Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Wisdom: Marching For Liberty (Hammer/NoiseArt)

WISDOM - Wisdom: Marching For Liberty (Hammer/NoiseArt)

Végre nem kellett 5 évet várni a Wisdom zenekar újabb nagylemezére, 2 év után itt az új anyag, 12 vadonatúj dallal. Az éppen 12 éves bandának, a Marching For Liberty még csak a 3. nagylemeze, tehát egyáltalán nem kapkodják el a fiúk a dalírást. Ellenben így mindig kiforrott, jól átgondolt muzsikára számíthatunk tőlük.

Wisdom - Marching For Liberty

A 2011-ben megjelent Judas című nagylemezük óta hihetetlen dolgok történtek velük, megélték azt, amire a legtöbb magyar zenekar vágyik, és talán ez még csak a kezdet. Már az első lemezük (Words Of Wisdom) is kapható volt Ázsia 8 országában, a Judas viszont Amerikában is megjelent, és nem sokkal később egy nemzetközi kiadói ajánlatot kaptak a Noise Art Recordstól. Az aláírást és a Judas lemez nemzetközi megjelenését egy maratoni Európa turné követte, a Sabaton és az Eluveitie zenekarokkal. A Wikipedia oldaluk szerint 58 koncertet adhattak 38 országban. Ebben a műfajban Magyarországról ez eddig még senkinek sem sikerült. Rádadásul nemsokára újra útra kelnek a német Powerwolffal. Most, majdnem pontosan 1 évvel az előző album nemzetközi megjelenése után, itt a Marching For Liberty!

A borító talán Havancsák Gyula eddigi legjobb munkája. Mint minden lemezborítón, itt is Wiseman életének újabb fejezetét láthatjuk, ahogy épp elindul tanítványai élén a gonosz hatalom megdöntésére. Érdemes végigolvasni a honlapjukon az öreg bölcs történetét, mert külön ízt ad a Wisdom albumoknak. Nem lepődnék meg, ha egy ünnepély alkalmával (például a 15 éves jubileum 2016-ban) Wiseman története egy teljes válogatáslemeznyi anyagot is kapna, vagy a rockkoncerteknél színháziasabb keretek közt kerülne előadásra.

A zene egy erőteljes operakórussal indul, intro gyanánt. Nem tudom hallottam e már ilyet egyáltalán, mindenesetre nagyon hatásosra sikeredett. Szépen kijön belőle a Dust Of The Sun című tétel, mely a dobos, Ágota Balázs első munkája, összedolgozva a Wisdom mindenkori szerzőpárosával, Kovács Gáborral (gitár) és Molnár Mátéval (basszusgitár). Pontosan így kell indítani egy lemezt, az öveket tessék becsatolni! Ezt követi a koncerteken is játszott War Of Angels. Potenciális közönség kedvenc és koncertnóta, nem véletlenül ezzel reklámozták az új lemezt a srácok. A csordavokál kísértetiesen emlékeztet az első nagylemezükön lévő Wheels Of The War refrénjében hallható "kórusra", amit már ott is kedveltem.

A Failure Of Nature újabb pofon azoknak, akik sablonosnak titulálják a Wisdom zenéjét. A dal témája is meglehetősen súlyos. Egy rút külsejű ember beilleszkedési problémáiról szól, gyönyörűen megfogalmazva. Az egyik kedvenc nótám lett a sok közül - hála a kánonszerű kórusnak a végén. Az ezt követő "The Martyr" Wiseman életének egy újabb fejezetéről szól, igazi speed himnusz. Mégsem válik unalmassá, a vokalisták most is belénkharapnak a refrén alatt, ha már túlságosan hozzászoknánk a fülbemászó dallamhoz.

A következő szám a God Rest Your Soul címet kapta, versbe öntve egy erőszakos halál következményeit. Akusztikus témával indul, aztán gyorsvonat sebességgel robog a zene, a refrénben pedig olyan energiával üt, hogy majd leszakítja az ember fejét. A végén lévő sikítás meg egyenesen vérfagyasztó. Az egyik legerősebb Wisdom szerzemény, ha még ennél is tempósabban fogják a srácok koncerten játszani, akkor annak csúnya vége lesz.

