Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: I Love Classical Music /2CD/ (Sony Classical)

Válogatás - Válogatás: I Love Classical Music /2CD/ (Sony Classical)

 

A komolyzene kulcsfiguráinak remekművei – világsztárok előadásában. Ezt kínálja e kétlemezes kiadvány, melynek tételei között megtalálható többek közt a William Orbit és Tiësto által is feldolgozott Adagio For Strings és az Il Divo repertoárjába felkerült Albinoni-féle Adagio is.

 

Lehet mondani, hogy a komolyzene öregeknek való, miközben fiatalok tömege szórakozott Tom és Jerry zongorakoncertes hétpercesén, s ahogy ott, úgy számos mostani moziban és zenei előadó repertoárjában sem feltétlenül tűnik fel egy-egy jól megválasztott klasszikus. Ez a kétlemezes gyűjtemény sok megkerülhetetlen alap mellett sokak számára kevésbé ismert remekeket is bemutat, számos nagynevű előadó, illetve szimfonikus zenekar közreműködésével.

Itt van mindjárt a zenei kalandozást indító Csajkovszkij-csemege, a Polonéz az Anyeginből. Bár az orosz zeneszerzőtől inkább a Hattyúk tava vagy a Diótörő volna kézenfekvő, ez a könnyed, mégis erőteljes muzsika bizony többek közt A tehetséges Mr. Ripley című Matt Damon–Jude Law moziból lehet ismerős. Egész más a helyzet Albinoni legismertebb tételével, az Adagióval, amit még az is ismer, aki minden énekórát ellógott. A fájdalmasan szép művet ezúttal a világhírű francia hárfaművész, Xavier de Maistre szólaltatja meg – nagyzenekari kísérettel. Adagióból egyébként bőven kapunk: a Mozarttól valót a Grammy-díjas Richard Stoltzmantől és az English Chamber Orchestrától hallható, Beethoven Adagio sostenutóját a New York Times által a 20. század egyik legjobb zongoristájának kikiáltott Arthur Rubinstein játssza – bámulatos átéléssel. Mondjuk az is lélegzetelállító, ahogy a szintén lengyel születésű Chopintől zongorázik... A spanyol Joaquín Rodrigo Adagiója a már hallottuk valahol-kategória, Samuel Barber Adagio For Strings-e viszont kismillió helyről lehet ismerős: ezzel indít A szakasz című mozi, de feldolgozta Tiësto és William Orbit, remixelte ATB meg Ferry Corsten…

Puccini Tosca című örökéből való a Levélária, aminek egyik feldolgozását Sylvester Stallone is beválasztotta a Rocky Balboa című bokszfilmjébe. David Greilsammer, az életkorát meghazudtoló zongoraművész és karmester, aki 2008-ban a Francia Zenei Díjkiosztón Az év legfiatalabb muzsikusa címet vehette át kivételesen nem Mozartot, hanem Händelt játszik. Beethoven Für Elise sem szorul különösebb bemutatásra, hiszen e dallam kaputelefonok csengőhangjaként is elhíresült. No persze, ahogy Philippe Entremont zongoraművész-karmester játssza, az azért egészen finom, könnyed, játékos, érzelmekkel teli…

Szinte hallja az ember a felfelé emelkedő légbuborékokat Saint Saëns Akváriuma közben, ami Az állatok farsangja című zeneműből való, ám még ennél is mesésebb a norvég zeneszerző, Grieg Peer Gynt-részlete, amit stílusosan az oslói filharmonikusok játszanak.

Minden idők egyik legegzotikusabb szépségű operaénekesnője, az Új-Zélandon született Kiri Te Kanawa ugyanúgy Puccinitől énekel, ahogy a három tenor egyike, Plácido Domingo is. Utóbbi a Turandot leghíresebb áriáját, a Nessun dorma!-t adja elő, amivel egyébként Paul Potts is tarolt a brit Csillag születikben, s amit bizony még az amerikai heavy metal-banda, a Manowar is feldolgozott! Hamisítatlan Bach-bravúr a Largo, a sztárcsellista Yo-Yo Ma által játszott Prélude, valamint az Ich ruf’ zu Dir, Herr Jesu Christ – utóbbi dallama a 2012-es Oscar-díjkiosztón a Legjobb idegen nyelvű filmnek kikiáltott Szerelemben is hallható.

Nagyot dobbanhat a szívünk, hiszen Liszt Ferenc két mesterművet is e gyűjteménybe válogattak (köztük a Szerelmi álmokat!). Ahogy A Rossini Tolvaj szarkáját és Carl Maria von Weber Felhívás keringőre című művét megszólaltató chicagói szimfonikusok hallatán is: a zenekart vezénylő Fritz Reiner karmester ugyanis szintén magyar származású, Reiner Frigyesként látta meg a napvilágot Budapesten 1888-ban. S a sornak ezzel még nincs vége: a Christoph Willibald Gluck-féle Boldog lelkek táncát interpretáló Philadelphiai nagyzenekart dirigáló Eugene Ormandy is a magyar fővárosban született 1899-ban, Blau-Ormándy Jenő néven.

