Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: A Dal 2014 /2CD/ (MTVA)

Válogatás - Válogatás: A Dal 2014 /2CD/ (MTVA)

Lehet fanyalogni az Eurovíziós Dalfesztivál indulói kapcsán, ám az idén Magyarországot képviselő előadó kiválasztása kapcsán rendezett megmérettetés-sorozaton hallható, s most duplacédére kerülő 30 vadonatúj tétel és előadó döntő többségének joggal lehet örülni. A magyar könnyűzene igenis él, sőt, szárnyal!

30 vadonatúj dal, 10 visszatérő, 6 megmérettetés, 2 CD, 1 győztes: A Dal 2014 legjobbjait felsorakoztató hanghordozókon nem csak a 2014-es Eurovíziós dalfesztiválon hazánkat képviselő sláger kapott helyett, de a műsorba beválogatott két és féltucatnyi esélyes is.

Minden korábbinál több nevezés érkezett A Dal 2014-re: míg az első megmérettetésre 202, a másodikra 244, a mostanira 435 pályamű pályázott a műsorba kerülésre. A tíztagú előzsűrinek tehát volt miből válogatnia, ráadásul ezúttal nem csak magyar dalszöveggel lehetett indulni. A résztvevők szép számmal éltek is a lehetőséggel, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a legjobbnak talált, s a duplacédén helyet kapott 30 tétel többsége angolul szól.

Mind a zsűri, mind az előadók szájából többször elhangzott, hogy nagyon erős a mezőny, a kijelentésről pedig hamar kiderült: nem marketingmaszlag és magyarázom-a-bizonyítványom-duma. Tehetségkutatókból ismert előadók, vadonatúj formációk, próbálkozók jöttek, daloltak és győztek! Még akkor is, ha február 22-én eldőlt: Kállay-Saunders András és a Running című dal képviselheti hazánkat a májusi nemzetközi megmérettetésen. Míg a New Yorkban született előadó híveinek öröme határtalan, addig az elő- vagy középdöntők, illetve a döntő során kiesett konkurensek rajongói vérmérsékletük szerint fejezik ki csalódottságukat. A lényeg ugyanis, azon túl, hogy ki lesz majd Koppenhágában, a bizonyítási, illetve kiugrási lehetőség! Ezt pedig baromi sokan komolyan vették. A legjobb 30 felvétel közül nem kevesebb, mint nyolc szerepelt a MAHASZ Rádiós Top 40-es listáján 2014. hatodik hetében, s a meglepően széles zenei palettán szinten minden slágerre szomjazó találhatott kedvére valót, nem is egyet! Többek közt punk, alter-rock, beat, metal, beatmetal, a capella, rockabilly, R'n'B, pop és dance műfajban születtek figyelemre méltó és egy ország által megismerhető, megszerethető-fütyülhető felvételek. Ki hitte volna, hogy lehet még újra ennyire színes és termékeny a hazai könnyűzene?!

A kétlemezes kiadvány 15-15 dalt sorakoztat fel. Az első hanghordozót a Honeybeast Magna Cum Laude Vidéki sanzonjának szövegi rejtelmeivel vetekedő dala, A legnagyobb hős nyitja. Az alternatív rockban utazó formáció tábortűz mellé illő, fülbemászó dallamú, könnyen dúdolható  opusa esetén már az is nagy meglepetés volt, hogy a nóta bekerült A Dal 2014 döntőjébe, ugyanakkor e tétel és maga a formáció is inkább egy szabadtéri fesztiválra, mint a csúcstechnikával feldobott Eurovíziós Dalfesztivál színpadára való. A koncertnaptárat azonban jó eséllyel így is betölti a felvétel sikerével járó megkeresés-hullám.

