Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bruce Springsteen: Collection 1973–2012 (Columbia/Sony Music)

Bruce Springsteen - Bruce Springsteen: Collection 1973–2012 (Columbia/Sony Music)

Amerika nemzeti hőse, élő legenda, vagy ahogy zenészkörökben hívják: a Főnök. Bár az újvilág legrangosabb díjai közül Grammy, Golden Globe és Oscar is a dicsőségfalát díszíti, Bruce Springsteen dalai és népszerűsége nem álltak meg az USA határainál. Legújabb válogatása mindössze egy korongos, ám remek összefoglalása 40 évnyi zenének.

Folk és rock: az 1949-ben született Bruce Springsteen zenéjét ezzel a két szóval lehet leírni. A Bon Jovi földije, a New Jersey-ből való dalszerző–énekes Elvis Presley hatására lett zenész, ahogy erre a Bruce Springsteen Collection 1973–2012 hátsó borítóképe is utal: az archív, 1975-ös Born To Run korszakból való fotón az ifjú művész hatalmas kitűzőjén a Rock’n’Roll királyának portréja látható. Bár a papírtok első oldalán egy friss felvétel ad kontrasztot, a dalokkal csurig pakolt hanghordozó tartja az időrendet. Bár a Főnök debütlemezéről nem kapunk semmit, a szintén 1973-ban megjelent The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle-ről viszont a hét perc hosszú, ám egy percig sem unalmas Rosalita (Come Out Tonight) igazi, korát meghazudtoló, lemezindító örömzene nyitja a sort fúvósokkal, gitárokkal, némi Steve Miller Band-féle Joker-beütéssel. A lemezhez mellékelt 28 oldalas, fekete-fehér fotókkal díszített füzetben pedig nem csak ennek, de a további 17 dalnak is megtaláljuk a szövegét, ami manapság sajnos ritka extrának számít. Az Egyesült Államokban hatszoros platinalemez státust elért Born To Runt a címadó tétel, illetve a zenei világával egyértelműen Meat Loafot is megihlető Thunder Road képviseli.

 

Az édesapja révén ír felmenőkkel büszkélkedő Springsteen ügyesen belecsempészi ősei népzenei világát a The Promised Landbe, mely az egykor kislemezen szintén kiadott Badlands-szel együtt a Darkness on The Edge of Town albumról került e gyűjteménybe. Az első amerikai listavezető nagylemezt, a dupla korongot megtöltő The Rivert a nyolcvanas évekre jellemző hangulatú sláger, a Hungry Heart, a Nebraska című albumról pedig Springsteen első videoklipet kapó dala, az Atlantic City képviseli a kollekcióban. A visszafogott dalt és albumot a művész pályafutásának legsikeresebb lemezének két kulcsdala követik: az Egyesült Államokban 15-szörös (!) platinalemez Born In The U.S.A.-ről a kihagyhatatlan címadó szerzemény és a Főnöknek Grammy-díjat hozó, s az amerikai rock kislemezlistát is sikerrel meghódító Dancing In The Dark. Utóbbi tétel után egyébként az a Brilliant Disguise következik a ’87-es Tunnel of Love-ról, amely szintén első helyen végzett az amerikai rock kislemez-listán, akárcsak az öt évvel későbbi Human Touch…

 

Az időrendben elérkeztük 1994-hez, mely annak ellenére zenei mérföldkő a művész életútján, hogy abban az esztendőben nem jelent meg sorlemeze. Ebben az évben írta ugyanis a Streets of Philadelphia című betétdalt a Tom Hanks–Denzel Washington mozihoz, a Philadelphiához, melyért többek közt Golden Globe-, Oscar- és Grammy-díjjal jutalmazták. Bár az egy évvel későbbi The Ghost of Tom Joad című korong és annak visszafogott, folkos címadó tétele nem tarolt a lemezeladási és sikerlistákon, nem maradt dicséret nélkül: a nagylemez arany gramofont ért a Legjobb Kortárs Folk Album kategóriában.

 

Bruce Springsteen számára az ezredforduló után sem állt meg az élet, sőt: a The Rising című albuma egy, a mostani összeállításból sem hiányzó címadó tétele pedig két Grammy-díjat hozott. Mi több, a 2008-as Grammy-díjkiosztón sem hanyagolták a művészt: két kategóriában is remekelt a tengeren innen és túl egyaránt listavezető Magic című album dögös folk-rockos nyitódala, a Radio Nowhere, ahogy két évvel később egy másik album-címadóért, a Working On A Dreamért szintén elismerték. S hogy a válogatás címében szereplő 2012-es évszám is kapjon apropót, a tavalyi Wrecking Ballról való névadó tétel, no meg a Born To Run, a Hungry Hearts és a Dancing In The Dark hangzásvilágának sorába passzoló We Take Care of Our Own zárják a csurig töltött válogatáslemezt.

 

Ha csak 80 perced van, hogy választ kapj arra a kérdésre, miért élő legenda Bruce Springsteen, akkor tökéletes feleletet kapsz a Bruce Springsteen Collection: 1973–2012 című gyűjteménytől. Ha viszont számodra mindez nem kérdés, akkor is élvezni fogod ezt a precíz összeállítást. Csillagos ötös.

 

Tracklista:

1. Rosalita (Come Out Tonight)

2. Thunder Road

3. Born To Run

4. Badlands

5. The Promised Land

6. Hungry Heart

7. Atlantic City

8. Born In The USA

9. Dancing In The Dark

10. Brilliant Disguise

11. Human Touch

12. Streets of Philadelphia

13. The Ghost of Tom Joad

14. The Rising

15. Radio Nowhere

16. Working On A Dream

17. We Take Care of Our Own

18. Wrecking Ball

Balajti Péter

2013. 06. 12. 23:37

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bruce Springsteen: Collection 1973–2012 (Columbia/Sony Music) cikk képei
Bruce Springsteen - Bruce Springsteen: Collection 1973–2012 (Columbia/Sony Music)