Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Passenger: All The Little Lights – Luxus változat /2CD/ (Sony Music)

Passenger - Passenger: All The Little Lights – Luxus változat /2CD/ (Sony Music)

Ha az ember meg tudja szokni Mike Rosenberg énekhangját, akkor az új Passenger album dalainak egyenes az útja a fültől a szívig. A Britanniában aranylemezzé vált kiadvány különleges változata ráadáscédét is rejt, melyen egy szál gitáros formában is szerepel az egykori bandája nevét szólóban is viselő folk dalszerző-előadó Let Her Go című húzódala.

 

Zenei berkekben a Passenger szó hallatán joggal ugorhatott be Iggy Pop neve és dala, ám Mike Rosenberg új értelmet adott a kifejezésnek. A dalszerző-énekes örök optimistának tűnik. Hiába oszlott fel egykori együttese, nem tört le, mi több: a csapat nevét szólóban viszi tovább. Megjelenése nem az a tinilány-falra való poszter-alap, ahogy manós külsejéhez illő énekhangja sem teszi alkalmassá arra, hogy idővel diszkókirállyá vagy stadionsztárrá váljon. S bár 2009 óta készített folkdalos albumai sem sok vizet zavartak, legutóbbi korongja, az All The Little Lights – bő egy év után! – végre sikert hozott. Egész pontosan a Let Her Go című dala tarolta le fél Európa, valamint Ausztrália és Új-Zéland slágerlistáját, s némi késéssel a MAHASZ Editors’ Choice Rádiós játszási listájára is felkerült.

Fura, hogy egy ennyire egységes lemezről, melynek minden tételét a szerző-előadó jegyzi, egyetlen dal fut csak be karriert, ám ha van, akiben ez az egy nóta is képes felkelteni a kíváncsiságot, s belefülel az albumba, arra bizony remek felfedezés várhat. Valóban kellemes dalok, hamisítatlan pub-muzsika, gitárral, vonósokkal, néhány dalban fúvósokkal, sőt a Circles-ben egy mandolin is előkerül, de ne rohanjunk ennyire előre!

Az egész lemez egy altatónak induló dallal nyit: a Things That Stop You Dreaming azonban az énekkel együtt erőre kap, s már mutatja is az album zenei irányát. Kedvesen fülbemászó darab, korrekt felvezetése a Let Her Go-nak, amit bölcsen a dallista második helyére pozícionált Passenger. Country-köntösben pipiskedik a Staring At The Stars, mely szinte észrevétlenül kúszik át a második hallásra már abszolút szerethető címadó folkba. A titkos favoritok azonban egyértelműen a korong lendületesebb dalai, a kislemezen kiadva sajnos nem sok vizet zavart The Wrong Direction, amibe bizony még tapsnak is jut hely – effektként, a bárzongorával színesített Keep On Walking, no meg a Let Her Go után versenybe küldött, toplistákra fel-felmerészkedő, közösen éneklős Holes. S ahogy a finom fúvósokkal kísért Life’s For The Living az album első két dalának sajátos elegye, úgy a Patient Love a Let Her Go kistestvérének tekinthető. Bár a stúdióban rögzített dalokat záró Feather On The Clyde-ból hiányzik az a plusz, ami a korong többi dalában hol kicsit, hol nagyon is jelen van, a lemezt záró őszinte-ironikus I Hate kocsmahangulatú koncertfelvétele igazolja a mondást: minden jó, ha a vége jó.

Más kérdés, hogy az All The Little Lights luxus változata ezzel még nem ér véget.  A tokba rejtett második korong ugyanis a már megismert tételek közül nyolcat egészen intim, egy szál gitáros formában tartalmaz. A ráadáscédé a Let Her Góval indít, igazi tábortűz-hangulatot hozva, s azt végig megtartva. Bár a Staring At The Stars haloványabb így, mint az első korongon, a címadó All The Little Lights egyenértékű a kísérőzenészekkel felvett változattal – más kérdés, hogy ezt hallgatva bizony felfedezhető, hogy a megfelelő helyeken használt csend is milyen sokat hozzá tud tenni a zenéhez… A The Wrong Direction lecsupaszított verziójának hiánya fájó, a Circles így se rossz, de azért az a mandolinjáték nagyon passzolt hozzá. S amennyire álmosan szól így a Keep On Walking, annyira kis finom lett a Patient Love egyetlen gitárral. Az akkordoké a főszerep a Life’s For The Livingben, ám a Feather On The Clyde sajnos így sem hat. Utóbbi helyett jöhetett volna a Things That Stop You Dreaming, a The Wrong Direction vagy a Holes, netán az I Hate szólógitáros megoldása is.

 

Passenger, azaz Mike Rosenberg tehetséges dalszerző, zseniális szójátékokon alapuló, őszintén érzelmes és kellően ironikus szövegeket jegyző művész, akinek azért (idővel) meg lehet szokni a hangját, mert valahogy elválaszthatatlan a szívvel szerzett és előadott dalaitól. Jó pont jár a luxuskiadás ráadástartalmáért is, hiszen az album nyolc dalának szólóban előadott változata valódi csemege, még ha a telhetetlen hallgató joggal is mondja: ennyi erővel azt a négy hiányzó tételt is felénekelhette volna a művész. A jeles osztályzat azonban így is megvan. Hajrá, Passenger!

 

Tracklista:

1. CD

1. Things That Stop You Dreaming

2. Let Her Go

3. Staring At The Stars

4. All The Little Lights

5. The Wrong Direction

6. Circles

7. Keep On Walking

8. Patient Love

9. Life’s For The Living

10. Holes

11. Feather On The Clyde

12. I Hate (Live From The Borderline, London)

 

2. CD

1. Let Her Go (akusztikus változat)

2. Staring At The Stars (akusztikus változat)

3. All The Little Lights (akusztikus változat)

4. Circles (akusztikus változat)

5. Keep On Walking (akusztikus változat)

6. Patient Love (akusztikus változat)

7. Life’s For The Living (akusztikus változat)

8. Feather On The Clyde (akusztikus változat)

Balajti Péter

2013. 08. 15. 22:28

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Baba 2015. 07. 19. 9:44
Tetszik!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Passenger: All The Little Lights – Luxus változat /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Passenger - Passenger: All The Little Lights – Luxus változat /2CD/ (Sony Music)