Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: A Dal 2013 – A legjobb 30 /2CD/ (MTVA)

Válogatás - Válogatás: A Dal 2013 – A legjobb 30 /2CD/ (MTVA)

Énekesek a Csillag születikből, a The Voice – Magyarország hangjából, a Megasztárból és az X-Faktorból, sőt, utóbbi kettőből mentor és egykori zsűritag is megmérettettek az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóján, A Dal 2013-on, melynek győzelemre legesélyesebb 30 tétele került dupla válogatáslemezre. De vajon jó ez nekünk?

Nem szeretem a tehetségkutatókat, a zenei megmérettetéseket meg pláne nem, mert egy Robbie Williams dalt maga Robbie Williams tudja tökéletesen elénekelni, tőle szoktam meg, az ő előadásában kell. Az Eurovíziós Dalfesztivál hazai jelöltjének kiválasztását meghatározó televíziós show kapcsán viszont örültem, hogy olyan új szerzemények születtek, melyeket egy ország ismerhet meg.

 

Lehet vitatkozni, hogy a több száz pályázó közül tényleg a legérdemesebbek kerülhettek a nagy nyilvánosság elé, de nem érdemes. A lényeg: 30 új nóta, s velük együtt előadóik és szerzőik kaptak lehetőséget a megismerésre, arra, hogy belopják magukat a hallgatók szívébe. Márpedig ez a válogatás pontosan azokat a személyes dalokat (is) kínálja, amik attól függetlenül tetszhettek, hogy végül ki képviselheti Magyarországot a május közepén megrendezésre kerülő nemzetközi megmérettetésen a svédországi Malmőben. Kétlem ugyanis, hogy lenne bárki, akinek kizárólag ByeAlex Kedvesem című dala jött be egyedül. Sajnos az effajta vetélkedések rákfenéje, hogy a végső eredményhirdetés után a drukkerek csak a győztesre koncentrálnak, a többiekre a méltatlan feledés vár. Illetve várhatna, ha nem lenne e gyűjtemény!

 

Nem véletlen, hogy A Dal 2013 – A legjobb 30 című összeállítás a második helyen nyitott a MAHASZ Válogatás- és mixlemezek slágerlistáján, amit aztán négy héten át vezetett, s 2013. 14. hetére sem zuhant a második helynél hátrébb.

 

Öröm hallani, hogy a 30 legesélyesebb felvételnél odafigyeltek a hangzásra, a keverésre, az előadásra, s nem vették félvállról a kihívást. Jó szembesülni azzal, mennyi előadó (társ)szerzőként is odatette magát: Baricz Gergő, Burai Krisztián, ByeAlex, Éliás Gyula, Gáspár Laci, Hoffman Mónika, Janicsák Veca, Kállay-Saunders András, Odett, Palcsó Tamás, Puskás Péter, Rácz Gergő, Rami, Újvári Péter, illetve a Mrs. Columbo és a United tagjai mind több fronton játszottak. Bár a nemzetközi trendek (például: Radics Gigi: Úgy fáj), illetve a fesztiválslágerek receptjei (többek közt Polyák Lilla: Valami más, Janicsák Veca: Új generáció) is fel-felfedezhetőek az abszolút rádióbarát daloknál, nem egy új tétel sikerrel vette be az étert. Radics Gigi például hat hétig tanyázott a MAHASZ Rádiós Top 40 játszási listáján az Úgy fáj című dallal, a Gáspár Lacival megtámogatott Plastikhead meg bő két hónapig bizonygathatta, hogy a Szeretet él. A VIP-vel már Eurovíziós dalfesztivál-szereplést maga mögött tudó Rácz Gergő ugyanitt a 26. helyig jutott a Csak állj mellém!-mel, az egykori Fekete vonatból megismert Mohamed Fatima dögös Nem baja meg a 20. pozíciót szerezte meg. Furcsa fordulat, hogy a hazánkat képviselő ByeAlex-féle Kedvesem a dobogó második fokáig jutott, szemben Kállay-Saunders András My Baby-jével, mely a versenyben ezüstérmesként végzett, míg a vezető országos kereskedelmi rádiók összesítésében listavezető. (Ahonnan nekem nagyon hiányzik Keresztes Ildikótól a Nem akarok többé játszani, a nagy befutónak jósolt Agárdi Szilvi és Pál Dénes-duett, a Szíveddel láss, s a Unique-ból ismert Völgyesi Gabi Csak te légy című dala. Odett Ne engedj el-kérése is megérdemelt volna némi támogatást, ahogy a Background Neonzöldjének is zöld utat szavazhattak volna.)

