Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

HAVASI: Ecset és Zongora – extra változat /CD+DVD/ (HAVASI Records/EMI)

Havasi Balázs - HAVASI: Ecset és Zongora – extra változat /CD+DVD/ (HAVASI Records/EMI)

Elegánsan tette fel az i-re a pontot Havasi Balázs: Munkácsy Mihály előtt tisztelgő Ecset és zongora című áprilisban megjelent albumát annak ősbemutatón készült koncertfilmjével fejelte meg az ünnepi szezonra. A kétlemezes extra változat DVD-jét tömérdek extra gazdagítja, köztük a Tavaszi szél, a The Storm és a Freedom videóklipjei.

Művészek és művek – ha találkoznak, újabb csodák születhetnek. Havasi Balázs virtuóz zongoraművész tehetségéhez nem fér kétség, nem csak mások munkáit tudja káprázatosan megszólaltatni, de saját szerzeményeivel is számos rajongót szerzett idehaza és a nagyvilágban. Produkciói sikerének azonban van még egy titka: az egyedi ötlet, melyből vérprofi végeredmény születik. A harmincas éveiben járó zeneszerző a zongorája köré vont nagyzenekart, japán dobokat, indiai énekművészt és operaénekest, hogy az elsőre ijesztően tarkának tűnő zenei világból Symphonic márkanéven bámulatosan szép és működő egységet varázsoljon. Aztán „összefeszült” a Hooligans dobosával, Endivel, bebizonyítva, hogy a rockban és a klasszikusban is találni kapcsot: a ZENÉT, s a Drum & Piano Project is tarolt. Idén a művész még magasabbra tette a mércét: Ecset és Zongora című albumát és estjét Munkácsy Mihály festőművész és alkotásai ihlették.

 

Egy kép többet mond ezer szónál – tartja a mondás, ám az is igaz, hogy a megfelelő dallam kimondhatatlanul sokat képes hozzátenni a megragadott pillanathoz. HAVASI Munkácsy életét, műveit tanulmányozta, szívta magába, az őt átjáró hatások pedig „kilégzésével” hangokká, dallamokká, kottázható érzelmekké alakultak át. 12 tétel, köztük korábbról már ismert művek, mint az Esőcseppek vagy a Katedrális, illetve a Krisztus-trilógiában visszaköszönő, a Guinness-rekordkísérletnél is hallható melódia különös, új értelmet nyer Pejtsik Péter nagyzenekari hangszerelésének és olyan vendégművészeknek köszönhetően, mint Andrejszki Judit operaénekes vagy a hegedűművész-énekesnő, Szirtes Edina „Mókus”.

 

A Piktor születik hallatán az ember szinte látja a tavaszi természetébredést, a világra eszmélést, a gyermeki játékos futkosást, a kamasz-lendületet, a felnőtté válás, a kiteljesedés és a beteljesedés útját, változásait. Az Ébredés a belül megtalált talentum boldogító-megnyugtató idilljét közvetíti, míg az Alkotás közben című dolgozatban az ihlet, a szenvedély és a megszállottság időt–energiát nem ismerő viadala jelenik meg, a vonósok a nagy ívű ecsetmozdulatokat és a játékos-örömteli kis színezéseket és díszítéseket is tökéletesen életre keltik, ahogy az éjféli harangszóra vajúdva kimerülő, majd alkotásának újra nekifeszülő, elkészült műve megszületésében félájultan gyönyörködő művész is felfedezhető.

 

A Poros út az új anyag egyik legszebb tétele, melyet az azonos című Munkácsy kép ihletett, de külön kompozíciót kaptak a franciaországi sikerek (Egy magyar Párizsban), a soha el nem feledett gyökerek (Szülőföldem), a festményeken vissza-visszatérő anya–gyermek kapcsolatok (Ölelés) és természetesen a főműnek tekinthető Krisztus-trilógia is. A CD-n található zeneművekhez nagyszerű kiegészítő a tokba rejtett, Munkácsy képekkel gazdagon illusztrált füzet, míg a DVD-n a Művészetek Palotájában tartott ősbemutató kapott helyet – még magasabb szintre emelve a kép és a zene kapcsolatát. A színpadot, illetve nézőteret 12 HD kamera pásztázta, a zenészek és a közönség közösségébe Munkácsy munkákat emeltek, Mécs Károly a festőgéniusz életrajzából vett idézeteket, s a közel egyórás produkciót Garas Dezső Előszava és Záró képe foglalja keretbe. Az igényesen filmezett, tűéles és színhű látványú estet valós szélesvásznú formában adja vissza a DVD, melyhez kristálytiszta sztereó hangot kapunk. No meg kétmaréknyi extrát, szintén 16:9-es anamorfikus képpel és kétcsatornás hanggal.

 

Brian Burke, a világhírű koncert- és show-rendező, művészeti vezető egy hatperces összeállításban mesél HAVASI-val közös munkájáról, a négyperces Ősbemutatóban az Ecset és Zongora debütestjének hazai és nemzetközi prominens vendégei nyilatkoznak a koncertélményükről, a bő tízperces Szimfónia a padlásszobából sajátos portré HAVASI-ról, s a kétperces This is HAVASI szintén a művészről mesél – egész más eszközökkel, ám igen hatásosan.

A négy koncertcucc között megtaláljuk a The Storm Drum & Piano Project és Symphonic változatát, a Tavaszi szél HAVASI-verzióját és egy összefoglaló promóanyagot a zongoraművész kínai turnéjáról, míg a klip-szekcióban a The Storm, a Freedom, a Krisztus-trilógia és a Poros út videó sorakoznak.

 

Az aranyszínnel díszített papírfeknibe bújtatott kétkorongos DVD-tok tartalmával ezúttal is hozta a magas minőséget HAVASI, egyetlen kifogásolni való, hogy a koncertfilm elején/végén zavaró Garas Dezső a képernyőn olvasható szöveggel párhuzamosan hallható beszéde. De ettől még az Ecset és Zongora – extra változatának jár a csillagos ötös!

 

Tracklista:

CD

1. Piktor születik

2. Ébredés

3. Alkotás közben

4. Poros út

5. Egy magyar Párizsban

6. A nap szerelmese

7. Esőcseppek

8. Katedrális

9. Aranyecset

10. Szülőföldem

11. Ölelés

12. Krisztus-trilógia

 

DVD

1. Piktor születik

2. Ébredés

3. Alkotás közben

4. Poros út

5. Egy magyar Párizsban

6. A nap szerelmese

7. Esőcseppek

8. Katedrális

9. Aranyecset

10. Szülőföldem

11. Ölelés

12. Krisztus-trilógia

+

Extrák:

Világsztárok rendezője

Ősbemutató

Szimfónia a padlásszobából

This is HAVASI

The Storm

Freedom

Krisztus-trilógia

Poros út

Aréna Storm

Tavaszi szél

Drum and Piano

China Tour

Balajti Péter

2012. 12. 23. 20:47

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

HAVASI: Ecset és Zongora – extra változat /CD+DVD/ (HAVASI Records/EMI) cikk képei
Havasi Balázs - HAVASI: Ecset és Zongora – extra változat /CD+DVD/ (HAVASI Records/EMI)