Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Joe Cocker: Fire It Up Live /2 CD/ (Epic/Sony Music)

Joe Cocker - Joe Cocker: Fire It Up Live /2 CD/ (Epic/Sony Music)

Egy hónappal a 69. születésnapja előtt olyan bulit nyomott a veterán Woodstock-énekes, hogy azt a mai fiatalok is megirigyelhetik! A piszkosul jól sikerült Fire It Up album kapcsán tartott európai turné kölni állomásán nem kevesebb, mint 8 friss nóta kapott helyet a 21 tétel között.

Azt a mindenit! Még a két CD lemez cseréje közötti szünet is sok, annyira egyben van ez a koncert, ám kétségtelen, hogy Joe Cocker idén áprilisban rögzített koncertanyagát botorság lett volna egyetlen hanghordozónyi játékidőre vágni! Egyrészt azért, mert a korát meghazudtolóan bomba formában lévő sheffieldi énekesnek legutoljára 1989-ben vették fel a színpadi produkcióját, aminek hivatalosan csak egy 73 percesre szabott változata jelent meg. Másrészt a régi kulcsdalok mellé ezúttal a 2012-es, dögös Fire It Up című albumról is bőségesen kapunk muzsikát. Már a nyitódal is erről az albumról való, s az I Come in Peace egyből irányt mutat: ez bizony nem nyugdíjas találkozó! Még akkor sem, ha a jelenből nagyot ugrunk vissza a múltba: a Feelin' Alright című Traffic-feldolgozás például '68-ból való, de az azt követő Box Tops-tól 1970-ben kölcsönzött The Letter sem mai darab. Onnantól viszont filmbetétdalok, új nóták, feldolgozások és slágerek váltják egymást. A többek közt Bryan Adams jegyezte When The Night Comes az Egy ártatlan ember című Tom Selleck moziban csendült fel, a majd' hatpercessé duzzasztott amerikai Number 1., a Joe Cocker jellegzetes ordításával együtt is lírai Up Where We Belong a Richard Gere-rel forgatott Garni-zónában szólt, a még mindig szuper-erotikus You Can Leave You Hat On pedig a 9 és fél hétből való.

 
A koncert leghosszabb és talán legjobb tétele, a 11 perces, ám egy pillanatig sem vontatott brit listavezető Beatles-feldolgozás, a With A Little Help From My Friends, ahogy szintén a "liverpudliktól" való a közönség tapsával végigkísért blues-rockos Come Together is. A további kötelezők közül eldördül az Unchain My Heart, kulcsszerepe van a reggae-be hajló Summer In The City-nek, viszont nagyon hiányzik a Bob Marley jegyezte Could You Be Loved és a Nina Simone-féle Don't Let Me Be Misunderstood...
 
Az olyan energikus új nóták, mint az Eye On The Prize, az I'll Be Your Doctor, a címadó Fire It Up vagy a 2010-es albumnévadó Hard Knocks tökéletesen passzolnak az évtizedes sikerek sorába, ám ugyanez elmondható a lassúbb gyöngyszemekről is. A You Don't Need a Million Dollars és a középtempós Younger közé beillesztett, libabőrözősen szép You Are So Beautifulnak minden értelemben ott a helye a műsorban, akárcsak a 2012-es You Love Me Back-nek, a '97-es N'oubliez jamais-nek és a turné során ezen a kölni koncerten először elhangzó zárótételnek, a Cry Me a River tombolását lecsendesítő You Don't Know What You're Doing To Me-nek is...
 
Nagyon erős produkció, precízen megszerkesztett dallista, pazar előadásmód, hihetetlen energia és őszinte érzelmek – Joe Cocker koncertlemeze az év egyik legjobb élő anyaga. Csillagos ötös!
 
Tracklista
1. CD
1. I Come in Peace
2. Feelin' Alright
3. The Letter
4. When The Night Comes
5. You Love Me Back
6. I'll Be Your Doctor
7. Up Where We Belong
8. Come Together
9. Eye On The Prize
10. You Don't Need a Million Dollars
11. You Are So Beautiful
12. Younger
 
2. CD
1. Fire It Up
2. N'oubliez jamais
3. You Can Leave Your Heat On
4. Unchain My Heart
5. With A Little Help From My Friends
6. Summer In The City
7. Hard Knocks
8. Cry Me A River
9. You Don't Know What You're Doing To Me

Balajti Péter

2013. 10. 22. 10:06

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Joe Cocker: Fire It Up Live /2 CD/ (Epic/Sony Music) cikk képei
Joe Cocker - Joe Cocker: Fire It Up Live /2 CD/ (Epic/Sony Music)