Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: 2084 turné koncertfilm /2 DVD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: 2084 turné koncertfilm /2 DVD/ (FalconMedia)

Jobb, ha felkészülsz! Ákos vadonatúj, 130 perces koncertfilmje a kezdeti kíváncsiságot lelkesedéssé, majd borzongató izgalommá, végül szinte katartikus közös énekléssé, mámorító ünnepé fokozza! Ez nem buli, hanem ÉLMÉNY! Mi szóltunk...

Hívd át a szomszédokat! Ezt egyrészt nekik is látniuk kell, másrészt nehogy már átkopogással és halkítsd-már-le-aranyoskám kérésekkel zavarják meg az ÉLMÉNY-t! A 2084 turné koncertfilm főfogása ugyanis még Ákos-rajongói mércével mérve is abszolút csúcs. 130 perc, 32 tétel, köztük a 2084 album összes felvétele, és olyan korábbi slágerek szintirockosra hangszerelt változatai, mint a Hello, a Valami véget ért vagy a Fénybe nézz! A teljes Aréna-koncert lenyomata – természetesen – tűéles, valós szélesvásznú képpel, káprázatos színekkel és teszteléshez is kiváló kontraszttal, valamint kristálytiszta, és a teret sztereóban, Dolby Digital 5.1-es, illetve DTS 5.1-es hangnormában is betöltő hanggal bír. Juhász Viktor rendező kamerabeállításai és vágásai tökéletesen passzolnak a nemzetközi szinten is ritka kincsnek számító extrához: a szabadon választható, de erősen ajánlott teljes felirathoz! A bekapcsolható dalszövegek segítségével pedig az is bátran dalolhat az énekessel, aki nem tudja kívülről a nótákat.

 

A dallistába nem lehet belekötni, ahogy a felfrissített hangzás is brutálisan jó, nem csak az olyan lendületes tételeknél, mint például Az utolsó hangos dal vagy az Új törvény, de a Valami véget és az Érintő című, visszafogottabb dolgozatoknál is. Az Ölelj meg újra és a Jóslat párosa ugyan nem újdonság, viszont A jel és a Photographic kombinációja, megfejelve egy kis Kraftwerk-féle The Robots-szal valódi meglepetés. (Még ha A jel önmagában hatásosabb is lett volna). Ákos zenésztársai, Lepe és Sanyi is szemmel láthatóan élvezik a koncertet, egyikük sem bújik meg unott arccal a hangszere mögött: jelenlétük, egy-egy jól elkapott pillanatuk sokat hozzátesz a vizuális varázslathoz. Juhász Viktor rendező a alapvetően a pörgős, feszes vágások és intenzív kameramozgások helyett, amik egyébként zavaróak lettek volna a dalszöveg-üzemmódnál, kifejezetten finom megoldásokat alkalmazott. A laikus szemlélő talán észre sem veszi azokat az apróságokat, amikor egy-egy apró billentyűs vagy dobos csavarnál az adott zenész villan be, mert mindez nemhatásvadász, hanem elegáns módon történik, így tudat alatt még komolyabb hatást érve el. Hasonló alázat figyelhető meg a koncertfilmen a színpadi vizuális orgia megjelenítésénél is. Pirotechnika, a LED-falas kivetítéseknek olykor 3D-s hatást kölcsönző térbeli elrendezések, az intelligens lámpák arzenálja és a színes lézerágyúk nyalábjai mind megjelennek ugyan, de egyik sincs túlpörgetve: a látvány szolgálja a zenét és nem fordítva.

 

Egy ekkora show-nál kismillió hiba csúszhat be, ahogy egy ilyen est koncertfilm-lenyomatát is többféleképpen el lehet rontani. Itt viszont mindenki szívvel-lélekkel odatette magát, és a legjobbat hozta ki az egészből. Ettől lett több, mint egy koncert, ettől lett több, mint egy koncertfilm, ettől lett több, mint egy koncert-DVD. S a Super Jewel Box-ba egy ráadáskorong is került... 

 

Bár a Koncert a Szigeten, 2012 – extra változat cím kissé becsapós lehet, lévén még így sem a teljes Sziget-anyagot kapjuk, viszont 80 százalékkal több tartalomnak örülhetünk, mint amennyi ebből a buliból a 2084 című albumhoz mellékelt korongon szerepelt. Az ottani 10 felvételhez további nyolc tétel párosult, köztük olyan finomságok, mint a Peter Gabriel Sledgehammerjével kiegészült Végre, az Eurythmics-féle Here Comes The Rain Againnel megbolondított Angyali szerető vagy a Bronski Beat jegyezte Smalltown Boy-jal megfejelt Alig hitted. A 75 perces koncertfilm azonban így is csak egy része annak az estnek, bónusznak viszont így sem semmi!

