Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: 2013 Grammy Nominees (EMI)

Válogatás - Válogatás: 2013 Grammy Nominees (EMI)

Bravúros: a 2013-as Grammy-válogatást kilenc (!) kategória jelöltjeivel sikerült megtöltenie a szerkesztőknek. A 22 tételes hanghordozóról kilenc felvétel szerepelt a hazai sikerlistákon, közülük is Gotye és Kimbra, a Maroon 5 meg Wiz Khalifa, Carly Rae Jepsen, valamint P!nk dala listavezető volt!

19 éve kerül piacra a világ egyik legrangosabb könnyűzenei díjkiosztójának jelöltválogatása. Míg az első esztendőkben 11–17 felvétel került a CD-kre, az ezredforduló után a szerkesztők igyekeztek maximálisan kihasználni a hanghordozó tárolókapacitását, így gyakran előfordult, hogy 20-nál is több dallal büszkélkedhetett egy-egy összeállítás. Idén 22 nótát sikerült kiválasztani, ráadásul mindezt úgy, hogy azok kilenc (!) kategória dalait/jelöltjeit szinte teljesen lefedik. (Helyhiány miatt „igazoltan van távol” a Legjobb Pop szólóelőadás kategóriában jelölt Where Have You Been Rihannától, illetve az Év felvétele kategóriában indított Frank Ocean Thinkin bout You-ja)

 

Ráadásul nem akármilyen kategóriákról van szó: az Év felvétele, az Év albuma és az Év dala mellett a Legjobb új művész, a Legjobb pop szólóprodukció, a Legjobb popénekes album, a Legjobb rock produkció, a Legjobb rockdal és a Legjobb rockalbum kategóriák jelöltjei is a lemezen sorakoznak.

 

Bár az Egyesült Államokat és az ottani zenei ízlést egy fél világ választja el Európától, a 22 felvétel közül nem kevesebb, mint kilenc a MAHASZ slágerlistáján is megfordult! Többségüket énekesnők adják elő, közülük többen már most is Grammy-díjasak: Kelly Clarkson két, P!nk három, Taylor Swift hat, Adele nyolc arany gramofonja mellé igyekszik 2013-ban újabba(ka)t gyűjteni. Bár utóbbit idén mindössze a Legjobb pop szólóprodukcióban jelölték, a Set Fire To The Rain koncertváltozatának érdekessége, hogy eddig csak DVD-n és BD-n látott napvilágot, CD-n itt debütál!

Egyébként szintén csak egy „műsorszámban” indul Taylor Swift, akinek We Are Never Ever Getting Back Together című dala a MAHASZ Rádiós Top 40-es listáján a 9-ik helyig jutott. Egész más a helyzet Kelly Clarksonnal és a Stronger (What Doesn’t Kill You)-val, hiszen az énekesnőt, illetve az amerikai listavezető felvételét négy kategóriában is nevezték!

(Mégsem Kelly Clarkson a rekorder a 2013 Grammy Nominees-en: az idehaza is ismert We Are Younggal lemezre került Fun (Janelle Monáe-val), valamint az Európában nem sok babért termő Lonely Boy-jal jelen lévő The Black Keys öt-öt jelölést tudhat magáénak, amik közül a két banda az Év felvétele és az Év lemeze kategóriában egymással versengenek majd!)

 

Hiába tűnik pehelykönnyű popdalnak Carly Rae Jepsen Call Me Maybe-je, nem csak a MAHASZ rádiós listáján tarolt, de bizony Grammy jelölést is szerzett. Ahogy P!nk méltán sokat játszott Try című dalát sem kell senkinek bemutatni, hiszen listavezető volt a MAHASZ Editors’ Choice rádiós játszási listáján. Ellenben Katy Perry Wide Awake-je ugyanitt csak a negyedik helyig jutott, s bizony az énekesnőnek minden esélye megvan, hogy ezzel a dallal a kilencedik Grammy-jelölését se sikerüljön díjra váltania…

 

Listavezető pozíciója miatt sokan drukkolhatunk Magyarországról is a Maroon 5-féle Payphone-nak, más kérdés, hogy az együttes tavaly a Move Like Jaggerért sem kapott arany gramofont. Ám ennél is nagyobb figyelmet követel Gotye Kimbrával felvett minimalista gyöngyszeme, az idehaza is a sikerlista csúcsára jutott Somebody That I Used To Know, melyért az Év felvétele kategóriában szoríthatunk a Grammy-díjkiosztón.

