Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Dido: Greatest Hits – Luxus kiadás /2CD/ (RCA/Sony Music)

Dido - Dido: Greatest Hits – Luxus kiadás /2CD/ (RCA/Sony Music)

Így kell válogatáslemezt készíteni! Dido az összes slágerlistát megjárt kislemeznótáját összegereblyézte, s megfejelte olyan csemegékkel, melyekben közreműködőként vett részt (pl.: Eminem: Stan, Faithless: One Step Too Far). Mindehhez hozzápakolt egy vadiúj nótát, a telhetetleneknek pedig egy 13 tételes remixgyűjteményt is.

Kitörni az árnyékból sosem könnyű, viszont nem is feltétlenül lehetetlen: Didónak, a Faithless-ből ismert Rollo húgának azonban sikerült. Még úgy is, hogy a szólókarrierjét elindító Thank You-nak Eminem adott lökést azzal, hogy felhasználta a Stan című slágerében. Dido azonban dalok és lemezek sorával bebizonyította, nem csupán a testvéri kötelék révén van helye a könnyűzenei palettán, neve pedig több, mint egy közreműködő a sztárrapper diszkográfiájában. Az elmúlt mintegy másfél évtizedes karriert összefoglaló Greatest Hits kétlemezes luxusváltozatának első korongja 15 Dido-kulcsnótát és három ráadást kínál, jórészt időrendbe állítva.

Mennyivel egyszerűbb lehetett volna befutott nagy nevek, illetve sikerre esélyes filmek betétdalainak farvizén, ám Dido a nehezebb, ám büszkébb utat választotta: önerőből akart a csúcsra érni az énekesnő, aki dalainak nem csak előadója, de (társ)szerzője is. Debütlemeze, a No Angel több országban is listavezető lett, s amiben nem csak a Thank You-nak, hanem a szintén kislemezre került, trip-hoppal megbolondított Here With Me és a gitárpop Hunter című daloknak is komoly szerepük volt – nem csoda, hogy e négy tétellel indít a Greatest Hits gyűjtemény.

Bár Dido nyitánya parádésra sikerült, ő mégsem élt az addig üsd a vasat, amíg meleg-lehetőséggel, s ahelyett, hogy meglovagolta volna a sikert és egy éven belül új anyaggal rukkolt volna elő, inkább négy esztendőn keresztül dolgozott a folytatáson, csakhogy olyan lemezt adhasson ki a kezéből, amire ő maga is büszke. A Life For Rent eredményei pedig igazolták a döntését. Ezúttal nem csak az album, de annak első kislemeze, a White Flag is számos országban, így Nagy Britanniában is listavezető lett. (A Life For Rent aranylemez lett Magyarországon, a trip-pop White Flag pedig a MAHASZ Rádiós Top 40 játszási listáján kereken 70 hétig tanyázott!) Erről a korongról egyébként a visszafogott-gyönyörű címadó tétel is abszolút telitalálat. Más kérdés, hogy a második felében Faihless-be hajló, ötperces Sand In My Shoes inkább csak a kettőssége miatt izgalmas, ahogy a soul és diszkó világába kikacsintó Don't Believe In Love is tesz azért, hogy a válogatáslemez színvonala középtájon kissé visszaessen. Szerencsére a Quiet Time a maga szeretni valóan édes egyszerűségével mosolyt csal az ember arcára, s a feltehetően Brian Eno közreműködése miatt beválogatott, a monoton alapot vonós és furulya hangzással színesített Grafton Street is végre méltatni való helyzetbe került.

Az énekesnő idén kiadott Girl Who Got Away című albumáról tavasszal áradoztunk egy sort, az akkor kiemelt tételek, így a könnyed tábortűz nóta, a No Freedom, a Kendrick Lamar karakteres szövegelésével kompenzált, légies énekű Let Us Move On, valamint az electróba oltott diszkócucc, az End of Night újra a csúcsra hozza a hangulatot, amit szinten tart a Szex és New York 2. filmzene-lemezről való, a múlt és a várható jövő klubhangzását keresztező Everything To Lose. No, meg Eminem Stanjének cenzúrázatlan, majd' hétperces változata és a Faithless-albumról való Dido-kollaboráció, a One Step Too Far rádiós változata. Mondjuk a 127 óra című mozi betétdala, az If I Rise, melyet az énekesnő a kétszeres Oscar-díjas A. R. Rahmannal közösen jegyez, inkább kuriózum-kategória, ahogy a vadiúj nóta, az NYC is klubhangzással próbálja feledtetni a dal és a dallam hiányosságait, beleértve a hamiskás refrént is.

