Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Animal Cannibals: Videó antológia /DVD/ (Magneoton)

Animal Cannibals - Animal Cannibals: Videó antológia /DVD/ (Magneoton)

A két állat kannibál, azaz Ricsipí és Qka MC klipgyűjteménye túltesz Madonna, Michael Jackson, George Michael és Whitney Houston videó antológiáján is, lévén a srácok 48 klipet meg két közjátékot pakoltak egyetlen korongra. Micsoda besztof!

Röpke három órás, sztereó hangú DVD-t pattintott össze az Animal Cannibals, s az 50 videós gyűjtemény bizony végigmegy a kulcsdalokon, sőt, némelyik remixén is – hangban meg képben egyaránt. Önmagában már az is nagy dolog, hogy 23 évbe ennyi sikerdal és klip belefért, ám ez a kiadvány világosan megmutatja, hogy Ricsipí és Qka MC témában és vizualitásban is megvalósították mottóként is működő albumcíműket, miszerint Nincs határ!

Bár az 1990-es Lemezjátszó minden szempontból amatőr, érdemes kiindulási pontnak tekinteni, hiszen részint igazolja az Először mindenki béna tézist, másodszor pedig jól látható a honnan hova fejlődés útja!

Az Animal Cannibals második klipje például minőségi ugrás: az azonnali népszerűséget hozó '95-ös Takarítónő minden szempontból működik – hatásosan mókás dal, dalszöveg és videó. Ráadásul a kornak megfelelően sikerült letterbox helyett anamorfikus szélesvásznú képpel abszolválni nem csak ezt, de a korong összes 16:9-es képarányú anyagát a DVD-re, így a látvány torzítás és zoomolás nélkül uralja ki a 21. században általánossá vált képernyőket.

 

Míg az Ülünk a vonatonban csak feltűnik Ganxsta Zolee és a Kartel (a Kixeretikben meg Szőke András, Dénes Tamás és Horváth Szilárd, az Ezittaz mindkét változatában pedig Fekete Laci és Sub Bass Monster), addig a későbbiekben olyan előadók vannak jelen hangban és képben az állat kannibálokkal, mint Somló Tamás (Péntek), a Ladánybene 27 (Valaki kell) vagy a Unique-os Völgyesi Gabi (Mindenki azt akarja)! S akkor még nem beszéltünk azokról a formációkról, melynek tagjai a klipforgatásokon ugyan nem voltak jelen, de a stúdiómunkákból kivették a részüket, így a 100 Folk Celsius (Siess postás!), a Cotton Club Singers (Először mindenki béna), az Anima Sound System (Öt közös betű) és a Nyers (Soha többet együtt)! A fenti példák jól érzékeltetik, hogy micsoda nyitottság és zenei sokszínűség jellemzi az Animal Cannibals-t. A sokszínűség ráadásul nem csak hangban, de képben is tetten érhető!

 

A Yozsefváros – a ritkán látott felvezetéssel – négy és félpercben tökéletesen bemutatja a "nyóckert" Mátyás térrel, Orczy kerttel, Szigony, Práter és Pál utcával, Füvészkerttel, Magyar Rádióval meg Józsefvárosi Színházzal, valamint az egykori polgármesterrel, Csécsei Bélával. (A kerületet szintén körbejáró Dzsó szititől viszont ne várjunk sokat: ebben a képpel megtámogatott, a Reggel, délben, este című albumról való közjátékban az utca emberei mesélnek Józsefvárosról, mintegy másfél percben.) Turisztikai reklámfilmnek azonban nem ez, inkább a Budapest nyáron a nyerő – képben, hangban és szövegben egyaránt.

 

Filmes kikacsintást találunk a Kanni-bál hivatalos klipjében, ahol a cseh Szigorúan ellenőrzött vonatok című kultmozit idézi meg Ricsipí és Qka MC. (A dalnak létezik betiltott klipje is, amit a turisztikai műsorairól ismert Kiss Róbert Richárd rendezett, és szintén megtalálható a DVD-n.)

Apropó filmek! A Hangya a gatyábant az azonos című mozi ihlette, s a nótát rögtön kétféle klip is megtámogatta. Hasonló a helyzet a Csajok a csúcson kapcsán született tétellel: a Mindenki azt akarja két változata azonban nem csak látványban, előadásban is eltér. Míg az eredeti változatban a Unique-os Völgyesi Gabi és Gergely Éva énekel, addig a 2011-es Triek remixben a Zanzibarból ismert Terecskei Rita is hallható!