Az egyik legnagyobb esélyesnek tartott, ám a véghajrában végül alulmaradt Király Viktornak egyáltalán nincs oka szégyenkezni! Sőt, maximálisan büszke lehet a feszes tempójú, abszolút ütős Running Out of Time-ra, ami a legendás Run DMC-ből ismert rapper, DMC-nek is bejött. Olyannyira, hogy készséggel igent mondott, amikor közreműködőként hívták ahhoz a változathoz, ami várhatón az énekes önálló szólólemezén kap majd helyet.

Hegyi Ákossal a középdöntőig jutó Muzikfabrik hivatalosan nem jutott be a döntőbe, ám A Dal 2014 Akusztik megmérettetésén a hallgatók szavazata alapján a teljes mezőnyt lenyomták, így a döntő műsorában ők is felléphettek, s előadhatták a This is My Life című daluk akusztikus átiratát.

2011-es, új dalokkal kiegészült válogatáslemeze után nem sokat lehetett hallani Oláh Ibolyáról, aki A Dal 2014 kapcsán újra hallatott magáról. Az 1 percig sztár című dalra többszörösen is büszke lehet Ibolya. Azon túl, hogy a dalt nem csak előadóként, de szerzőként és dalszövegíróként is jegyzi, e sorok szerzője a teljes versenyprogramból csak ezt a felvételt találta már első hallásra is nyerőnek. A tehetségkutatók világáról a színpadra lépő énekesnő gondolatain, érzésein keresztül kapunk kritikát, nem titkolva, hogy siker tekintetében mi az, ami rajta múlik, s mi az, ami felette áll...

Joni, vagyis Tóth Johanna a zeneipar tekintetében kiemelten fontos helyen, Svédországban nőtt fel, a külföldi szerzőket is felvonultató dala, a Waterfall abszolút nyugati szintet hoz, a középtempós tételen abszolút visszaköszön az a skandináv trend, amit egyre több amerikai énekes is importál. Kár, hogy élőben közel sem szólt olyan jól, mint a válogatásra került stúdiófelvételen.

Rockabilly az Eurovíziós Dalfesztiválon? A Mystery Gang komolyan gondolta, s kétségtelen, hogy a Játssz még jazzgitár táncra perdíti és éneklésre ösztönzi az embert, de ez a produkció sokkal inkább illik egy kisebb klubba, mint a nemzetközi nagyszínpadra.

Hien megkapta, hogy a The Way I Do merészen hozza a Daft Punk Grammy-díjakkal jutalmazott Get Lucky-jának gitárrifjét, s ahelyett, hogy hozzátenne, inkább elvonja a figyelmet az ifjú énekesnő teljesítményéről.

A 2013-as The Voice ezüstérmese, a karakteres hangú Gajer Bálint egy Disney-rajzfilmbe illő fesztiváldallal indult, ám hiába fesztivál-kompatibilis a United-ből ismert Romhányi Áronnal közösen jegyzett Elmaradt pillanatok, a zsűri csak egy esélyt adott a szerzeménynek. Aki szerette, márpedig biztos, hogy szép számmal akadnak, akiknek bejött e felvétel, A Dal 2014 válogatásnak köszönhetően számtalanszor újrahallgathatják azt.

Akárcsak Joni, az Extensive is a bátortalan hangú élő előadással bukott meg az elődöntőn, pedig a pimaszul fiatal tagok alkotta punk-trió Help Me című nótájának stúdióváltozata abszolút rendben van. A 2012-ben alakult formáció ennek köszönhetőn meglepően rövid idő alatt kerülhetett főműsoridőbe az M1-re, ahol 826 ezren látták őket.

Bár csak a középdöntőig vitte Szabó Leslie-t a Hogy segíthetnék? című, gitáralapú gyöngyszeme, lesz még ebből segélydal, bárki meglássa! Túl szép? Túl hatásvadász? Túlontúl szerethető? Bárhogy is, jó helyen van ezen a lemezen, jó, hogy szerepel e gyűjteményen.

