Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Earth, Wind & Fire: Now, Then & Forever (Legacy/Sony Music)

Earth, Wind & Fire - Earth, Wind & Fire: Now, Then & Forever (Legacy/Sony Music)

Bő negyven éves múltja során olyan slágerekkel biztosította nevét és helyét a könnyűzene nagykönyvében az Earth, Wind & Fire, mint a Let's Groove, a Boogie Wonderland, a September és a Fantasy. A banda vadonatúj albumán szintén szerepel olyan friss szerzemény, ami a nagy slágerek sorát gyarapíthatja.

A megkerülhetetlen dalszerző-énekes Philip Bailey mellett a
csapatot évtizedek óta erősítő Ralph Johnson és az együttesalapító Maurice White öccse, Vernon White a mostani felállás kulcsfigurái, akiket számos zenész, köztük a Bailey-família több tagja kísér az új, nyolc év szünet után készített stúdióalbumon. Sőt, az ifjú Philip D. Bailey a lemez dalainak több mint felét társszerzőként is jegyzi.

A 10 tételess album fúvósokban gazdag, lendületes nyitánya azonnal visszahozza azt a hangulatot, ami miatt mind a mai napig klubkedvenc az EWF, igaz, a Sign On refrénjénél jóval erősebb a zenei alapja. Ezután érthetetlen, hogy a felütést miért a középtempós és középszerű Love Is Law követi, miért nem az új albummal érkező ezredforduló utáni Earth, Wind & Fire-bombadal, a My Promise, ami a harmadik track a korongon?! A kislemezen is megjelent sláger jól példázza: ötven felett is lehet fiatalokat megszégyenítő energiájú, ütős nótával előrukkolni. Az album kulcsnótájának társzerzője egyébként a Grammy-díjas Siedah Garret, aki Michael Jackson duettpartnere volt a I Just Can't Stop Loving You című listavezetőben.

Hiába a fúvós-perkás kíséret, eurodiszkós beütésű a Night of My Life, ami furcsamód ezzel együtt is szerethető, sőt! Az afrikai zenei hatásoktól sem mentes Dance Floor ugyan felrázza az embert, ám hiába a sokszínű, sok hangszeres zenei aláfestés, a mutatvány egy idő után monotonná és erőltetetté válik. Bezzeg a rezesekben gazdag, hatásos térhatásos kezdéssel operáló The Rush, ami annak ellenére, hogy közel ugyanolyan hosszú, mégsem unalmas!

A kevésbé klub- és rádióbarát funk- meg r'n'b-kedvelők az improvizációs futamokkal és a Fantasy-ből már megismert hangkitartással operáló hat és félperces, középtempós tételnek, a Guiding Lights-nak, illetve a vokális háttérzenét még több érzelemmel és elektromos gitárral megtöltő a Got To Be Loved-nak örülhetnek. S míg a Belo Horizonte című akusztikus gitáros lounge-muzsika álomba szenderít, a pszichedelikusan kísérletező, dalszövegmentes, ám kifejezeten irritáló, idegesítő Splashes gyorsan megtanítja, hogyan lehet léptetni a CD-lejátszón...

Örömteli, hogy a tengernyi válogatáslemez mellett, nyolc év szünet után vadonatúj stúdióalbummal jelentkezik az Earth, Wind & Fire! Rádásul a Now, Then & Forever-ön egy friss bombasláger (My Promise) és két, szintén az együttes csúcsidőszakát idéző 2013-as csemege (Sign On, Night if MyLife) is szerepel az összességében erős hármasra értékelhető, tízdalos, dalszöveg-füzetes, digipackos tokba csúsztatott korongon.

Tracklista:
1. Sign On
2. Love Is Law
3. My Promise
4. Guiding Lights
5. Got To Be Loved
6. Belo Horizonte
7. Dance Floor
8. Splashes
9. Night of My Life
10. The Rush

Balajti Péter

2013. 11. 19. 0:21

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Earth, Wind & Fire: Now, Then & Forever (Legacy/Sony Music) cikk képei
Earth, Wind & Fire - Earth, Wind & Fire: Now, Then & Forever (Legacy/Sony Music)