Akárcsak a koncertesszencia, a 2084 című albumhoz készült videóklipek (Előkelő idegen Kálloy Molnár Péterrel, Tipikus sztereó Las Vegas-i képekkel, Tengermoraj horvátországi snittel és Régi jövő a Dredd 3D című film jelenetsoraival) is anamorfikus szélesvásznú képpel és háromféle hangnormával kerültek a 2. DVD-re, amin öt, 2012-es videónapló bejegyzés is szerepel. Az egyik a 2084 album előkészületei során Roland szintetizátor-múzeummá átalakuló Ákos-stúdióval foglalkozik, de akad anyag a kaliforniai hangszerfesztiválon tett kiruccanásról, szó esik a Las Vegas-i és a budapesti klipforgatásokról, ám a 2084 album ráadáskorongján szereplő "Szigeti veszedelem" helyett Ákos és zenekara horvátországi kiruccanásáról kapunk kisfilmet.

A szigetes buliról szóló vlog-bejegyzés hiánya egyébként érthető: egy 17 perces spéci összeállítás foglalkozik a 2084 turnéval, s annak külföldi, illetve számos magyarországi helyszínével. Bár a kiadvány több mint félszáz különleges képkockát tartalmazó borítója rejtett extrát is említ (ami a Hurts Miracle című dalának és Ákos Veled utazom kislemez-sikerének koncertkombinációja), csak a főmenüből a jobbra-balra nyilak segítségével előcsalogatható +-jel felvillantásáig jutottunk, ám Enter-t nyomva semmi nem történt...

 

Már-már katartikus élményt kínál a feliratozható dalszövegeivel a néző aktív bevonását elérő Ákos 2084 Turné koncertfilm, amiért akkor is járna a csillagos ötös osztályzat, ha a 130 perces főműsor mellé nem került volna még egy közel ugyanilyen hosszú játékidővel büszkélkedő ráadáskorong.

 

Tracklista

1. DVD

1. Intro 2084

2. Veled utazom

3. Ismerj fel

4. Vén tinédzserek

5. Minden most kezdődik el

6. A katona imája

7. Megsebezve

8. Kezemet nyújtom

9. Tipikus sztereó

10. A fénybe nézz

11. A szabadság rabszolgái 

12. Keresem az utam

13. Artisták

14. Ikon

15. Tengermoraj

16. A lepkegyűjtő

17. Hello

18. Új törvény

19. Keserves fényűzés

20. Az utolsó hangos dal

21. Ne keress engem

22. Táncolj velem

23. Előkelő idegen

24. Mindenki táncol

25. Ölelj meg újra/Jóslat

26. A jel/Photographic/The Robots

27. 1984

28. Régi jövő

29. Valami véget ért

30. Érintő

31. Elmondatott

32. Adjon Isten...

 

 

2. DVD

Koncert a Szigeten, 2012 – extra változat

1. Monumentum

2. Ideális popsztár

3. Minden most kezdődik el

4. Ismerj fel

5. Adj hitet

6. Alig hitted/Smalltown Boy

7. Az utolsó levél

8. A katona imája

9. Indiántánc

10. Előkelő idegen

11. Keresem az utam

12. Végre/Sledgehammer

13. Tipikus sztereó

14. Az utolsó hangos dal

15. Here Comes The Rain Again/Angyali szerető

16. Ilyenek voltunk

17. Régi indulat

18. Adjon Isten...

+

Videóklipek:

1. Előkelő idegen

2. Tipikus sztereó

3. Tengermoraj

4. Régi jövő

+

Videónapló-bejegyzések:

1. Analóg, öcsém!

2. NAMM semmi!

3. Komoly cirkuszi mutatvány

4. Ördögszekér, homokvihar, PVC

5. Sovány búvár nem létezik

+

Werkfilm a TURNÉ 2084 színfalak mögötti eseményeiről

+

Rejtett extra

Balajti Péter

2013. 10. 12. 0:59

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

kovacs akos 2013. 10. 12. 18:53
akosnak a velemeyem hogy a legjobb eloado es zeneserzo es eloado nekem a leg jobb zene es dalok is engem meg fogot es azert halgatom a zeneidet mert a legjobb nekem es aligvarom hogy meghalgasam majd a legujabb dalokat amit fogsz csinalni a viszavonuasal ere fogok varni ha keszlesz azujlemez elris koszonom akosnak ha elolvasa az irasomat koszi szasz jozsef nagyszalonta romaniabolirtam
csucsuaz 2013. 10. 12. 18:59
tehát..jó!! :-)
VENDÉG 2013. 10. 13. 3:03
:-)
sunny 2013. 10. 13. 23:21
Mesteri, látványos, világszínvonalú kiadvány! No. 1 , mint minden, amit Ákos kiad a kezéből.. :)) a hanganyag pedig letölthető az iTunes-ról és más zeneáruházakból! Esetleg ezt még bele lehetett volna írni a cikkbe ;))
VENDÉG 2013. 10. 14. 7:44
:(:(

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ákos: 2084 turné koncertfilm /2 DVD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: 2084 turné koncertfilm /2 DVD/ (FalconMedia)