Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Hurts: Exile – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

Hurts - Hurts: Exile – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

Theo Hutchcraft és Adam Anderson olyat durrantott a Happiness című debütlemezével, hogy fél Európa megtanulta a Hurts nevét. Elismerés hegyek, 2011-es és 2012-es Sziget Nagyszínpad-fellépés letudva. A kérdés már csak az, a 2013-as második album képes a topon tartani a Hurts-öt, vagy ez a banda is csak egy egylemezes csoda?

Lássuk-halljuk, mit tud az új Hurts lemez, melynek Luxus kiadása az eredeti 12 dalos CD-t két további tétellel és egy DVD-vel fejeli meg! Depeche Mode-hatással indít Theo Hutchcraft és Adam Anderson második albuma. A címadó-nyitódal azonban inkább kiábrándító, mintsem átütő kezdés. Ám aggodalomra semmi ok: a kislemezre küldött, nemrég Ákos által remixelt Miracle már igazi telitalálat, ahogy gyermekkórussal operáló Sandman, a határozott szintifutamot visszafogott énekkel kompenzáló, májusban kislemezre kerülő Blind vagy a feszes tempójú, ám szintén potenciális sláger, az Only You.

 

Szinte tapintható a felszín alatt húzódó feszültség a The Roadban, melynél az elektronika mellett egyre meghatározóbb szerepet kap a gitár és a torzító. A Cupidban még az Exile-nél is erősebben érezhető a Depeche Mode-hatás, s míg a hangtorzítós Mercy tökéletesen illeszkedik a Happiness című albumon megismert dalok vonalába, addig a The Crow szakít a Hurts-hagyományokkal: a Simply Minds aranykorának zenei világát idézi.

A líraiból emelkedett dallamvilágúvá váló Somebody To Die Forról első hallásra kijelenthető, hogy a nyár egyik legnagyobb koncert- és rádiós kedvence lehet! A The Rope-ban a U2-hatása érezhető, a Help pedig egy egészen finom, s egyben játékos balladaként induló opus (a zongoránál Elton John vendégeskedik!), melynek kórusát a 2013-as Hurts-turnén a nagyközönség keltheti majd életre. Míg az eredeti album itt ér véget (ahogy sajnos e kiadványhoz mellékelt dalszövegkönyv is), a luxusváltozat lemezének műsora a Heavennel folytatódik, melynek nem csak zenei ötletét, de részben a címét is a Coldplay ihlette, még ha Theo Hutchcraft és Adam Anderson szerzeményéről van is szó. A csendes zárótétel, a Guilt az eredeti változat búcsúdalaként ismert Help kevésbé játékos testvére, még kórust sem kér, az éneket kísérő billentyűs játékot szomorkás eső váltja fel, de jól van ez így, nagyon is jól.

 

Míg a luxus változat ráadásdalai megérik a pluszköltséget, a meglepetés DVD – különös tekintettel a Happiness luxus kiadásához kínált koncert-DVD tükrében – némi csalódást okoz. A félórás, Oroszországban készült, valós szélesvásznú képpel, angol hanggal rendelkező dokumentumfilm csak kis részben koncentrál a színpadon zajló eseményekre (na jó, az Unspoken és a Stay teljes egészében bekerült a doksiba, s a Better Than Love is felcsendül), inkább a kulisszák mögé pillant.

A fiúk elárulják, a Wonderful Life című daluk a világon először Oroszországban lett sláger – s ez bizony kihat az ott élőkkel szembeni viselkedésükre, még ha a helyszínek, köztük Novoszibirszk, Kazan, Szamara, Voronyezs és Cseljabinszk (utóbbi helyen azóta meteor-becsapódás pusztított), elég lepukkantak is.

Rajongókkal való találkozást és beszélgetést, beéneklést, sajtótájékoztatót és interjúkészítést is láthatunk-hallhatunk, Theo szó szerint fejre állítja az egyik médiamunkást, s egy érdekes részletből kiderül: nem mindig az együttes dönt arról, ad-e ráadást vagy sem…

 

Nem okoz csalódást a Hurts második albuma, még ha egy kicsit sok is a visszafogottabb dal, no meg számos zenei példakép hatása visszaköszön. A luxus változat igazi előnye nem is a ráadás-DVD, hanem a két pluszdal. Röviden: Theo Hutchcraft és Adam Anderson második próbálkozása is megér egy ötöst.

 

Tracklista:

CD

1. Exile

2. Miracle

3. Sandman

4. Blind

5. Only You

6. The Road

7. Cupid

8. Mercy

9. The Crow

10. Somebody To Die For

11. The Rope

12. Help

13. Heaven

14. Guilt

 

DVD

РОССИЯ – dokumentumfilm

Balajti Péter

2013. 04. 08. 1:27

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hurts: Exile – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Hurts - Hurts: Exile – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)