Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

HAVASI: Symphonic Special Deluxe Edition /DVD+CD/ (HAVASI Records/EMI)

Havasi Balázs - HAVASI: Symphonic Special Deluxe Edition /DVD+CD/ (HAVASI Records/EMI)

2,5 az 1-ben – a világhírű zeneszerző-zongoraművész, HAVASI nem „csupán” az eddig CD-n, illetve DVD-n megjelent Symphonic című produkcióit helyezte impozáns csomagba, de az eredetileg 10 tételes hanghordozót további hat felvétellel gazdagította, melyek közt találunk csemegét az Ecset és zongora, illetve a Drum+Piano lemezekről is.

HAVASI – a név, mely fogalommá, követendő példává vált, mely mára egyet jelent a minőségi zongorajátékon alapuló, ám azon messzemenőkig túlnyúló, saját szerzeményekből építkező zenével.

 

A könnyed dallamok, a játékos megszólaltatás, a sokféle zenei gyökér összefonása olyan egyszerűnek, magától értetődőnek tűnik, hogy aki egy kicsit is utánagondol, csak az sejtheti, micsoda kemény munka állhat az egész mögött.

 

A most 37 esztendős Havasi Balázs krisztusi kort töltött már a zongora mögött. Bő egy évtizeddel ezelőtt megjelent első lemezein még más szerzők örökzöld műveit szólaltatta meg saját stílusában, ahogy azt az instrumentális hangszereken játszó művészek teszik. Aztán belecsempészett az ismert melódiák közé egy-két saját opust, majd önálló szerzői lemezzel, saját koncertekkel jelentkezett. Hitt magában, abban, hogy a határokat nem ismerő szorgalma és tehetsége határokat nem ismerő lehetőségekhez vezethetik.

Mert nagyot gondolni, merészet, terveibe vetett szenvedélye másokra is átragadt, s érezhetően nem a problémákkal, nehézségekkel foglalkozott, hanem a megoldással: látta, hallotta a célt, ami akkora erőt adott, hogy semmilyen akadály sem tudta eltántorítani annak elérésében.

 

Míg akadnak, akiknek egy díj jutalmat, visszaigazolást, esetleg megpihenésre való engedélyt jelent, úgy tűnik, Balázs számára minden siker és elismerés ugródeszka, „olaj a tűzre”.

 

A most megjelent HAVASI: Symphonic Special Deluxe Edition több szempontból is mérföldkő a zongoraművész karrierjében. Öt évvel ezelőtt, 2008-ban Marjai Csaba zenei producerrel találkozva fogant meg a gondolat: Balázs legszebb, legjobb szerzeményei szimfonikusokkal, egzotikus vagy éppen a zongoraművészek zenei világától egészen eltérő hangokkal és hangszerekkel kiegészülve nem csak izgalmas, de egységes, valódi élményt jelenthetnek.

Az elhatározást tett követte, mely során nem csak egy nagylemez, de egy különleges koncert, mi több Guinness-rekord is született. A felejthetetlen estről film készült, ami a mozis vetítéseket követően DVD-re került. A siker pedig újabb és újabb ötleteket hozott, így született meg a rockdobos Endi és a zongoraművész HAVASI közös projektje, a 2011-es Drum & Piano, majd a Munkácsy előtt tisztelgő Ecset és zongora, valamint a telt házas, lélegzetelállítóan látványos és magával ragadó Sportaréna koncert 2012-ben.

 

S hogy mit kínál a HAVASI: Symphonic Special Deluxe Edition?

Az eredeti, 2010-es, platinalemezzé vált Symphonic album hat tétellel kiegészült verzióját és a tengernyi extrával megpakolt Symphonic Red Concert Show DVD-t.

 

Ezúttal nem arról van szó, mint a legtöbb koncert-DVD mellé kínált CD esetében, hogy a hanghordozón az élő felvétel esszenciája köszön vissza. Sőt, mind a DVD, mind a CD a közös tételeken túl számos olyan művet kínál, ami csak az egyik, illetve kizárólag a másik korongon szerepel.

