Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Joe Satriani: Unstoppable Momentum (Epic/Sony Music)

Joe Satriani - Joe Satriani: Unstoppable Momentum (Epic/Sony Music)

Meglepő volna, ha a 15-ször Grammy-re jelölt, de arany gramofonnal egyszer sem jutalmazott gitárvirtuóz új albuma kapcsán is üres kézzel távozna a rangos díjkiosztóról. Joe Satriani játékában a dögös és rafinált mutatványokon is átsüt a dallamosság. A hangzásra sem lehet panasz: új tételeit többek közt George Lucas Skywalker Sound stúdiójában rögzítette.

Ember és hangszer barátságán túli kapcsolatának iskolapéldája Joe Satriani legújabb, Unstoppable Momentum című albuma. A bravúrosan megszólaltatott szerzeményeken átsüt az a szeretet, mely hol alázatos, hol játékos, hol kemény, hol könnyed vagy önfeledt módon jelenik meg.

Az ötperces címadó nyitódal tulajdonképpen egy folkos és pszichedelikus improvizációkból ki-kibontakozó rock-remek, amit a tuti sláger, az örömmel és örökifjú játékossággal teli Can’t Go Back követ. Utóbbi hallatán bizony lehet sajnálni, hogy a zenei rádiók nem játszanak instrumentális, pláne instrumentális rockzenét, ezzel pedig – ahogy e példa is mutatja – komoly élménytől fosztják meg hallgatóikat.

A Lies and Truths címében rejlő ellentmondást támasztja alá a zene is: hol kemény és zúzós, hol cifrázó s dallamos, s a sztereó hangrendszer tesztelésére is alkalmas bal és jobb hangcsatorna-trükközésekkel operál.

Vidám rock-vurstlival indul és zár a Three Sheets To The Wind, kár, hogy a kettő közé egyperces elborulás szorult. Az I’ll Put A Stone On Your Cairn egy rövidke, mindössze 100 másodperces rock-himnusz, amit aztán a nyolcvanas évek rockvonalába illő A Door Into Summer követ, az ember szinte hallja felette az elektromos gitár hangszínén énekelő mikrofonbálványt, s már-már látja a hozzá passzoló Miami Vice jegyében fogant napfényes, napszemüveges, pálmafás, tengerpartos, kabriós klipet is.

 

Jumpin’ In és Jumpin’ Out: a két alkotás nem csak címében, de stílusában és hangulatában is ellentéttársai egymásnak – míg előbbi könnyeden vidámból megy át lazán vagányba, az utóbbinál ez majdhogynem fordítva történik. Dzsesszfunkból nagyívű és hibátlan dallamos rockba vált, majd improvizációkkal támad, hogy utána újra önmagát ismételje, s így kissé kaotikussá vélik a The Weight of The World, de annyi baj legyen, hiszen a minden jó, ha a vége jó-jegyében az A Celebration olyan feszes tempót diktáló, rockzenei konfetti-opus, ami még a műfaj ellenzőit is megadásra bírja. (Sajnos ez is kimarad majd a könnyűzenére építő kereskedelmi rádiók programjából…)

 

Örömmel jelentem: 2013-ban az instrumentális rockzene él! Joe Satriani Unstoppable Momentum című albumán ügyesen lavíroz a dallamos megoldásokat és a zúzósabb témákat kedvelők ízlése között, s a Can’t Go Back meg A Celebration jóvoltából azokat is meggyőzi és maga mellé állítja, akiket alapvetően hidegen hagy a rock. Nagy köszönet és erős négyes.

 

Tracklista:

1. Unstoppable Momentum

2. Can’t Go Back

3. Lies and Truths

4. Three Sheets To The Wind

5. I’ll Put A Stone On Your Cairn

6. A Door Into Summer

7. Shine On American Dreamer

8. Jumpin’ In

9. Jumpin’ Out

10. The Weight of The World

11. A Celebration

Balajti Péter

2013. 06. 08. 22:09

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 05. 02. 9:05
Klassz)))
VENDÉG 2015. 05. 07. 12:10
JÓ)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Joe Satriani: Unstoppable Momentum (Epic/Sony Music) cikk képei
Joe Satriani - Joe Satriani: Unstoppable Momentum (Epic/Sony Music)