Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Koncz Zsuzsa: Tündérország (Hungaroton)

Koncz Zsuzsa - Koncz Zsuzsa: Tündérország (Hungaroton)

Tessék szépen leülni! Kizárni minden zavaró tényezőt, ha ehhez félhomály kell, legyen! Koncz Zsuzsa új dalait nem elég füllel, szívvel-ésszel is hallgatni kell. Bódi László Cipő-örökségek, Bródy emlékdala, megzenésített József Attila vers, a Lehetett volna első stúdióváltozata és egy olyan Lerch Pisti szerzemény, ami vastapsot hozhat a 2014. március 14-i Koncz koncerten az Arénában.
 

Nagy nevű szerzők sora állt ismét Koncz Zsuzsa mellé, akinek hangján ugyan hallani a kort, ám új albuma talán minden korábbinál több lendületes, energikus dallal büszkélkedhet. Ám sem a magukkal ragadó tételek, sem a fülbemászó dallamok nem vonhatják el a figyelmet a dalszövegekről. A sokat mondó dalszövegekről, amik között szép számmal találunk sorok mögé bújtatott közérzeti témákat, mint például a címadó Tündérország, az ugyancsak videóklipet kapott A sárkányok földjén, az akár ide is sorolható Forgószél vagy a lemez egyik titkos favoritja, a Závodi Gábor jegyezte Század utca 21. A felkavaró-elgondolkodtató tételek mellé reményt hozó dalok is járnak, melyeket új nótákkal ritkán jelentkező szerzők jegyeznek, akik a megszólaltatásban maguk is részt vettek. Gerendás Péter gitárjátékával és háttérénekével segít elmondani, hogy Így volt szép, Bornai Tibor billentyűs hangszerekkel járul hozzá, hogy Ébredj fel, míg Lerch István egy olyan rafináltan egyszerűnek tűnő, mégis garantáltan fülbemászó dallamot játszik fel, vokállal kísérve, amit Jó lenne még élőben is minél többször hallani.

Apropó szerzők! A korongon három tétel is Bódi László Cipőhöz köthető, igaz, ebből csak kettőt jegyez a Republic idén elhunyt frontembere. S bár az Árad a szeretet először felvételről az énekes hangján csendült fel a művész tiszteletére rendezett nyári emlékkoncerten, a korongon Zsuzsa az értelmi sérült színészeket foglalkoztató Baltazár Dalműhely tagjaival közösen adja elő azt. A másik, csak itt hallható Repülő című tétel Tóth Krisztina halálverse által nyer hátborzongatóan szép és új értelmet. Az énekesnő Bródy János Nyáréjszakán a 67-es úton című dalával és szövegével emlékezik Cipőre, akinek zenésztársa, a Republic-ból azóta kivált Tóth Zoltán gitáros szintén közreműködik a felvételen. Bródy, Zsuzsa régi barátja egyébként szövegíróként a címadó tételben, míg dalszerzőként József Attila Világosítsd föl című megzenésített versében is komoly szerepet vállalt, de ő jegyzi az eddig csak koncerteken halott, most viszont végre stúdióban is felénekelt Illés Lajos-opus, a Lehetett volna gondolatait is.

Jó munkához idő kell – tartja a mondás, Koncz Zsuzsa új, sorrendben 38. albuma viszont rácáfol minderre: az énekesnő bevallása szerint ugyanis rekord gyorsasággal készült el a lemez, amiben abszolút partnerek voltak a felkért szerzők. Öt alá.

Tracklista:
1. Tündérország
2. Század utca 21.
3. Repülő
4. Nyáréjszakán a 67-es úton – Bódi László Cipő emlékére
5. Forgószél
6. Így volt szép
7. A sárkányok földjén
8. Jó lenne még
9. Ébredj fel
10. Világosítsd föl
11. Lehetett volna
+ Koncz Zsuzsa és a Baltazár dalműhely: Árad a szeretet

Balajti Péter

2013. 12. 19. 18:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Koncz Zsuzsa: Tündérország (Hungaroton) cikk képei
Koncz Zsuzsa - Koncz Zsuzsa: Tündérország (Hungaroton)