Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Barbra Streisand: Back To Brooklyn – Luxus változat /CD+DVD/ (Sony Music)

Barbra Streisand - Barbra Streisand: Back To Brooklyn – Luxus változat /CD+DVD/ (Sony Music)

Elegáns, sziporkázó, megható és megnevettető: Barbra Streisand különleges estjének majd' minden tételéhez történet jár. A 70 esztendősen koncertet adó díva ugyan egy tízest simán letagadhatna, azért az énekhangja már közel sem olyan, mint tíz-tizenöt éve.

A brooklyni Barclays Center csordultig telt: az Oscar- és Grammy-díjas művésznő visszatért oda, ahol született, ahol felnőtt. A 2012 őszén, két egymást követő estén forgatott koncertfilm közel kétórás játékidejébe hihetetlenül sok örökzöldnek jutott hely, nem egy előadásához pedig különleges vendég is jutott. Bár a Back To Brooklynnak létezik a 80 perces játékidejű CD-t tartalmazó változata, nem kérdés, hogy a teljes kétórás koncertet és extrákat rejtő DVD-vel megfejelt luxus változat az igazi! (A koncertfilm valós szélesvásznú képpel, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hanggal, angol, francia, német és spanyol nyelvű felirattal rendelkezik, s a korong extrákat is tartalmaz: Jason Gould koncertfilmből kivágott szólódalát és egy húszperces, 1981-ben Brooklynban forgatott dokumentumfilmet, melyben az ott élők, illetve a művésznőt a sztárrá válás előtti időkből ismerők szólalnak meg.)

Stílus és elegancia – ez a két szó jellemzi Barbra Streisand estjét, ami egyszerre könnyed és emelkedett, grandiózus és intim. Annyira gördülékeny, természetes és magától értetődő, hogy az ember észre sem veszi, e mögött mennyire komoly koncepció, tervezés és munka áll.

Barbra díva és házigazda egy személyben, s bár a megjelenésekor kitörő ovációtól és az I Love Barbra!-bekiabálásoktól nehezen jut szóhoz, a nyitódalnak választott Webber-szerzemény, a Sunset Boulevardból való As If We Never Said Goodbye után fordul a kocka, s az énekesnő meglepően sokáig képes magánál és persze sztárvendégeinél tartani a szót. (Sajnos a lelkes, ám rövid idő után kifejezetten idegesítő bekiabálások azért nem egyszer így is megtörik az estet.)
A dalokat és az koncertet ugyanis személyes gondolatok, emlékezések, vallomások, és persze ritka vendégek teszik különlegessé, bensőségessé, s olykor vidámmá. A 23. percben színpadra lépő olasz Il Volo például hatalmas poénnal indít: a Duck Sauce-féle Barbra Streisand sláger a capella változatát nyomja – Barbra Streisandnak! Az énekesnő meg is jegyzi: ez vicces! Majd megkérdezi a 17, 18 és 19 éves tenorok korát, s hozzáteszi: ha összeadnánk az életkoraitokat, még akkor sem érnétek az enyém közelébe! És ez nem vicces! A közönség persze dől a nevetéstől, hogy aztán a nagy nevettető, Charlie Chaplin örökzöldje, a Smile közös előadása andalítsa el a nagyérdeműt.

Az est pedig megy tovább: főhajtás Brooklyn és az ott élők előtt, tisztelet- és szeretetteljes zenés megemlékezés legendás szerzők és művészek, így Alan és Marylin Bergman, illetve az énekesnőhöz igen közel álló jó barátok, mint Marvin Hamlisch és Jule Styne előtt. A koncert repertoárja egyébként igencsak e nagy volumenű szerzőkre épül, de kapunk Irving Berlin (What'll I Do, How Deep Is The Ocean), Cole Porter (You're The Top), Randy Newman (I'll be Home) és Leonard Bernstein (Make Our Garden Grow, Some Other Time, Somewhere) örökzöldeket is.

Apropó örökzöld, azaz angolul Evergreen... A dal, ami a Csillag születik egyik legnagyobb slágere, s ami természetesen nem hiányzik a koncertprogramból. Ráadásul ezúttal az ünnepelt dzsessz-trombitás, Chris Botti játéka színesíti a dalt. A neves rezessel folytatott beszélgetés egyébként szintén számos vidám pillanattal bír. (pl.: Barbra: – Sokat koncertezel, ugye? Chris: – Évente mintegy 250 fellépésem van. És neked? Barbra: – 84. Chris: – Az nem rossz. Barbra: – Úgy értem, 1963 óta ez a 84. koncertem...)