 

A 16 tételesre felduzzasztott CD csodálatos ívű, egységes hangulatú zenei utazásra csábít. A leheletfinom Intrónak szánt Cathedral eredetije a 2005-ös Piano című albumon látott napvilágot (akárcsak az Outróként feltüntetett Rain Drops), ám e gyöngyszem ezúttal vonósokat és a teret tökéletesen betöltő énekhang-kíséretet kapott.

Filmzenei hangulat árad a Terra Rossából, mely az olykor fékezhetetlen érzelmi hullámok mellett a visszafogott fájdalmat is tökéletesen érzékelteti. Nehéz utána megszólalni…

 

A kórussal és rockdobbal megtámogatott Lacrimosa határozott, erőteljes mű, melynek kimért komolyságát az időnként játékos zongora ellensúlyozza. A Meander szép dallama mellett visszafogott feszültséggel, egyfajta vihar előtti csend-hangulattal bír, hogy aztán tényleg „kitörjön a vihar”, a The Storm, az emblematikus HAVASI-szerzemény, melynek ezúttal többek között síró hegedű és ének, tradicionális japán dobok és ír furulya adnak különös ízeket. A viharral lehullott csapadéktól felduzzadt, hömpölygő Trinity River áradni kezd, sodorva tör utat magának: a természet ereje és a természet szépsége csap össze ebben a már-már megelevenedő zenei képben, hogy aztán helyreálljon az egyensúly, véget érjen a tombolás, lelassuljon a folyó, majd egy újabb lendülettel igazolja a költő szavait: „azért a víz az úr”.

 

Egzotikus dallamok, ritmusok és ének találkoznak a nyugtalanító zongorajátékkal: a The Chase az a fajta filmzene-ötlet, mely a feszült, helyenként kapkodó, gyors vágásokkal operáló képek nélkül sajnos nem működik. Ugyanakkor a légiesen könnyed, egyszerűsége mellett nagyszerű The Undbending Tree keleties motívumokkal és hangszerekkel kiegészülve nem csak új értelmet, de új címet is nyert: The Undbending Chinese Tree.

 

Ókorban játszódó, monumentális filmhez illő zenemű az erőteljes kórussal, illetve fúvósokkal operáló Generali, melyet az egészen lágy, hófehér megnyugvást kínáló, játékosan emelkedett főtémájú Infinity követ, ügyesen megidézve a lemez elején felcsendült Lacrimosát, miközben többféle énektechnika, rockdob, hegedű és elektromos gitár is randevút ad egymásnak. Pazar lezárás, ám ezúttal komoly ráadás vár a hallgatóra.

 

Az Ad Martem másfél perces felvezetésében szinte minden muzsikus visszatér, kivéve HAVASI-t, ám ő is csatlakozik a többiekhez, hogy visszafogott zongorajátéka köré épülhessen a teljes zenei kíséret, aztán pedig az utolsó egy percre újra hihetetlen energiáka szabadít fel. Akárcsak egy nagykoncertnél, úgy ezúttal is kulcstételek teszik teljessé az élményt. A Tavaszi szél című opus pedig a magyar népzene előtti sajátos főhajtás, a megindító Poros út a Munkácsy Ecset és zongora című lemezről, a végső energiaégető The Duel meg a Drum & Piano albumról való, hogy aztán az egészet elmossák a lágyan aláhulló esőcseppek, azaz a Rain Drops…

 

Pazar zenei anyag, mely bizony felülmúlja a Symphonic Red Concert Show DVD-t, pedig az is olyan cucc, amit ki lehet tenni az ablakba! A korong bő nyolcvanperces, valós szélesvásznú képpel, illetve sztereó és Dolby Digital 5.1-es hanggal bíró főműsorral büszkélkedhet. A Zeneakadémián rögzített koncertfilm gerincét értelemszerűen a Symphonic album adja a Stormmal, a Lacrimosával, a Meanderrel, a Terra Rossával, a Trinity Riverrel, a Chase-zel, a Generalival, valamint az estet záró Infinity-vel. Ám itt van még az ezúttal kínai zenei hatások nélkül megszólaltatott The Unbending Tree, illetve az ugyanerre a névre hallgató formáció Havasi Balázs melletti másik alapító tagja, Hajós Kristóf, aki Bocskor Biborkával közösen énekli az Invisible című ünnepi hangulatú szerzeményt.

