Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Michael Bublé: To Be Loved (Reprise Records/Warner)

Michael Bublé - Michael Bublé: To Be Loved (Reprise Records/Warner)

A bőség zavara: vajon mi a legnagyobb erénye az új Michael Bublé lemeznek? A sztárvendégek, mint Reese Witherspoon vagy Bryan Adams, az olyan ismerős dalok, amik közt Bee Gees-sláger és számítógép-animációs betétdal egyaránt szerepel? Nem. Mindezeknél is figyelemre méltóbbak azok az új szerzemények, amiket nem csak előadóként, de társszerzőként is jegyez az énekes.

A kanadai szvingsztár 2009-es Crazy Love című, platinalemezekkel kitüntetett albuma után karácsonyi lemezt készített, melynek 2011-es és tavaly év végi, ráadásdalokkal kiegészült újrakiadása is szépen tarolt. Michael Bublé azonban nem feledkezett meg az ünnepi szezontól független újdonságra vágyókról sem, akik bizony kiéhezetten várták az énekes új sorlemezét. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a To Be Loved című album az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság toplistáján egyaránt az első helyen nyitott, de tarolt Kanadában és Ausztráliában is.

 

A sármos mikrofonbálvány ezúttal sem csupán vonzó megjelenésére alapozott, új korongján gondosan összeválogatott és felénekelt felvételek sorakoznak, amik közt szving-örökzöldek, szívolvasztó lírák, ügyes feldolgozások és big bandre hangszerelt pop-rock nóták egyaránt helyet kaptak. A kapocs persze Bublé, aki kőkemény szvinggel nyit: a You Make Me Feel So Young bizony Frank Sinatra repertoárjának meghatározó darabja volt, így azok is megnyugodhatnak, akiket némi aggodalommal töltött el, hogy a borítófotó alapján lezser eleganciájáról ismert kedvencük nem csak zakóját cseréli bőrdzsekire, de esetleg ezzel együtt védjegyszerű zenei stílusának is búcsút int. Pedig egy kicsit ezt teszi, de abszolút szerethető módon, igaz, ez már az It’s A Beautiful Day című dal hallatán derül csak ki, mely a lemez egyik legjobb darabja. Az igazi tavaszi-nyári slágerhez már klip is készült, a kiülős vendéglátóhelyek zenei felelősei pedig máris feljegyezhetik maguknak, mert garantált vendégcsalogató és jókedvre derítő felvételről van szó. Hasonló szellemben fogant a Bryan Adams-szel felvett After All, melynek hangzása a két énekes pályafutásának ismeretében érdekes módon inkább a vendégművészhez áll közelebb, mint Bubléhoz, aki ebbe az irányba szintén nyitni szeretne, s a végeredményre nem is lehet panasz.

 

Bublénél soul-köntösbe öltözött a Bee Gees jegyezte To Love Somebody, melyet világsztárok sora vitt már sikerre Tom Jones-tól Joe Cockeren keresztül Leonard Cohenig, a saját egyéniségéhez igazítva. Rendben van a szvingénekes dolgozata is, bár ő mintha nem merte volna annyira magához, a belső személyiségéhez formálni azt, mint némely nagy előd. Szerencsére a Who’s Lovin’ You-ba már mindent belead, ott igazán megnyílik, s az énekében is megjelenik az a dögös hang, amihez hasonlót Elvis Presley bőrdzsekis és nagyon ütős ’68-as comeback specialjében hallhattunk. S ha már a Király szóba került, az ezúttal a Naturally 7 kíséretében szving-változatban felcsendülő Have I Told You Lately That I Love You bizony a Presley-repertoárból is ismerős lehet.

 

Sinatra bácsi és Nancy lánya örökbecsűjével, a Something Stupiddal nem lehet hibázni, ez már Robbie Williams-nek is bejött, s ahogy a Take That legsikeresebb tagja, úgy Bublé is egy Oscar-díjas énekes-színésznőt kért fel duett-partnernek. Robbie-nak Nicole Kidman hozott szerencsét, Michael a 156 centis „Doktor szöszit”, Reese Witherspoont nyerte meg magának e dal erejéig.

Nem csak címével, de cha-cha-chás tempójával is táncra csábít a Come Dance With Me, ami után, ha mégis elfáradnánk, kapaszkodjunk csak meg a partnerünkbe: a lassúzáshoz a soron következő tétel, a lemez első líraian visszafogott darabja, a Close Your Eyes kínál meghitt hangulatot.

 

A soul, az r’n’b és a szving határai mosódnak el a lemez utolsó harmadában: a címadó To Be Loved szívből jövő, mégsem csöpögős érzelmi vallomás, a játékos You’ve Got A Friend In Me érdekessége, hogy az ifjabb generáció számára sem ismeretlen: Randy Newman szerzeménye a Toy Story trilógia mindhárom részében felcsendült, ám most Michael Bublé énekli.

A Nevertheless (I’m In Love With You)-t az énekes karácsonyi lemezén is közreműködő The Puppini Sisters közreműködése teszi még negédesebbé, melyet gyorsan elfelejthetünk az I Got It Easy című tételnek köszönhetően. Utóbbi hangulatában az egyik legnagyobb Bublé-sikert, a Home-ot idézi, ráadásul az énekes társszerzője is ennek a szép és emelkedett hangulatú szerzeménynek.

Ha már Frank Sinatra szelleme elevenedett meg a lendületes nyitódalban, stílusos választás, hogy a zárótétel is őt idézi, a búcsúnak szánt, visszafogott Young At Heart formájában.

 

Michael Bublé új albumával nem csak régi rajongóit örvendezteti meg, de elsősorban saját szerzeményeinek, különösen az It’s A Beautiful Day-nek köszönhetően új híveket is toborozhat. Bár a lemez második fele kissé visszafogottra sikerült, azért megvan az ötös.

 

Tracklista:

1. You Make Me Feel So Young

2. It’s A Beautiful Day

3. To Love Somebody

4. Who’s Lovin’ You

5. Something Stupid (közreműködik: Reese Witherspoon)

6. Come Dance With Me

7. Close Your Eyes               

8. After All (közreműködik: Bryan Adams)

9. Have I Told You Lately That I Love You (közreműködik: Naturally 7)

10. To Be Loved

11. You’ve Got A Friend In Me

12. Nevertheless (I’m In Love With You) /közreműködik: The Puppini Sisters/

13. I Got It Easy

14. Young At Heart

Balajti Péter

2013. 04. 25. 20:15

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Michael Bublé: To Be Loved (Reprise Records/Warner) cikk képei
Michael Bublé - Michael Bublé: To Be Loved (Reprise Records/Warner)