Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Scooter: Music For A Big Night Out (Sheffield Tunes/Mton)

Scooter - Scooter: Music For A Big Night Out (Sheffield Tunes/Mton)

Otto Knows Million Voices című slágere Beverley Craven Promise Me-jével megbolondítva? Merész, ám a végeredmény parádés: hiába, az idén 20 éves Scooter titka mindig is a különböző zenei műfajok rafinált párosításában és az ütős feldolgozásokban rejlett. A techno-trió új albumán Mike Oldfield, Stevie Nicks, KLF és Beck sikerek átdolgozásai egyaránt szerepelnek.

A kilencvenes évek techno-őrülete felett megszámlálhatatlanul sokszor kongatták a vészharangot, bizonyos értelemben joggal, hiszen a műfaj nagyjai jórészt el is tűntek a süllyesztőben, ám a hamburgi Scooter változatlan erővel és intenzitással dübörög, immár 20 éve! Új albumukon pedig sem a fáradtságnak, sem az erőltetettségnek nem találjuk nyomát. Sőt, az egyik legütősebb korongjukat pakolták össze a fiúk.

 

Tizenkét, mégsem tucat-tétel sorakozik a Music For A Big Night Out című nagylemezen, melyeknek nem csak megalkotása, de sorrendje is abszolút rendben van.

 

A Németországban Top 10-es album már a Full Moon-ra keresztelt, 100 másodperces felvezetővel ráhangolja az embert a következő pörgős, dallamos, kifejezetten slágerorientált 40 percre. Az intróval összemixelt I’m A Raver, Baby Beck Loserjéből fabrikált új szövegű refrént, melynek hamiskás dallamvezetése nem okoz gondot H. P. Baxxter korlátozott terjedelmű énekhangjának, ami mellé kedvére szövegelhet is, illetve a társak nyomhatják a trendi szintidallamot.

 

A feszes tempót diktáló Army of Hardcore energiával teli, katonásan pattogó refrénjéhez könnyen csatlakozik a műfajt kedvelő hallgató, aki közben garantáltan lelkesen bólogat az ütemre.

 

A lemez csúcsdala, a maxin is megjelent 4 AM, mely valódi bravúr. Otto Knows klubkedvenc Million Voices című ügyeskedését Beverley Craven számos feldolgozást megért sikerdalát, a Promise Me-vel bolondította meg a Scooter. Tette ezt úgy, hogy utóbbi tételnek nem a refrénjét, hanem a verzéjét tette meg fő énektémának, ami így is parádésan működik. (Pont, mint Eminem Stan című dalában Dido Thank You-ja…) Ugyanezzel a verzéből refrén-módszerrel operál a No Way To Hide is, melyhez a Fleetwood Mac-ből ismert Stevie Nicks Stand Back című nótáját és dallamát vették alapul a fiúk.

Az énektémát ezúttal nem H. P., hanem a segítségül hívott Jaye Marshall énekesnő szólaltatja meg, ahogy a már említett 4 AM, illetve az I Wish I Was című, szintén kislemezre érdemes dalok esetében is.

Az I Wish I Was refrénje egy skót énekesnő, Sandi Thom folk-blues-nótájából, az I Wish I Was A Punk Rocker (With Flowers In My Hair)-ből való, s természetesen a szöveg itt is módosult: a punk-rockerből egyből raver lett, a dallamvilágba pedig ügyesen belecsempészték a techno alapművei közé tartozó LA Style-féle James Brown Is Dead zenei motívumát.

 

Akadnak a lemezen konkrét feldolgozások is, ilyen a Scooterhez műfajában viszonylag közel álló KLF What Time is Love-ja, a kismillió feldolgozást (Ram Jam, Tom Jones, Meat Loaf, Manfred Mann) megélt Black Betty című örökzöld munkadal, valamint a Scooter diszkográfiában nem először szereplő Mike Oldfield, akitől ezúttal a Talk About Your Life került terítékre – Happy Rave formában. Egyébként a Happy Rave kedvelőknek még egy nótával kedveskedik a Scooter: a formáció nem hagyhatta ki a Synapsenkitzler-féle, a retro videójátékok zenei világát idéző német fesztiváltételt, így a banda elkészítette a Frazy felpörgetett változatát. Az Overdose (Frazy) annak ellenére, hogy elég infantilis, a végére igazi egymásba-kapaszkodós-táncparkett-döngölős darabbá fejlődik.

 

A Scooter a lemez végére két olyan tételt pakolt, melyek feltehetően a nagylemez- és kazettakorszak idején az A és a B oldal zárótételeiként működtek volna. Mindkét alkotás jóval hosszabb, mint az album többi felvétele, s míg a Too Much Silence egyfajta remixe a System Lights című munkájának, lévén a női vokált onnan vették, addig a Last Hippie Standing egy dreamhouse-ba hajló instrumentális kis remek lehetne, ha nem pakoltak volna rá egy egzotikus, önmagában működő, de itt idegesítő női éneket…

 

Ezúttal nem érvényes a minden jó, ha a vége jó-elv, hiszen pont az utolsó tételnél rezeg picit a léc (no meg az Overdose /Frazy/-nél), de így is megérdemel egy ötös alát az új Scooter lemez, különösen a 4 AM, a No Way To Hide, az I Wish I Was és az Army of Hardcore című tételek erőssége miatt.

 

Tracklista:

1. Full Moon

2. I’m A Raver, Baby

3. Army of Hardcore

4. 4 AM

5. No Way To Hide

6. What Time is Love?

7. Overdose (Frazy)

8. Talk About Your Life

9. I Wish I Was

10. Black Betty

11. Too Much Silence

12. Last Hippie Standing

Balajti Péter

2013. 01. 19. 10:01

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Baba 2015. 07. 13. 9:20
Szeretem))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Scooter: Music For A Big Night Out (Sheffield Tunes/Mton) cikk képei
Scooter - Scooter: Music For A Big Night Out (Sheffield Tunes/Mton)