Bogi, a 16 éves győri gimnazista lány, aki nem csak a legjobb nyolcba, de a zsűrinek köszönhetően a legjobb négybe is bekerült az Avicii és Bob Sinclar nyomvonalán született slágerével. A We All a YouTube-on megtalálható A Dal Vlog-csatornáján tarolt: csak ott 225 ezernél is többen hallgatták meg a gitárral színesített vidám popdalt, ami A Rádiós Top 40-es játszási lista legjobb tíz felvétele közé is bekerült!

Blues-os felütés, fúvósokkal feszessé tett dzsessz: a Group'N'Swing egy női táskára alapozva fogalmaz meg sajátos kritikát a nőkről. A Dal 2014 legjobb 30 felvétele közé beválogatott Retikülnek „köszönhetően” pedig a csapat tagja, Gájer Bálint önmaga konkurenciája lehetett.

A 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András nem akárkivel társult: a Running című győztes dalához azt a Szakos Krisztiánt kérte fel, aki Compact Disco nevű formációjával 2012-ben megnyerte A Dalt, s kijuthatott a nemzetközi megmérettetésre. A döntést a nézők maximális szavazata igazolta vissza, így Kállay-Saunders harmadik nekifutását végre siker koronázta.

Take That és Gary Barlow rajongásról árulkodik Vastag Tamás dala: a tábortűz mellé való, kifejezetten andalító Állj meg világ azonban inkább álomba szenderítette a zsűrit, minthogy lázba hozta volna.
A Szécsi nővérek, Böbe és Saci közös produkciója, melybe társszerzőként a belmondós Czutor Zoli is besegített, egy olyan kort idéz, amikor jó eséllyel még a szüleik sem éltek. A kitartott vokálokra épített, hangulatában a 60-as évekbe visszarepítő Born To Fly garantáltan jókedvre deríti az embert – legalábbis abban a formában, ahogy a lemezre került. Sajnos élőben ez sem sikerült túl meggyőzőre.

Czutor-produkcióval zár az első és Czutor-produkcióval indít A Dal 2014-es dupla válogatás második korongja, s itt már hallható is a zenész. A Belmondo Miért ne higgyem? című dala alteres szövegből, trendi hip-hopból és sanzonbeütésű retróból építkezik, s bár nem ők lennének az elsők, akik meglepő produkcióval jelentkeznek az Eurovíziós Dalfesztiválra ez a nóta sokkal jobban passzol a hazai koncertklubok és szabadtéri rendezvények közegéhez – abban a közegben éri el igazi hatását. Meg persze ezen a válogatáson is jól „mutat”.

A Király család a válogatás mindkét lemezén tiszteletét teszi. Míg az első cédén Király Viktor, addig a másodikon Király Linda mutatja meg mire képes dalszövegíróként, társszerzőként, de mindenekelőtt énekesnőként. Az Everything dögös r'n'b, fúvósokkal, falrepesztő énekkel és olyan energiával, amivel idehaza ritkán találkozni. Egy újabb szín A Dal 2014 zenei palettáján.

Polyák Lilla dalfesztivál-szagú, nagyívű, emelkedett hangvételű dalát az egykori VIP két oszlopos tagja, Rakonczai Viktor és Rácz Gergő, míg a szöveget az énekesnő férje, Homonnay Zsolt jegyzi. A Karcolás, ami a Madách Színház és az Operettszínház színpadán egyaránt bizonyított előadóhoz tökéletesen passzol, egészen a középdöntőig jutott.