 

Bár a Symphonic projekt lényege a nagyzenekar mellett számos más zenei világ bevonása, HAVASI egy háromtételes szóló-blokkal is színesíti az estet, melyben a Confession, a 28 Waves és a Summer című tételek kaptak helyet. Aki pedig izgalomra vágyik, az a zongoraművész 2009-es Guinness rekordkísérletét izgulhatja végig, melyben a koncert sztárja egy különleges bravúrt kísérel meg végrehajtani: egy perc alatt a lehető legtöbbször üti le ugyanazt a billentyűt. Mivel korábban még senki sem állította fel  ezt a rekordot, ezért a Guinness bizottság egy 200-as alsó határt húzott. Nem titok, HAVASI 2009-ben Guinness-rekorder lett, a koncertfilm pedig nem csak a kísérletet tartalmazza, de az is kiderül belőle, végül hány leütéssel sikerült elérni e megtisztelő címet…

 

Bár a főműsorhoz angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz, lengyel, kínai, japán, koreai és arab felirat is választható, mely a felkonferálásokat, a rekordkísérletet és HAVASI anekdotázásait teszik számos nyelven érthetővé, egy magyar feliratsáv sem ártott volna, mivel az élő beszéd egészen halk a zeneművekhez képest.

 

Az extra-kedvelők sem panaszkodhatnak: három és félperces, angol nyelvű reklám hirdeti a Symphonic Red Concert Show-t, HAVASI-ról egy háromperces promóklip, míg a Drum & Piano Projectről egy kétperces szösszenet mesél – szintén angolul. Bepillanthatunk a rekordkísérlet Dubaiban tartott főpróbájára, megkapjuk a The Storm meg a Lacrimosa videóklipjét, amik a fentiekkel együtt anamorf szélesvásznú képpel bírnak.

Sajnos csak letterbox képarányú a negyedórás, tartalmas werkfilm, amiben Endi kivételével még a magyar művészek is angolul beszélnek, viszont kapunk hozzájuk magyar feliratot. Fordított a helyzet a koncertfilm mozibemutatóján rögzített majd’ hétperces anyagnál: ott Raman M. Sundaram kivételével mindenki magyarul szólal meg, automatikus angol felirat kíséretében.

 

A borító nem túloz: a CD-t és DVD-t egyaránt kínáló HAVASI: Symphonic Special Deluxe Edition valóban különleges luxuskiadás, melynek jár a csillagos ötös osztályzat.

 

Tracklista:

DVD

1. The Storm (Symphonic Version)

2. The Unbending Tree

3. Lacrimosa

4. Meander

5. Terra Rossa (Orchestral Version)

6. Confession

7. 28 Waves

8. Summer

9. Invisible (közreműködik: The Unbending Trees és Bocskor Bíborka)

10. Trinity River (Drum & Piano Version)

11. Chase

12. 2009. Guinness Világrekord kísérlet

13. Generali

14. 2009. Guinness Világrekord díjátadás

15. Infinity (Symphonic Version)

+

Extrák:

Az új show

HAVASI Trailer

The Storm (Symphonic Version) – videóklip

Lacrimosa – videóklip

A színfalak mögött – werkfilm

Mozipremier

Guinness Rekord – próba Dubaiban

Drum & Piano – előzetes

 

CD

1. Intro (Cathedral)

2. Terra Rossa (Orchestral Version)

3. Lacrimosa

4. Meander

5. The Storm (Symphonic Version)

6. Trinity River (Symphonic Version)

7. The Chase

8. The Undbending Chinese Tree

9. Generali

10. Infinity (Symphonic Version)

11. Prologue (Entry of The Arena Show)

12. Ad Martem (Grand Opening)

13. Dusty Road (Munkácsy Brush and Piano)

14. Spring Wind (Tavaszi szél – Symphonic Version)

15. The Duel (Drum & Piano feat. Symphonic Orchestra)

16. Outro (Rain Drops)

Balajti Péter

2013. 02. 03. 2:31

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

HAVASI: Symphonic Special Deluxe Edition /DVD+CD/ (HAVASI Records/EMI) cikk képei
Havasi Balázs - HAVASI: Symphonic Special Deluxe Edition /DVD+CD/ (HAVASI Records/EMI)