Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ciara: Ciara (Epic/Sony Music)

Ciara - Ciara: Ciara (Epic/Sony Music)

A sok zeneguru bábáskodása között kissé elveszett az újszülött: Ciara saját nevét viselő, sorrendben ötödik stúdióalbuma az erotikán túl egyszerre több különböző szempontnak próbált megfelelni: dögös dalok a dögös külsőhöz, énekhangot bizonyító líraibb tételek, a kettőt vegyítő rádióbarát slágerek, csemegének pedig egy kis szintipop-reneszánsz. Egység nincs. És kétség? Kattints a válaszért!

A vizuális élménynek sem utolsó, így modellként és reklámarcként is potenciális étéket képviselő Ciara nem ma kezdte a zenebizniszt: jövőre lesz 10 éve, hogy első albuma megjelent. A 27 éves énekesnő karrierje során olyan előadókkal szövetkezett, mint Missy Elliott (1, 2 Step; Work), Ludacris (Oh; Ride), 50 Cent (Can’t Leave ’em Alone) és Justin Timberlake (Love Sex Magic), így nem meglepő, hogy 2013-as korongján is találunk vendégművészeket Nicky Minaj-tól kezdve B.o.B.-n keresztül a feltörekvő dalszerző-dumagépig, Future-ig.

 

Az amerikai R’n’B-lista 13 helyéig jutó nyitódalban, a dögösen primitív, s a MAHASZ Single Top 10-es listájára is felkerült I’m Outban a női Pitbull, Nicky Minaj keménykedik. A nótát – akárcsak a hasonló stílusjegyekkel operáló, ám némileg visszafogottabb, ám kellően erotikus Keep On Lookingot – az a Rock City producer-duó jegyzi, akik Rihannától kezdve Janet Jacksonon át Justin Bieberig sokaknak írtak dalt, s az ő nevükhöz fűződik Miley Cyrus We Can’t Stopja is, melynek botrányos élő előadása hetekig beszédtéma lett.

A tempóból visszavesz, ám az erotikából nem a Beyoncé zenei stílust hordozó, ám énektechnikában és persze hangterjedelemben is ciarás Sophomore. Ennél is komolyabb szexuális töltetű az amerikai r’n’b lista 6-ig helyéig felkúszó Body Party szövege, s míg az eredeti változata abszolút összesimulósan ringató, addig a korongzáró, B.oB.-val és Future-rel rögzített ráadás remix rafinált ritmusképletével pörgeti fel a tempót a minden jó, ha a vége jó jegyében.

 

Ám hol van még a lemez vége! A Read My Lips például az album talán legjobb felvétele, érthetetlen, miért nem került kislemezre a sztárproducer, Rodney Jerkins jegyezte és felügyelte dal! A 36 éves zeneguru gyakorlatilag a könnyűzene legnagyobb ászaival dolgozott már együtt Whitney Houstontól, Michael Jacksontól, George Michaeltől és Chertől kezdve Lady Gagán, Beyoncén, Mariah Carey-n és JLo-n keresztül a The Black Eyed Peas-ig meg Britney Spears-ig, könnyed profizmusa pedig abszolút átjön e tételen. A gitárral fűszerezett Where You Go a vendégművész Future énekének köszönhetően a Flo Rida és Avicii által diktált trendet idézi, ezzel szemben a Super Turnt Up, amiben nem csak énekel, de szövegel is Ciara, az I’m Out dögösségét a Body Party mámorító erotikájával vegyíti – egészen hatásosan. Témáját tekintve is igazi éjszakai (autózós) nóta a vággyal és szexi vágyakozással teli DUI, így téma és műfaj tekintetében csak a Livin’ It Up és az Overdose hoz változást. A Nicky Minaj-dzsal tető alá hozott Livin’ It Up egy abszolút pozitív és életigenlő klubsláger – szintipopköntösben, de hasonlóan hatásos a némi retróval kevert, a legutóbbi Britney-album hangzását idéző Overdose is. E két ütős és vidám tétel pedig azt bizonyítja, érdemes volna Ciarának egy egész albumot erre a zenei stílusra építenie. A mostani korong viszont öszvér-megoldás lett, jóindulattal is csak négyes alá osztályzattal.

 

Tracklista

1. I’m Out (közreműködik: Nicky Minaj)

2. Sophomore

3. Body Party

4. Keep On Lookin’

5. Read My Lips

6. Where You Go (közreműködik: Future)

7. Super Turnt Up (közreműködik: Ciara)

8. DUI

9. Livin’ It Up (közreműködik: Nicky Minaj)

10. Overdose

11. Body Party (Remix) /közreműködik: Future és B.o.B./

Balajti Péter

2013. 09. 07. 8:57

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ciara: Ciara (Epic/Sony Music) cikk képei
Ciara - Ciara: Ciara (Epic/Sony Music)