 

Számítógép-animációs az ünnepi Csak karácsony klipje, valós és animációs kombó az inspiráló Csak ennyi?? videója, míg a kocsmai világot kikarikírozó Csirió zenés kisfilmje a rajzolt világot emeli át a valóságba. Sőt, a klipkészítés egyik legnagyobb kihívására is találunk példát: vágatlan, ám kellően változatos és mozgalmas cucc a Hazafelé az út veszélyes videója. Egy ilyen munka kivitelezése komoly fegyelmet és összmunkát kíván a szereplőktől és a stábtól egyaránt. Bár becsúszik egy apró baki az "ellenőr néni" részéről, ám senki sem esik ki a szerepéből, s a film forog tovább... Szintén komoly kihívás lehetett a Szebb világ videója: csak a figyelmes szemlélő döbbenhet rá, hogy hány évszakban is forgatott a stáb…

 

A folytatásos klipek nem csak külföldön működnek, igaz, arra talán nyugaton sincs példa, hogy ugyanahhoz a két, klipben „összekapcsolt” produkcióhoz remikszben is elkészül egy-egy, egymást követő verzió! Márpedig az Ezittaz és a Kérek egy puszikát, valamint az Ezittaz (remiksz) és a Kérek egy puszikát (elektro miksz) esetében ez történt. A nyár sztorija pedig az egykor volt Z+ tévécsatorna felhívására született: a nézők által beküldött történetek legjobbjából készített nótát az AC és nagyon vidám klipet a tévéstáb, a szereplők között pedig olyan VJ-k láthatók, mint Sebestyén Balázs, Vadon Jani, Nyúl Zsuzsi és Rákay Philip. A Ne menj, ha H.I.V. a lány arra példa, hogy lehet egy komoly témát könnyed klippel oldani, az EDDA Művek klasszikus rockdalára épült Minden sarkon viszont szövegben és képben sem tréfál.

 

A sminkesek a horrorisztikus Két hétig egyedül és az É. J. kapcsán tobzódhattak: utóbbiban Ricsipí és Qka MC mellett Sub Bass Monstert kellett közel fél évszázaddal idősebbé varázsolni. Apropó vendégrapper! Az Animal Cannibals leghosszabb klipje, a közel nyolcperces Mindenki egy sor mikrofonmágust vonultat fel, de „körbejár a mikrofon” az Északon, délen... és az Animal Cannibals táborhoz garantáltan kedvet csináló Faház meg sátor esetében is. (Utóbbi elé szúrták be a fiúk a Mindent lehet albumról való Kálmán bá’ című közjátékot-t, ami nem nóta, csak pár gondolat a tábornak helyet adó balatonalmádi Árnyaspark gondnokától.)

 

A brutálisan gazdag gyűjtemény, melyben két megamix-klip is helyet kapott, s amit az aktuális Minden változik című sláger videója zár, kompromisszumok nélkül foglalja össze az Animal Cannibals munkásságának legjavát. Ha nagyon kukacoskodó akarnék lenni, akkor nem bántam volna, ha a két dumaláda bevállal egy audiokommentárt a klipekhez, s tök jó lett volna egy szabadon beprogramozható dallista is. Ám az Animal Cannibals Videó antológiája így is megérdemli a csillagos ötöst!

 

Tracklista:

1. Lemezjátszó

2. Takarítónő

3. Ülünk a vonaton

4. Yozsefváros

5. Ne menj, ha H.I.V. a lány

6. Dzsó sziti

7. Minden sarkon

8. Kanni-bál (letiltott verzió)

9. Kanni-bál

10. Hazafelé az út veszélyes

11. 1x1

12. Vasárnap reggel

13. Egy szebb világ

14. Ezittaz

15. Kérek egy puszikát

16. Ezittaz (remiksz)

17. Kérek egy puszikát (elektro miksz)

18. Két hétig egyedül

19. Mindenki

20. Anyár sztorija

21. Kixeretik

22. Kixererik (DJ Pozsi D&B rmx)

23. Csak karácsony

24. Megamix 1.0

25. Megamix 2.0

26. Hangya a gatyában (Európa Express verzió)

27. Hangya a gatyában

28. Mindenki azt akarja

29. Mindent lehet

30. É.J.

31. Soha többet együtt

32. Valaki kell

33. Öt közös betű

34. Tessék vigyázni!!! 

35. Először mindenki béna

36. Péntek

37. Mint a filmeken

38. Siess postás!

39. Csak ennyi??

40. Csirió

41. Csillogjon, csörögjön

42. Északon, délen...

43. Kálmán bá

44. Faház meg sátor

45. Régi cucc

46. Budapest nyáron

47. Szájkarate

48. Mindenki azt akarja (Triek remix)

49. Gurul

50. Minden változik

Balajti Péter

2013. 10. 06. 23:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Animal Cannibals: Videó antológia /DVD/ (Magneoton) cikk képei
Animal Cannibals - Animal Cannibals: Videó antológia /DVD/ (Magneoton)