Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Janicsák Veca: Édes szavakkal (Hear Hungary)

Janicsák Veca - Janicsák Veca: Édes szavakkal (Hear Hungary)

Új albuma tucatnyi dalának nem csak előadója, de társszerzője is az X-Faktorból ismert énekesnő, aki egy felvétel erejéig dalszövegíróként is bemutatkozik, bár az Édes szavak nagylemez tételeinek többségét édesapja töltötte meg tartalommal. Az Ákos-duett hiányzik, az Eurovíziós Dalfesztivál-jelölt angol változata viszont felkerült a korongra.

Nyerő csapaton ne változtass! – így szólhat Janicsák Veca jelmondata, hiszen új lemezén is az Artisjus-díjas Szűcs Norberttel dolgozott, aki az X-faktorban feltűnt énekesnő debütlemezének munkálataiban is részt vett, s Veca vele dolgozott az Eurovíziós Dalfesztiválra jelölt Új generáció című felvételen is. Szűcs, a 2012-es amerikai Song of The Year ezüstérmese ezúttal a 13 tételes lemez 12 dalát jegyzi Vecával közösen, s bizony sikerült olyan, jórészt trendi anyagot összerakni, melynek kifejezetten dallamos tételei nem egy kaptafára készültek, így elkerülik az egyhangúságot (sőt, a lemez végére még egy komoly-blokk is került). Ebben persze nagy szerepe van a több hangszert megszólaltató, a dalok hangszerelését is magára vállaló Szűcs Norbertnek, más kérdés, hogy ebből a hangzásból nem sok marad majd Janicsák Veca  2013. november 30-ai dupla (!) szimfonikus koncertjén a RaM Colosseumban.

 
A dalok szövegéért – három kivétellel – Veca édesapja, Janicsák István felelős (az Új generáció szövegét Linka Péter ültette át angolra), de sokkal szerencsésebb lett volna nagyobb szerepet adni az e téren rutinos Major Eszternek, aki a Zagar-os Lázár "Occam" Tibor jegyezte, a korong egyik legjobb dalához, Az igazihoz írt szívszorítóan szép szöveget...
 
A lemezborítón azonban nem ők, hanem Janicsák Veca szerepel, aki társszerzőként majd' minden dalban, szövegíróként a Prayerben, énekesnőként viszont az egész lemezen jelen van. Érett hangi adottságait remekül kamatoztatja a sokszínű, ám egytől egyig neki fekvő dalokban, melyekben kivétel nélkül saját magának vokáloz.
 
Klubba csábít a MAHASZ Editors' Choice rádiós játszási listájára is felkerült, e sorok szerzője szerint aggályos című Mennyit adsz a lelkemért. A lemezt jogosan felvezető nótát a furcsa szövegű, kemény-energikus Így használd a szívem követi, majd az a középtempós Könnyek az esőben csendül fel, ami a karácsonyi rádiós játszási listák tuti befutója lehet. A Mindig úton száguldását a lírai Én várok rád a mintha-már-részleteiben-hallottuk-volna-valahol kategóriájú tétel fékezi le. A szinti-kvartyogással megbolondított Ne félj, ez jó jel énekben és hangszerelésben is mindent megtesz, hogy elterelje a figyelmet a dalszöveg-hiányosságokról. A rockosra vett, dögösen-nyávogós-csábítós címadó (!) Édes szavakkal viszont szöveg-cseréért kiált. Mi az, hogy "velem leparkolhatsz, dobjál be aprót"?!
 
A többi trendi tételhez képest kissé súlytalanra sikerült a Többet ér az aranynál és a Lélekharang, mindez viszont nem mondható el a sorból kilógó komoly blokk darabjairól. Nagy László soulos megoldással megzenésített verse, a Ki viszi át a szerelmet, a musicalek és dzsessz-soul színpadok világa mellett a legutóbbi James Bond film főcímdalára is emlékeztető Prayer, no meg a már említett Az igazi című gyöngyszem érdekes-figyelemre érdemes csokrot alkot. E hármas újfajta irányt mutat, ízelítőt adva Veca szimfonikus koncertjéhez.
 
A zárás mégsem a mély érzelmekről, hanem a kirobbanó energikusságról szól: a tekerőlanttal megbolondított A Dal című műsorból ismerős, energikus Új generáció ezúttal angol szöveggel szól, nem is akárhogy. Minden jó, ha a vége jó. Veca lemeze pedig nem kitűnő, de jó. Négyes.
 
 
Tracklista:
1. Mennyit adsz a lelkemért
2. Így használd a szívem
3. Könnyek az esőben
4. Mindig úton
5. Én várok rád
6. Ne félj, ez jó jel
7. Többet ér az aranynál
8. Édes szavakkal
9. Lélekharang
10. Ki viszi át a szerelmet
11. Az igazi
12. Prayer
13. New Generation

Balajti Péter

2013. 10. 23. 11:09

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

satcrajongo 2013. 11. 10. 20:34
Janicsák egy tehetségtelen ripacs!!! Nem véletlenül nem játsszák a dalait a rádiók és nem hívják meg az X-Faktorba sztárvendégnek! Sőt, még az ócska dalait sem éneklik..... Ezt a "lemezt" sem veszi a kutya se, csak az elvakult rajongók..
VENDÉG 2013. 11. 11. 9:05
Tehetséges és Gratula!
VENDÉG 2014. 05. 26. 15:50
SZÉP!VENDÉG
VENDÉG 2014. 12. 24. 10:56
Tetszik))
VENDÉG 2014. 12. 27. 9:38
))))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Janicsák Veca: Édes szavakkal (Hear Hungary) cikk képei
Janicsák Veca - Janicsák Veca: Édes szavakkal (Hear Hungary)