 

Persze, akadnak kakukktojások is a válogatásra került 30 tétel között: a Flash Travel Újvári Péterrel rögzített Soha ne add fel az álmaidat még a címénél is közhelyesebb, Brasch Bence dala kapcsán elmondható, hogy nomen est omen: a Túl egyszerű tényleg túl egyszerű, de legalább az effektek rontanak rajta egy keveset. Nyálas lassúba fullad a lírai dalok nagykönyvéből kiollózott Vastag Tamás-kísérlet, míg Hoffman Mónika trendet lovagol a lassú tempóhoz feszes szinti-szőnyeget választó, patikamérleggel adagolt dalfesztivál-receptre támaszkodó, ám erőltetett munkájával. Ja, és jó, hogy a műsorban sem játszották újra a Mrs. Columbo alter-dzsesszes Játszd újráját!

 

Összességében kijelenthető: kellemes meglepetést szerez A Dal 2013 – A legjobb 30 című, az Eurovíziós Dalfesztivál hazai megmérettetésén indult legesélyesebb dalokat tartalmazó kétlemezes válogatás azoknak, akik szívesen hallgatják a magyarországi zenei rádiókat, de esetleg valamiért kihagyták az egymillió feletti nézettséget produkáló műsor-sorozatot, melynek végén ByeAlex Kedvesem című számát kiáltották ki győztesnek.

A viszonylag kevés gyengébb, az érezhetően több, kifejezetten a fesztiválgyőzelemre erőltetve fogant felvétel ellenére is jó hallgatni ennyi friss hazai munkát, amik közt nem egy egészen kiváló dolgozat is akad. Bízva a legalább ilyen színvonalú jövő évi folytatásban, értékelve, hogy az egy évvel ezelőtti összegzéshez képest ezúttal nem egy, hanem két korong, és ötven százalékkal több felvétel került a csomagba, egy elfogultságtól felfelé kerekített ötös alá osztályzatot kap a kiadvány.

 

Tracklista:

1. CD

1. Fehér Zoltán: Nincs baj! Tűz van!

2. Mrs. Columbo: Játszd újra!

3. Baricz Gergő: Húz

4. Bogi: Tükörkép

5. Palcsó Tamás: Ezt látnod kell

6. Background: Neonzöld

7. Gyurcsík Tibor: Örök harc

8. Keresztes Ildikó: Nem akarok többé játszani

9. Rácz Gergő: Csak állj mellém!

10. Agárdi Szilvi–Pál Dénes: Szíveddel láss

11. Plastikhead feat. Gáspár Laci: A szeretet él

12. Odett: Ne engedj el

13. Szabó Ádám: Hadd legyen más

14. Völgyesi Gabi: Csak te légy

15. Éliás Gyula: Mindhalálig várni rád

 

2. CD

1. Rami: Puzzle

2. Vastag Tamás: Holnaptól

3. ByeAlex: Kedvesem (Zoohacker RMX)

4. Janicsák Veca: Új generáció

5. Kállay-Saunders András: My Baby (angol változat)

6. Polyák Lilla: Valami más

7. Burai Krisztián: Született szívtörő

8. Hoffman Mónika: Hullócsillag

9. United: Tegnap még más voltál

10. Cserpes Laura: Élj pont úgy

11. Flash Travel feat. Újvári Péter: Soha ne add fel az álmaidat

12. Mohamed Fatima: Nem baj

13. Brasch Bence: Túl egyszerű

14. Radics Gigi: Úgy fáj

15. Puskás Peti: Amíg a tűz ég

Balajti Péter

2013. 04. 14. 0:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: A Dal 2013 – A legjobb 30 /2CD/ (MTVA) cikk képei
Válogatás - Válogatás: A Dal 2013 – A legjobb 30 /2CD/ (MTVA)