Ez után jön a slágergyanús Take Me To Neverland. Ebből készül az első videoklip is, az albumelőzetes videóban már láthattunk néhány képkockát belőle. Az alapján egy nagyon modern, igényes animációs filmet várok tőlük!

Az akusztikus dalok a hardrock és a heavy metal albumok szinte kötelező részei. Wisdomék az utóbbi időben nem nagyon írtak ilyeneket, pedig az első lemezes Unholy Ghost nagy sikereket ért el annak idején. Most viszont újra beadták a derekukat és nyolcadikként jön az elgondolkodtató Wake Up My Life. Ahogy a címe is mutatja, mély lelki vívódásról szól.

A melankólikus hangulatból a My Fairytale rángat ki, melynek verzéje alatt szépen dübörög Molnár Máté basszusgitárja. Általánosságban elmondható, hogy végig a lemezen nagyon arányosan szólnak a hangszerek, és igazán modernre van keverve. Súlyosak a gitárok, vastag a basszus, erőteljes a dob, operás a kórus és tökös az ének. Már a Judas lemez hangzására is elismerően bólintottak a hozzáértők, valószínűleg ezt még magasabbra fogják repíteni. Mindez Kovács Gábor érdeme, aki a zenekar mellett hangmérnökként is dolgozik.

A Have No Fear zenéje Nagy Gábor énekes és Kovács Gábor közös munkájának eredménye. Érdekes, hogy egyre többen írnak dalokat a Wisdomban, ezen a lemezen az 5 tagból négy szerzőként is szerepel, és Bodor Máté is valószínűleg csak a késői csatlakozása miatt maradt ki. A Have No Fear nagyon jól sikerült, menetelős hangulatú dal, az elején egy kis Manowar hangulattal. Refrénje talán az egyik legjobb az egész lemezen, vélhetően ez is nagy koncertnóta lesz.

A zúzós, már-már thrashes Live Like A Beast tarol. Ilyesmi sem nagyon volt jellemző eddig a Wisdom eddigi munkásságára, talán ez is mutatja, hogy igyekeztek a srácok feszegetni a határaikat, nem csak a sokszor hallott témákat rakosgatták más és más sorrendbe. A Wisdomnál már szokás, hogy az utolsó dal mindig a lemez címét viseli, Wiseman életéről szól és egy komplexebb, váltásokkal tűzdelt tétel. Illetve kétszereplősre írt dalok ezek, ezért vendégénekesek is szerepet kapnak bennük. Nem kisebb nevek, mint Mats Levén a Judas-ban, a Marching For Liberty-ben pedig Fabio Lione, a Rhapsody zenekar énekese. A 8 perces dal elején a jól ismert, gyönyörű hangját hallhatjuk, melyet egy heroikus kórusos rész követ latin nyelven! Aztán jön egy húzós, szinte elszállós téma, folkos részek, majd a dal közepe táján, a csúcspontnál, ismét lecsillapodnak a kedélyek és Fabio egy csodálatos gitártéma után leénekli a csillagokat az égről. Azok pedig le is szakadnak, amint megdörrennek az intróból már jól ismert sorok. Hatalmas energiák szabadulnak fel, majd Fabio újra gondoskodik a vérnyomásunk helyreállításáról egy szép zárógondolat erejéig.

Biztos vagyok benne, hogy nagy előrelépés lesz ez a lemez a Wisdom számára, vélhetően az új kiadójuk is így gondolhatta, amikor megszavazta a bizalmat a fiúknak. Jön a Powerwolf turné, mely megint egy nagy előrelépés lehet a zenekarnak, aztán a november 15-i lemezbemutató, ahol nem kisebb vendégeik lesznek, mint a Powerwolf, és a Fabio Lione vezetésével működő Vision Divine. Nagyon lesz mit bemutatni ezen az albumon, és nagyon ajánlom mindenkinek, hogy élőben is nézzék meg a bandát, mert az utóbbi időben a turnék során felszedett rutinjuk egy élvezetes show-val kecsegtet.

2013. 09. 26. 22:02

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Wisdom: Marching For Liberty (Hammer/NoiseArt) cikk képei
WISDOM - Wisdom: Marching For Liberty (Hammer/NoiseArt)WISDOM - Wisdom: Marching For Liberty (Hammer/NoiseArt)