Vajon lehet annál nagyobb bók egy frissen alakult hazai csapat számára, ha bemutatkozó daluk alapján külföldi bandának vélik? Nos, a New Level Empire olyan elektronikus tánczenével rukkolt elő, aminek bizony párja nincs A Dal 2014 harminc legjobb felvétele között. Hogy mi lehet a titok? Nos, a csapatot DJ Newl alapította, aki dobolni tanult, s a formációban is ő a ritmusfelelős. A DJ-pult mögött az MR2Petőfi női lemezlovasa Mayer Petra tekergeti a potmétereket és kezeli a samplert, a Karmatronicból ismert billentyűs-dalszertő Krajczár Péter pedig a fekete-fehér billentyűket kezeli. A mikrofon mögött a VIVA TV egykori műsorvezetője Zola bizonyítja, nem csak dumálni, énekelni is tud – nem is akárhogy! Amit 2013-ban az elektronikus tánczene szerelmeseinek a Plastikhead és Gáspár Laci adott, azt idén a New Level Empire bombasikere, a The Last One biztosítja. Parádésan.

Az X-faktorból ismerős, nigériai születésű Lil C. két példakép, Akon és Taio Cruz zenei stílusának határmezsgyéjén táncol, a Break Up ezen a slágervonalon mozog, ugyanakkor az énekes hangja tökéletesen passzol a Burai Krisztián jegyezte klubnótához.

Saját zenéjüket hálószobapopként aposztrofálja az alig fél évvel ezelőtt alakult Bülbüls. A Bruzsa Gábor, Takács Noémi és Demeter Géza alkotta trió álomszerűen varázslatos, visszafogottan megérintő, abszolút optimista dala, a Minden mosoly nem sok esélyt kapna a kereskedelmi rádiókban és a zenetévékben sem, ám A Dal 2014-nek köszönhetően több százezren láthatták-hallhatták ezt az apró kis zenecsodát.

Bár tavaly nagyobbat szólt Radics Gigitől az Úgy fáj, mint az idei Catch Me, azért a svéd szerzőpáros friss dala rihannásan dögösen szól – a 17 éves Megasztár ráadásul élőben is majdnem az utolsó másodpercekig magabiztos profizmussal nyomta az r'n'b-t.

A nemzetközi retro mellett jól elfér a hazai múltidézés: bár a 2Beat Or Not 2Beat neve inkább hiphopot sejtet, mintsem beat-korszakot idéz, a Meg akarom mondani az Illés zenekar örökségét viszi tovább – bámulatosan. Nem csak a hangszerelés, a dallam, a szöveg, de még a hangzás is nagyon ott van, ám ha angolul nyomnák, akkor is inkább Szörényi–Bródy jutnának az ember eszébe, semmint Lennon–McCartney. Pedig nemzetközi szinten ők az ismertebbek...

Bár Polyák Lillát is A Dal 2014-be juttatta, saját formációjáért bizonyára jobban izgult Rácz Gergő. Ráadásul csapatával, a Fool Moonal a trendinek nehezen nevezhető a capella műfaját sikerült abszolút menővé varázsolni egy ügyes refrénű dallal, scratch-csel feldobott alappal, hatásos koreográfiával és persze elsöprő erejű előadással. Nem csoda, hogy a legjobb négyben végzett az It Can't Be Over.

Cserpes Laura kitartott Krajczár Péter dalszerző és Tabár István szövegíró mellett, ennek ellenére az Úgy szállj nem tudta felülmúlni a tavaly középdöntőig jutott Élj pont úgy sikerét – már az elődöntőben elvérzett. Sőt, a legkevesebb pontot kapta a négytagú zsűritől... Pedig a dal közel sem rossz, be is került a MAHASZ Rádiós Top 40-es lista legjobb 25 felvétele közé. Igaz, az élő előadás messze elmaradt a stúdióváltozattól...

Egészen különleges hangzásával abszolút szélsőséges hatást vált ki az emberekből a Brave New World – Pál Dénes énekli a Gatti di Amalfi projektnév mögé rejtőzött szerzőpáros, Dobrády Ákos és Moldvai Márk dalát, a dance alapú dolgozat sajátos zenei világa ugyanis vagy nagyon tetszik a hallgatóknak vagy nagyon nem. A dal nem csak A Dal 2014 legjobb nyolc felvétele között végzett, de a MAHASZ Rádiós Top 40-es listáján is bekerült a legjobb nyolcba...