Míg a normál változat itt véget ér, a luxus kiadás egy 13 tételes remixlemezt is kínál – gondosan megválogatott tartalommal. A Here With Me vonós hangzású felvezetéssel és oldschool alappal hibátlan, a Thank You Grammy-díjat érő Deep Dish remixe pedig nem az egykori maxin szereplő, kilencpercessé nyújtott, hanem a lényegre törő négyperces rádiós változat.
MJ Cole Hammond-orgonás, tört ütemű, dzsesszes futamokkal megbolondított 2001-es Hunter remixe előtt le a kalappal, Timbaland White Flag remixe pedig szintén a korábban hivatalosan kiadatlan, de nagyon jó újraértelmezések sorát gyarapítja, ahogy a Sand In My Shoes és a Don't Leave Home hihetetlenül hatásos klubmixei is! Bár a Don't Believe In Me korábban csak promó maxin kiadott Dennis Ferrer-megoldásánál rezeg a léc, de azért nem veri le. A Life For Rent hivatalos Skinny remixe iskolapélda, hogy lehet elrontani egy jó dalt, ellenben a Go Dreaming Mantronix-megoldása azt bizonyítja, hogy lehet egy esélytelennek tűnő felvezetéssel igazán csúcsra járatni a refrént!
Cedric Gervais End of Night-ja house-húzása egyértelműen a legdurvább partiarcoknak készült (talán szerencsésebb választás lett volna a Bimbo Jones remixe), Moguai Blackbirdjét a trance szerelmesei értékelik majd igazán, a No Freedom elvetett énektémájának klubkülönlegességként újrahasznosító DJ Cobra munkája pedig csak annak okozhat csalódást, aki ismeri az eredeti dalt és pontosan annak a dallamát várja. Mindezek után a finálé meglepeőn visszafogottra sikerült, hiszen az egyébként is megnyugtató Northern Skies Rollo-féle remixe még az eredetinél is relaxálóbbra sikerült.

A komoly igényességgel összeállított kiadvány luxus változatára is érvényes az odafigyelés, a remixek tényleg sokszínűek, a ritkaságokban gazdag extra tartalom pedig joggal győzi meg a kevésbé elvakult rajongókat is, hogy a normál verzió helyett a kétlemezes kiadás mellet tegyék le a voksukat. Bár a kiadványhoz járó borítófüzetből kispórolták a dalszövegeket, cserébe Dido minden dalhoz, még a remixekhez is írt pár személyes gondolatot, megjegyzést, ami nem csak ritka, de dicséretes is. Ötös.

Tracklista:
1. CD
1. Here With Me
2. Thank You
3. Hunter
4. White Flag
5. Life For Rent
6. Don't Leave Home
7. Sand In My Shoes
8. Don't Believe In Love
9. Quit Times
10. Grafton Street
11. Everything To Lose
12. Let Us Move On
13. No Freedom
14. End of Night
15. Faithless: One Step Too Far (közreműködik Dido)
16. Eminem: Stan (közreműködik Dido)
17. If I Rise (közreműködik: A. R. Rahman)
18. NYC

2. CD
1. Here With Me (Chilin With The Family Mix)
2. Thank You (Deep Dish Radio Edit)
3. Hunter (M. J. Cole Remix)
4. White Flag (Timbaland Remix)
5. Life For Rent (Skinny 4 Rent Mix)
6. Sand In My Shoes (Above & Beyond Radio edit)
7. Don't Leave Home (Gabriel & Dresden Radio Mix)
8. Don't Believe In Love (Dennis Ferrer's Objektivity Radio Mix)
9. No Freedom (DJ Cobra Mix)
10. End of Night (Cedric Gervais Remix)
11. Go Dreaming (Mantronix Remix)
12. Blackbird (Moguai Remix)
13. Northern Skies (Rollo Remix)

Balajti Péter

2013. 12. 02. 11:38

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Dido: Greatest Hits – Luxus kiadás /2CD/ (RCA/Sony Music) cikk képei
Dido - Dido: Greatest Hits – Luxus kiadás /2CD/ (RCA/Sony Music)