 

A válogatás többi, hazánkban is ismert előadója közül örülhetünk a Coldplay-nek és Bruce Springsteennek (előbbi az elvarázsoltan nagyszerű hangzású Charlie Brownnal, utóbbi a rockreceptkönyvben megírtak szerint kikevert, fülbemászó We Talk Care of Our Ownnal van jelen a lemezen), ugyanakkor a The White Stripes-os Jack White Freedom At 21-jával szó szerint kínozni lehet, s bizony a Muse-féle Madness hallatán is csak ráncolhatjuk a homlokunkat.

 

Akad azonban pár olyan, idehaza ismeretlen előadó és felvétel, ami megérdemli a figyelmet. Ha csak egyet lehetne ajánlani, az a The Lumineers Ho Hey című akusztikus meglepetése volna, amiből kellő promócióval legalább akkora sláger lehetne hazánkban, mint a Train sikerdalaiból!

 

A country-t és a popot házasítja a Mumford & Sons az I Will Wait című dallal, melynek címe (Várni fogok) sajátos üzenet is lehet a Grammy ítészeinek. A formáció idén egyszerre hat kategóriában esélyes, pont ahány jelölést az elmúlt években egyetlen egyszer sem sikerült díjra váltaniuk.

Bár tavaly üres kézzel távoztak a díjátadóról a 2012 Legjobb új előadója címére esélyes Florance + The Machine tagjai, idén nem csak a Ceremonials című album, de az egészen kiválóra sikerült, az egykori Shakespeare’s Sisters hangulatát is megidéző Shake It Out című daluk is jelölést kapott, no meg helyet e gyűjteményben.

 

Ed Sheeran The A Team-je Carly Rae Jepsen Call Me Maybe-jéhez hasonló kakukktojás: semmi komoly, mégis valahogy be tudja csempészni magát az ember fülébe, aki azon veszi észre magát, hogy a dal végére már tetszik is neki, ami eleinte meg se fogta…

 

Marvin Gaye Sexual Healing című örökbecsűjének „ikertestvérével”, az Adornnal szerzett jelölést Miguel, ami fura, mert nagyon kilóg a lóláb, s az eredeti klasszisokkal jobb.

 

Hunter Hayes gitárpopos Wantedje viszont tényleg feledhető, ahogy a soulos gyökerekhez visszanyúló, Macy Gray-t idéző Alabama Shakes-féle Hold On is. Ellenben az r’n’b-t minimál-elektronikával párosító Frank Ocean jegyezte Pyramids az a fajta kísérlet, ami egyik alkalommal tetszik az embernek, máskor viszont nem, összességében mégis pozitív megítélést érdemel. Ahogy a 2013 Grammy Nominees című válogatás is: szép számmal kínál Európa-szerte is toplistás sikereket, az öreg kontinenst méltatlanul elkerülő kincseket, igazi ritkaságot, néhány közhelyet és – sajnos – egy-két kiábrándító döbbenetet. Erős négyes.

 

Tracklista:

1. The Black Keys: Lonely Boy

2. Kelly Clarkson: Stronger (What Doesn’t Kill You)

3. Taylor Swift: We Are Never Ever Getting Back Together

4. Gotye: Somebody That I Used To Know (közreműködik: Kimbra)

5. Katy Perry: Wide Awake

6. Fun: We Are Young (közreműködik: Janelle Monáe)

7. Florance+The Machine: Shake It Out

8. P!nk: Try

9. Maroon 5: Payphone (közreműködik: Wiz Khalifa)

10. Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe

11. Miguel: Adorn

12. Ed Sheeran: The A Team

13. Hunter Hayes: Wanted

14. The Lumineers: Ho Hey

15. Alabama Shakes: Hold On

16. Mumford & Sons: I Will Wait

17. Frank Ocean: Pyramids

18. Bruce Springsteen: We Talk Care of Our Own

19. Jack White: Freedom At 21

20. Muse: Madness

21. Coldplay: Charlie Brown

22. Adele: Set Fire To The Rain (Live At The Royal Albert Hall)

Balajti Péter

2013. 01. 24. 21:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: 2013 Grammy Nominees (EMI) cikk képei
Válogatás - Válogatás: 2013 Grammy Nominees (EMI)