Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Filmzene: Les Misérables – A nyomorultak (Universal)

Filmzene - Filmzene: Les Misérables – A nyomorultak (Universal)

Az Oscar előszobájának tartott Golden Globe-on a négy jelölésből hármat díjra váltott, a legrangosabb amerikai filmes elismerésért pedig nyolc kategóriában indul A nyomorultak musicalfilm (köztük külön esélyes a Suddenly című, e válogatáson is megtalálható új dal), melyben olyan sztárok dalolnak, mint Hugh Jackman, Russell Crowe és Anne Hathaway.

Míg a hatvanas-hetvenes években a West Side Story 10, a Mary Poppins és A muzsika hangja 5-5, a Hegedűs a háztetőn 3 díjat zsebelt be, az utóbbi évek kiemelt zenés filmjeit nem méltatták Oscárra – Az operaház fantomja három jelölést, a Mamma mia!-t még csak esélyt sem kapott. Épp ezért reményt keltő A nyomorultak, mely nyolc kategóriában indul.

 

A 20 tételes, egylemezes válogatás a Les Misérables – A nyomorultak kulcsdalait kínálja, olyan sztárok előadásában, mint Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Amanda Seyfried és Eddie Redmayne.

A művészek a megszokottal ellentétben nem playbackeltek, hanem élőben énekeltek a fülükbe rejtett fülhallgatón keresztül kapott zongorista kíséretére. A színészek így a dalokat a játékukhoz igazítva tudták megszólaltatni, majd ennek megfelelően készült el a teljes nagyzenekari támogatás.

 

A hanghordozóra került végeredmény éppen ezért egy kissé furcsa, hiszen az énekhangok – hallhatóan a kórus kivételével – nem kaptak külön hangstúdiós keverést, és háttérzaj-szűrésen sem estek keresztül.

 

Bár a DVD- és BD-megjelenés idejére várható a teljes filmzene-lemez is, a mozi-bemutatóval egy időben kiadott egylemezes válogatás is kiváló összeállítás. A húsz kulcsdal az összes ismert és szeretett melódiát felvonultatja: felcsendül a One Day More, az Empty Chairs At Empty Tables, a Bring Him Home, az On My Own és az I Dreamed A Dream… sőt! A korongra felkerült a filmhez készült, Oscar-díjra jelölt Suddenly című tétel is, melyet kifejezetten Hugh Jackmanhez igazítva írtak a szerzők. Így ez az egyik ritka kivétel, melyben kevéssé zavaró a főszereplőt alakító művész nazális és erősen korlátozott terjedelmű énekhangja. A többi színészre azonban nem lehet panasz: Amanda Seyfriedről a Mamma Mia! óta nyílt titok, hogy szívesen énekel, Eddie Redmayne teljesítménye kifejezetten kellemes meglepetés, ahogy a Javert-t alakító Russell Crowe alt énekére sem lehet panasz – előadásában milyen jól is szól a Stars. A csúcs azonban egyértelműen Anne Hathaway! Olyan átéléssel szólaltatja meg az I Dreamed A Dream-et, hogy attól bizony borzongatóan libabőrös lesz az ember!

A nyomorultak 25. jubileumi koncertelőadásának színpadáról a filmvászonra „átlépő”, Eponine-t megformáló, kiváló énekhangú Samantha Barks-ért külön köszönet jár, ahogy az egyházi elöljáró szerepében felbukkanó Colm Wilkinsonért is, aki anno az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is sikert-sikerre halmozott Jean Valjeanként.

 

A Les Misérables – A nyomorultak 2012-es filmzene-válogatás az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban egyaránt listavezetővé vált, ugyanakkor fájó, hogy az alig 65 perces játékidejű lemezre felkerült az instrumentális The Final Battle, ám a Fantine's Arrest vagy a Who Am I?, no meg az A Little Fall of Rain már nem. S azért is ejnye-bejnye jár, hogy A nyomorultak egyvelegként (is) működő One Day More-t rákeverték az On My Own-ra…

 

A Les Misérables – A nyomorultak méltán minden idők egyik legjobb musicalje, s megérdemelten került filmvászonra. Ugyanakkor Hugh Jackman énekhang-korlátjai fájók, s míg a profi körülmények között rögzített 70 tagú nagyzenekar játéka a hangstúdión kívül felvett énekekkel összepárosítva a mozgóképpel együtt nem volt zavaró, önmagában a hanghordozón viszont az. Négyes.

 

Tracklista:

1. Look Down

2. The Bishop

3. Valjean’s Soliloquy

4. At The End of The Day

5. I Dreamed A Dream

6. The Confrontation

7. Castle On A Cloud

8. Master of The House

9. Suddenly

10. Stars

11. ABC Café/Red and Black

12. In My Life – A Heart Full of Love

13. On My Own

14. One Day More

15. Drink With Me

16. Bring Him Home

17. The Final Battle

18. Javert’s Suicide

19. Empty Chairs At Empty Tables

20. Epilogue

Balajti Péter

2013. 02. 05. 19:48

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Filmzene: Les Misérables – A nyomorultak (Universal) cikk képei
Filmzene - Filmzene: Les Misérables – A nyomorultak (Universal)