Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Fish!: Konzervzene (szerzői kiadás)

FISH! - Fish!: Konzervzene (szerzői kiadás)

Fanyar humor, cinikus ars poetica. Az album címadó dalából idézünk. „A kritikusnak kuss, a szöveg rossz, és a zene se jó.” A szerzemény megadja az alaphangot, jelzi, mire számíthatunk. „Ezek olcsó szövegek, konzervzene.”

Korlenyomat. „Látod, ingyen van már minden, sajnos így nem kapunk érte díjat. Te csak töltsd le nyugodtan, mi meg majd szorosabbra húzzuk a szíjat.” Egy másik korlenyomat. „Ha egy díj is kellene, jó mélyen nyalj be a… oda be.” A Konzervzene a címadó dal fricskáival kerek. A zenészek elsősorban a fiatalok örömeit és gondjait tárják elénk, érdekes beszólásokkal, ironikusan. Olykor burkoltan jelzik, máskor képünkbe vágják az igazságot.

A Fish! 1999-től létezik. Jelenleg Kovács Krisztián (ének), Gajda Mátyás (gitár), Binges Zsolt (basszusgitár) és Maróti András (dob) alkotja.

Az együttes tizenegy zeneszámot tartalmazó negyedik nagylemeze keveset markol, de azt erősen fogja. Nem akarja megváltani a világot, s talán pont ezért működik. Kiváló alapanyagokból áll össze, innen-onnan ismerős, újrahasznosított hangminták egyéni ízekkel fűszerezve. A végeredmény energikus, punkos, funkos, groove-os, reggae-s beütésű rockzene. Vagy ahogyan ők nevezik: hardpop. Az előző albumokkal összevetve a hangzás egységesebb, letisztultabb. A nagylemez előhírnökeként megismert, klipesített Gyere ki a rétre a Fish! eddigi legslágeresebb szerzeménye. A Több a többnél az élet fontos dolgaira fókuszál, s ehhez a srácok a kitűnő témaérzékkel megáldott rappert, Denizt hívták segítségül. A Hülyegyerek a fiatalok egy csoportja elé állít görbe tükröt, a negyvenöt másodperces Kelj fel a csúcson levő Bad Religiont juttatja eszünkbe. A legizgalmasabb dalok – Minden jó lesz, Sok a szó, Nyomot hagy – a nagylemez második felében kaptak helyet. A Te mit képviselsz címűben Krisztián rappel.

A Konzervzene egyszerű, de hasító, vagány rockzene, amely nyilván élőben érvényesül a legjobban. Jelzi, amit egyre többen hangoztatnak, hogy a Fish! a legjobb magyar koncertzenekarok egyike. (Új Szó)

Puha József

2013. 11. 16. 13:34

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Fish!: Konzervzene (szerzői kiadás) cikk képei
FISH! - Fish!: Konzervzene (szerzői kiadás)