Az est harmadik és mind közül legkülönlegesebb vendége Jason Gould, Barbra fia. Az énekesnő nem csak a gyermekétől születésnapjára kapott fotómontázst osztja meg a koncert nézőivel, de közösen adják elő élőben a How Deep Is The Ocean-t.

S ha már az élő előadásnál tartunk: a koncert egyik sajátos része, amikor Streisand a neki írt rajongói levelek közül néhányra a színpadon válaszol. A tátogó sztárprodukciók kapcsán érdeklődőnek meg is mondja: sokkolta, amikor erről hallott, és persze bocsánatot kér az itt jelenlévőktől, de ő marad az élőben éneklésnél...

A kétórás koncertet pedig becsülettel, ráadással megfejelve teljesíti is Barbara Streisand, igaz, a 70 éves művésznő énekhangja bizonyos magasságokat már nem bír úgy, mint korábban. Mi több a széles repertoár, a számos egyveleg – pl.: Nice 'N' Easy/That Face, Rose's Turn/Some People/Don't Rain On My Parade – és az olyan, fent nem említett kulcsdalok, mint a People, a The Way We Were, és a No More Tears (Enough is Enough) című diszkódal ellenére is vannak fájó hiányosságok. Kár, hogy kimaradt a Woman In Love, a Guilty, a Tell Him, a Memory és az All I Ask of You. Mindezzel együtt a négyesre értékelt kiadvány birtokosai különleges estnek lehetnek szem- és fültanúi.

Tracklista
DVD
1. Vissza Brooklynba
2. As If We Never Said Goodbye
3. Emlékszem Brooklynra (dialogus)
4. Nice 'N' Easy/That Face
5. The Way He makes Me Feel
6. Bewitched, Bothered and Bewildered
7. Didn't We
8. Smile (közreműködik: Il Volo)
9. Kérdések és válaszok
10. Sam, You Made The Pants Too Long
11. No More Tears (Enough is Enough)
12. The Way We Were/Through The Eyes of Love
13. Being Good Isn't Good Enough
14. Rose's Turn/Some People/Don't Rain On My Parade
15. Emlékszem Barbrára
16. You're The Top
17. What'll I Do/My Funny Valentine (közreműködik: Chris Botti)
18. Lost Inside of You (közreműködik: Chris Botti)
19. Evergreen (szerelmi téma a Csillag születikből) /közreműködik: Chris Botti/
20. Nature Boy (születésnapi videó, közreműködik: Jason Gould)
21. How Deep Is The Ocean (duett Jason Goulddal)
22. People
23. Here's To Life
24. Make Or Garden Grow/Somewhere
25. Some Other Time
26. Happy Days Are Here Again
27. Stáblista

CD
DVD
1. Emlékszem Barbrára (1. rész)
2. As If We Never Said Goodbye
3. Nice 'N' Easy/That Face
4. The Way He makes Me Feel
5. Bewitched, Bothered and Bewildered
6. Didn't We
7. Marvin Hamlisch bevezető
8. The Way We Were/Through The Eyes of Love
9. Jule Styne bevezető
10. Being Good Isn't Good Enough
11. Rose's Turn/Some People/Don't Rain On My Parade
12. Emlékszem Barbrára (2. rész)
13. You're The Top
14. What'll I Do/My Funny Valentine (közreműködik: Chris Botti)
15. Lost Inside of You (közreműködik: Chris Botti)
16. Evergreen (szerelmi téma a Csillag születikből) /közreműködik: Chris Botti/
17. Jason Gould bevezető
18. How Deep is The Ocean (duett Jason Goulddal)
19. People
20. Here's To Life bevezető
21. Here's To Life
22. Make Or Garden Grow (közreműködik: Chris Botti és az Il Volo)
23. Some Other Time bevezető
24. Some Other Time

Balajti Péter

2013. 12. 24. 12:40

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Barbra Streisand: Back To Brooklyn – Luxus változat /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Barbra Streisand - Barbra Streisand: Back To Brooklyn – Luxus változat /CD+DVD/ (Sony Music)