Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Jimi Hendrix: People, Hell and Angels (Sony Music)

Jimi Hendrix - Jimi Hendrix: People, Hell and Angels (Sony Music)

Vajon akad még egy gitárvirtuóz, akinek halála után több stúdióalbuma látott napvilágot, mint ahány sorlemeze, koncertkorongja és válogatása életében megjelent? A People, Hell and Angels feliratú digipack tok 12, eddig kiadatlan felvételt, valamint egy 24 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált, és minden tételéről részletes leírást adó füzetet tartalmaz.

Valódi ünnep ez a Jimi Hendrix-rajongóknak: a gitárgéniusz halála után bő negyven évvel vadonatúj album látott napvilágot kedvencük tizenkét, korábban sosem halott tételeivel. Ráadásul a People, Hell and Angels című anyag a legjobban szereplő album az eddig megjelentetett kilenc poszthumusz nagylemez közül a művész szülőhazájának sikerlistán, ahol egészen a második helyig jutott.

 

S tényleg: nem asztalfiók és padlás mélyéről kisöpört kísérletekkel és nem-elég-jónak-tartott szösszenetekkel próbálják rávenni a rajongókat, hogy nyúljanak a zsebük mélyére, hanem bizony korrekt munkák sorakoznak itt, a Hendrix-hívek legnagyobb örömére.

 

Az 1968. és 1970. közötti munkálatokban a Jimi Hendrix Experience-ből ismert zenésztársak, így a dobos Mitch Mitchell és a basszusgitáros Billy Cox több felvételen is közreműködnek. A lemez negyedét olyan instrumentális dolgozatok teszik ki, mint az énektémáért kiáltó Easy Blues, a dögös Inside Out és a korong tölteléktétele, a Villanova Junction Blues.

 

Játékos megoldásokkal operál az Earth Blues, masszív bólogatásra késztet a háromperces gitárjátékkal ízesített Hear My Train A Comin’, a Hey Gypsy Boy meg recept és mellékhatás nélküli belassítós-tudatmódosító audiocuccot kínál. Panaszmentes blues rockot kínál a Somewhere, a Bleeding Heart titka, hogy egy Elmore James-feldolgozás, az Izabella izgalmas perka-parádéval szórakoztat, a Crash Landing pedig ügyesen egyensúlyoz a blues rock és a pszichedelikus rock határán. Ugyanakkor az igazi meglepetést azok a dalok adják, melyben nem a gitáros fakad dalra. Így az r’n’b-s, funkos Mojo Mant például Hendrix helyett a dal egyik szerzője, Albert Allen énekli, de a fúvósokkal szintén gazdagon megpakolt Let Me Move You-ben sem a gitáros, hanem a szaxofonos Lonnie Youngblood hangja hallható.

 

A People, Hell and Angels nem csak elvetemült Hendrix-fanatistáknak bátran ajánlható, de a blues rockkal barátságot ápolóknak és a gitárvirtuóz legalább egy felvételét is kedvelőknek egyaránt. Ja, a pofás digipack tokért és a képben meg információs szövegben egyaránt tartalmas kísértőfüzetért külön jó pont jár. Öt alá.

 

Tracklista:

1. Earth Blues

2. Somewhere

3. Hear My Train A Comin’

4. Bleeding Heart

5. Let Me Move You

6. Izabella

7. Easy Blues

8. Crash Landing

9. Inside Out

10. Hey Gypsy Boy

11. Mojo Man

12. Villanova Junction Blues

Balajti Péter

2013. 04. 29. 7:25

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jimi Hendrix: People, Hell and Angels (Sony Music) cikk képei
Jimi Hendrix - Jimi Hendrix: People, Hell and Angels (Sony Music)