszín meg végképp nem jelenik meg…

 

A repertoárra, a dalok sorrendjére és a megszólalásra (Csipa énekhangja ugyan egyszer-kétszer nincs a topon, például az Emlékül alatt, míg az Eljátszott gyémántnál megfigyelhető egyfajta minőségi ugrás, ami egy esetleges utómunkát sejtet) egyébként nem nagyon lehet panasz: az utóbbi évek sikerlemezeiről külön-külön 4-6 dalt is beválogattak a fiúk. A Rajtad múlt kivételével az összes MAHASZ Toplistás (Rádiós Top 40, Editors’ Choice, Dance Top 40, Single Top 10) daluk felcsendül a 2003-ból ismerős Királylánytól kezdve a Szabadon, a Menj tovább és a Nőben a boldogság című sikereken át az Eljátszott gyémánton, a Ringass el!-en, az Éltem, voltam-om keresztül egészen a 2011-es Küzdj az álmodért-ig. S akkor még nem beszéltünk a három listavezető sikerükről, a Félemberről, az Illúzióról és a koncertfilm legnagyobb ovációját kiváltó Játszomról!

 

A dalok mellett a zenekari tagok is megidézik a múltat: a csapat első basszusgitárosa, Marót Péter Géza a Várok rádban muzsikál, Móritz Norbi gitárjátéka a Királylányt gazdagítja. S minden jó, ha a vége jó: a ráadásblokkra sem lehet panasz, melyet a kihagyhatatlan Félember és Hotel mámor töltik meg.

 

Bár a koncert előtt három héttel vesztették a fiúk szeretett menedzserüket, a szívükben ülő gyászt szemmel láthatóan félretették erre a koncertre. A két gitáros, Tóth Tibor és Késmárki Zsolt többször is hülyülnek, Csipa átkötőszövegeiben sem fedezhető fel a szomorúság, s a dobok mögött ücsörgő Endi szája is inkább felfelé görbül.

Ugyanakkor a menedzserre, Cápára emlékező blokkból mindössze a LED-falon látható Rekviem Intro került fel külön az extrák közé, ugyanakkor a Republic által ott és akkor énekelt Az én paradicsom és a Hooligans-től hallott A 67-es út komoly hiánya a koncertfilmnek, ahogy a Queen-féle Don’t Stop Me Now feldolgozásának kivágásáért is kár.

 

S hogy miket kapunk még? Csipáéktól megtudjuk: Van az úgy, hogy Nincs két életem, s bár Minden út Egyetlennek és Szépnek tűnik, A vér nem válik vízzé, akkor sem, Ha sírni látsz. Még ha az élet olykor Nem szól semmiről, Menj, ha menni muszáj, Keresd a lányt, legyen veled Őrangyal meg Szex és kávé, az élményt és a tapasztalatot pedig Tedd el, s Tartson örökké!

 

Ami az extrákat illeti: a már említett másfél perces Rekviem intro mellett kapunk egy három és félperces Hooligans interjút, ami jól példázza, miért nem szabad színpadra lépés előtt beszélgetni egy együttes tagjaival (felfokozott idegállapot, fejben már a Sportaréna színpadán…). Ebben a kis szösszenetben egyébként említésre kerül a Republic-kal közös színpadra állás, melynek megvalósulását pár snitt erejéig láthatjuk is.

Jó pont jár viszont a Harcra fel! klipjéért, ami, akárcsak az összes többi tartalom, valós szélesvásznú képpel és sztereó hanggal került a korongra.

 

Kár a hiányokért, és az egy-két suta vágóképért, de még így is kötelező cucc a Hooligans 15. jubileumi nagykoncert-DVD-je nem csak a fanatikusoknak, de azoknak is, akik legalább egy Hooligans-dalt kedvelnek. Az erős repertoár, a valós szélesvásznú kép és a szívvel-lélekkel előadott kétórás műsor azonban jórészt feledteti a negatívumokat. Pici jóindulattal együtt megvan a kétszer aláhúzott ötös.

 

Tracklista:

1. Intro (Bohémélet)

2. Legyen valami!

3. Van az úgy

4. Éltem, voltam

5. Szabadon

6. A vér nem válik vízzé

7. Ringass el

8. Nincs két életem

9. Küzdj az álmodért

10. Játszom

11. Emlékül

12. Eljátszott gyémánt

13. Nem szól semmiről

14. Ha sírni látsz

15. Egyetlen

16. Őrangyal

17. Keresd a lányt

18. Menj tovább

19. Minden út

20. Tartson örökké

21. Királylány

22. Szex és kávé

23. Várok rád

24. Nőben a boldogság

25. Szépnek tűnik

26. Menj, ha menni muszáj

27. Tedd el

28. Illúzió

29. Félember

30. Hotel mámor

+

Extrák

Harcra fel! (videóklip)

Rekviem intro (Emlékezés a zenekar menedzserére, Cápára)

Hooligans interjú

Balajti Péter

2012. 12. 14. 12:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Drága 2012. 12. 20. 21:58
Köszi az elemzést, már biztos megveszem a DVD-t neked köszönhetően! Csak légyszi javítsd ki a Hooligans nevét a cikkedben, mert bántóan el van írva 2-3 helyen! Pusszantás!
Vendég 2012. 12. 21. 4:37
nagyon jó
Balajti Péter 2012. 12. 22. 10:13
Drága, javítva! :-)
Vendég 2013. 01. 04. 15:47
szuper
gabesz 2015. 01. 23. 19:49
szuper

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Hooligans: 15. jubileumi nagykoncert /DVD/ (EMI/Danubius Music) cikk képei
Hooligans - Hooligans: 15. jubileumi nagykoncert /DVD/ (EMI/Danubius Music)