Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Jön a fehér karácsony (Rózsavölgyi & Társa)

Válogatás - Jön a fehér karácsony (Rózsavölgyi & Társa)

Ha betérünk a lemezboltba, számtalan karácsonyi album között válogathatunk. Igazából mindegy is, melyiket vesszük meg, sok különbség nincs köztük. A napokban viszont olyan gyűjtemény jelent meg, amely más, mint a többi, hallgatásakor más hangulat kerít hatalmába.

Az alcím sokkal kifejezőbb, mint a cím: Karácsonyi dalok a régi időkből. Egy általunk már csak a könyvekből ismert korba csöppenünk, amikor a karácsony valóban fehér volt és tiszta, egyszerű, sallangoktól mentes, amikor a kevesebb sokkal több volt, amikor a nép még megülte az ünnepeket, és a világháborúk ellenére is boldogabb volt, mint korunk embere.

A CD karácsonyi dalocskák egyvelegével indul és a Mennyből az angyallal zárul, ismeretlen előadók tolmácsolják. A kettő közt is főleg klasszikus ünnepi zeneszámok szólnak, korabeli népszerű énekesektől, színészektől. A Jön a fehér karácsony Nagykovácsi Ilona, a Leszállt a csendes éj László Imre, a Pásztorok, pásztorok Mindszenthy István, a White Christmas angol nyelven Gorody G. Antal, az Ave Maria egyik változata az USA-ban élő, 101 éves Eggerth Márta, a másik Gyurkovics Mária, a harmadik Vámosi János előadásában hallható. Talán utóbbi az egyetlen, akire az átlagember emlékszik. A Budapesti Gyermekkórus és a Magyar Állami Hangversenyzenekar tolmácsolásában A kis Jézus megszületett, a Csordapásztorok és a Kiskarácsony, nagykarácsony csendül fel. Az ünnepi dalok között megfér a háborúban elesett testvért említő Kicsi fiam, ne játssz ólomkatonát című szerzemény Kalmár Páltól és a Harangszerenád Vadas Zsuzsától.

Nagy kár, hogy az ilyen régi hangfelvételeket egy rádióállomás sem tűzi műsorra, így aztán kevés emberhez jutnak el. Érthetetlen, miért nem ápoljuk jobban őseink hagyatékát. A mai technikának köszönhetően szinte ugyanolyan minőségben szólnak, mint a mai dalok, persze a kötelező sercegéssel együtt. Már ezekből a dalocskákból is sokat tanulhatunk és erőt meríthetünk, ugyanis mindegyik előadásnak lelke van. (Új Szó)

Puha József

2013. 12. 18. 8:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jön a fehér karácsony (Rózsavölgyi & Társa) cikk képei
Válogatás - Jön a fehér karácsony (Rózsavölgyi & Társa)