Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Veled utazom /Maxi CD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Veled utazom /Maxi CD/ (FalconMedia)

Nem tegnap volt, amikor Ákos hagyományos Maxi CD-t adott ki: a művész az utóbbi időben DVD-vel megfejelt kislemezen vagy DualDiscen prezentálta aktuális albumai kulcsdalait. Ezúttal nincs Dolby Digital 5.1-es és DTS keverés, se képanyag, ám minden korábbinál több, összesen nyolc verzióban hallható az aktuális az Ákos-szerzemény.

Lehet vitatkozni, mennyire jó kislemez-dal választás a Veled utazom, e sorok írója szerint egy hajszállal szerencsésebb lett volna a Táncolj velemet versenybe küldeni, de ki tudja, lehet, idővel az is maxira kerül majd.

A Veled utazom albumverziójába nem lehet belekötni, s jó pont jár a tavaly decemberi lemezbemutató koncerten rögzített, dr. Bőzsöny Ferenc hangjával megfejelt változatért is: az abban hallható közönségreakció jól példázza, sokak kedvence e szerzemény.

Már a 2084 című album előző kislemezén, az Előkelő idegenen is újraértelmezte saját dalát Ákos, s erről a lehetőségről ezúttal sem mondott le. A Falcon Remix (az Ákos név sólymot jelent, ahogy a latin/angol falcon szó is) finoman szólva is meghökkentő. Az újragondolás a sebességgel való játék jegyében zajlott, s a lelassított énektéma a refrénnél találkozik az eredetivel, illetve annak begyorsított változatával, sajátosan futurista, gépiesen hideg-rideg, még az eredetinél is idegenebb végeredményt adva.

 

Zajos, torzítós és csörömpölős Moldvai Márk megoldása, a Märklinmix, mely 280 másodperces játékidejével nem tér el az eredeti dalhossztól, ugyanakkor az aktuális Depeche Mode-hangzáshoz igazítja a szerzeményt.

 

Bátran mondhatjuk, hogy Lepés Gábornak, az évek óta Ákost kísérő billentyűsnek, aki a szigetes és sportarénás esten is ott állt a főhős mellett a színpadon, a kisujjában van e zenei téma, ám most kedvére garázdálkodhatott vele, és persze az énekes hangjával. A New Orleans Dubstep Remix hol utópisztikus mozihoz illő hanghatásokkal és előremutató zenei eszközökkel operál, hol idegtépően szétcincálja, illetve összekuszálja a hangsávokat, legyen szó hangmagasságról, mélységről, sebességről, egyensúlyi arányokról, valamint lejátszási irányról. Nyugtalanító, bizarr kísérlet, melyért Lepe a klasszikus klubmixek szellemében összedobott, de azért egy-egy stíluskikacsintással megfejelt hatperces Mainroom Mix-szel „kér bocsánatot”.

 

Az egykori Ákos-remixverseny győzteséből csapattaggá előlépett, jelenleg a Compact Discót erősítő, ám újrakeverésekre mindig lelkesen vállalkozó Szakos Krisztián a korong legrövidebb munkájával van jelen, kár, hogy az ígéretes, finoman felépített, szinte patikamérlegen adagolt felépítmény alig másfél perc után elektrokatyvaszba dől, amiből visszatér ugyan, hogy aztán újra, s immár végleg elvesszen benne. Kár érte.

 

A remixek sorát záró Pejtsik Péter-féle vonósátirat nyújt ugyan némi feloldozást a kísérletekkel zsúfolásig megpakolt előzmények után, bár ha a vonósok a könnyed, játékos vagy éppen ünnepélyes komolyzenei lehetőségeket erősen háttérbe szorító, súlyos, nehéz, filmzenei mélységektől sem visszariadó kottából játszanak.

 

Az albumverzió és az azt követő koncertváltozat után túlbonyolított remixek váltják egymást Ákos új maxiján, ami a kísérletező stúdióguruknak jó kis időtöltés lehetett, ám ugyanez hallgatói oldalról sajnos már nem mondható el. A kérdések meg csak jönnek: kinek, mire és leginkább miért készült ezen újragondolások legalább fele? Bár a MAHASZ Top 10-es Single (Track) listáját azonnal meghódította a Veled utazom, e kiadvány jóindulattal is csak halvány közepest érdemel.

 

Tracklista:

1. Veled utazom (Albumverzió)

2. Veled utazom (Koncertverzió)

3. Veled utazom (Falcon Remix)

4. Veled utazom (Märklinmix)

5. Veled utazom (New Orleans Dubstep Remix)

6. Veled utazom (Mainroom Mix)

7. Veled utazom (Monoscope Remix)

8. Veled utazom (Vonósátirat)

Balajti Péter

2013. 04. 23. 23:51

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Veled utazom /Maxi CD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Veled utazom /Maxi CD/ (FalconMedia)