Csak azok lepődhettek meg a Depresszió döntőbe kerülésén, akik nem tudták, hogy pár évvel ezelőtt a finn metal banda, a Lordi tarolt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Nyers, kissé hörgős ének ide, gitárzúzás oda, a zenei műfaj keretein belül dallamos a Csak a zene – a nótát a legjobb nyolcba juttatta a zsűri.

Ugyanaz a Szakos Krisztián szerepel a szerzők között a legjobb harmincba bekerült Marge dalánál, aki A Dal 2014 győztesével, Kállay-Saunders Andrással dolgozott együtt, ám ez nem jelent garanciát semmire: a Kylie Minogue zenei világába passzoló Morning Light a középdöntőig folytatta menetelést.

Amerikai szerzőpáros segítségét kérte Knoll Gabi, az Egy másik zenekar énekesnője, akinek hangját az HBO mozicsatorna nézői is jól ismerhetik: ő énekelte a Társas játék főcímdalát. Sweet Memories, azaz Édes emlékek című vadonatúj balladáját azonban felejthetőnek találta a zsűri. Pedig  Gabi baromi jól és tisztán énekelt...

Szintén egy zenekarban kezdte pályafutását az első Megasztárban feltűnt, majd a Sugarloaf élére került Dér Heni. A szvinges Ég veled verzéi ugyan béna szöveget kaptak, a refrén viszont abszolút működik. Az énekesnő előadására sem lehet panasz – akárcsak az Egy másik zenekar mikrofonbálványa esetében is – az élő fellépésekkel járó rutin meghálálta magát. Sőt, Heni A Dal 2014 középdöntőjéig, dala pedig a MAHASZ Rádiós Top 40-es listán egészen a hatodik helyig jutott.

Bár a 30 tétel nem mindegyike nyerő, az MTVA kezdeményezése, kiadványa és persze az azon hallható előadók és szerzők maximálisan elismerésre méltó. Nem volna meglepő, ha az Eurovíziós Dalfesztivál 2014 versenydalai összességében, de talán külön-külön is elmaradnának A Dal 2014 mezőnyétől! Ezért jár mégis a csillagos ötös a válogatásnak!

Tracklista:
1. CD
1. Honeybeast: A legnagyobb hős
2. Király Viktor: Running Out My Life
3. Muzikfabrik: This Is My Life
4. Oláh Ibolya: 1 percig sztár
5. Joni: Waterfall
6. Mystery Gang: Játssz még jazzgitár
7. Hien: The Way I Do
8. Gájer Bálint: Elmaradt pillanatok
9. Extensive: Help Me
10. Szabó Leslie: Hogy segíthetnék?
11. Bogi: We All
12. Group'N'Swing: Retikül
13. Kállay-Saunders: Running
14. Vastag Tamás: Állj meg világ
15. Szécsi Böbe és Szécsi Saci: Born To Fly

2. CD
1. Belmondo: Miért ne higgyem?
2. Király Linda: Everything
3. Polyák Lilla: Karcolás
4. New Level Empire: The Last One
5. Lil C: Break Up
6. Bülbüls: Minden mosoly
7. Radics Gigi: Catch Me
8. 2Beat Or Not 2Beat: Meg akarom mondani
9. Fool Moon: It Can't Be Over
10. Cserpes Laura: Úgy szállj
11. Gatti Di Amalfi feat. Pál Dénes: Brave New World
12. Depresszió: Csak a zene
13. Marge: Morning Light
14. Knoll Gabi: Sweet Memories
15. Dér Heni: Ég veled

Balajti Péter

2014. 02. 26. 18:33

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: A Dal 2014 /2CD/ (MTVA) cikk képei
Válogatás - Válogatás: A Dal 2014 /2CD/ (MTVA)