Apropó karmesterek! Nem hiányzik a válogatásról a West Side Story zenéjét jegyző Leonard Bernstein sem, aki három tételben is a New York-i filharmonikusokat vezényli (Williams: Fantázia a Greensleeves-re, Mozart: Kis éji zene, Beethoven: II. Allegretto). Ahogy a Metropolitan vezető karmestere, James Levine szintén igen hatásosan irányítja a Mozart 40. szimfóniáját megszólaltató Chicago Symphony Orchestrát, s bizony Mozarttal (Andante) van jelen a lovaggá ütött Sir Colin Davis is. Bár a dallamvilág kapcsán sokan az osztrák zeneszerzőre tippelnének, a 3. számú menüett Boccherini „találmánya” – az azt megszólaltató vonósötösben pedig olyan Grammy-jelölteket és -díjasokat találunk, mint Yo-Yo Ma, Isaac Stern, Cho-Liang Lin, Jaime Laredo és utóbbi felesége, Sharon Robinson.

Közel két és félóra a komolyzene nagyjainak világában, sok ismerős és legalább ugyanennyi megismerésre érdemes tétellel – ezt kínálja a kétkorongos I Love Classical Music, ami ötös alára vizsgázott a music.hu-n

 

Tracklista

1. CD

1. Saint Louis Symphomy Orchestra (vezényel: Leonard Slatkin) – Csajkovszkij: Anyegin (Polonéz)

2. Xavier de Maistre – Albinoni: Adagio

3. Vittorio Grigòlo+Teatro Regio di Parma (vezényel: Pier Giorgio Morandi) – Puccini: Tosca (Levélária)

4. English Chamber Orchestra (Richard Stoltzman) – Mozart: Adagio

5. David Greilsammer – Händel: Sarabande

6. The Philadelphia Orchestra (vezényel: Eugene Ormandy) – Gluck: Boldog lelkek tánca

7. Philippe Entremont – Beethoven: Für Elise

8. Martin Hoherman, Leo Litwin, Samuel Lipman+Boston Pops Orchestra (vezényel: Arthur Fiedler) – Saint Saëns: Az állatok farsangja (Akvárium)

9. Arthur Rubinstein – Beethoven: Adagio sostenuto

10. Kiri Te Kanawa+The London Philharmonic Orchestra (vezényel: John Pritchard) – Puccini: Gianni Schicci (Én édes, jó apácskám)

11. Glenn Gould, Charles Libove, Columbia Symphony Orchestra (vezényel: Vladimir Golschmann) – Bach: Largo

12. Simone Dinnerstein – Bach: Korálelőjáték – Ich ruf’ zu Dir, Herr Jesu Christ

13. New York Philharmonic (vezényel: Leonard Bernstein) – Williams: Fantázia a Greensleeves-re

14. Arthur Rubinstein – Chopin: 9. Noktürn

15. Chicago Symphony Orchestra (vezényel: Fritz Reiner) – Weber: Felhívás keringőre

16. Chicago Symphony Orchestra (vezényel: James Levine) – Mozart: 40. szimfónia (Molto Allegro)

17. Plácido Domingo+Royal Philharmonic Orchestra (vezényel: Luis Cobos) – Puccini: Nessun dorma! (Turandot)

                                         

2. CD

1. Julian Bream, Michael Winfield+The Chamber Orchestra of Europe (vezényel: John Eliot Gardiner) – Rodrigo: Adagio

2. Lang Lang – Liszt: Vigasztalás 3.

3. Alicia de Larrocha+English Chamber Orchestra (vezényel: Sir Colin Davis) – Mozart: Andante

4. Yo-Yo Ma – Bach: Prélude

5. Khatia Buniatishvili – Liszt: Szerelmi álmok

6. New York Philharmonic (vezényel: Leonard Bernstein) – Mozart: Kis éji zene

7. New York Philharmonic (vezényel: Leonard Bernstein) – Beethoven: 7. szimfónia (II. Allegretto)

8. Yo-Yo Ma, Isaac Stern, Cho-Liang Lin, Jaime Laredo, Sharon Robinson – Boccherini: III. Minuetto – Trio

9. Oslo Philharmonic Orchestra (vezényel: Esa-Pekka Salonen) – Grieg: Peet Gynt (Reggeli hangulat)

10. New York Philharmonic (vezényel: Leonard Bernstein) – Barber: Adagio for Strings

11. Chicago Symphony Orchestra (vezényel: Fritz Reiner) – Rossini: A tolvaj szarka

Balajti Péter

2013. 09. 26. 21:43

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: I Love Classical Music /2CD/ (Sony Classical) cikk képei
Válogatás - Válogatás: I Love Classical Music /2CD/ (Sony Classical)