Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Beyoncé: Beyoncé /CD+DVD/ (Sony Music)

Beyonce - Beyoncé: Beyoncé /CD+DVD/ (Sony Music)

Pillants Beyoncé fejébe! Az énekesnő legújabb és legnagyobb titokban készült ötödik stúdióalbuma vizuális lemez. A dalok nem csak a fülnek, a szemnek is szólnak: mindegyikhez különleges hangulatvideó készült, tükrözve a díva minden egyes tétel kapcsán bevillant képeit, hangulatait, érzéseit...

Napjaink sikerprodukcióiban elévülhetetlen szerep jut a marketingnek, Beyoncé új albuma azonban a zenebiznisz jól bevált módszerei helyett új utat keresett – és talált! Az énekesnő nevét címként viselő anyag olyan alkotók részvételével készült, mint Pharrell Williams, Justin Timberlake, Drake, Jay Z vagy éppen Timbaland, ugyanakkor a legnagyobb titokban! Az iTunes-on debütált cuccról csak a megjelenés előtt egy nappal jött ki hír, az album pedig az internetes zeneáruház történetének leggyorsabban fogyó lemeze lett, alig három nap alatt nyolcszázezernél is többen voltak rá vevők.

A music.hu az időközben CD/DVD formában is napvilágot látott pakkot vette górcső alá. A Beyoncé című kiadvány az énekesnő nagy dobása, hiszen ez az első album, amit a szülése után készített, s melyről több tételt is beemelt aktuális turnéja repertoárjába.

A korongon egyébként nem csak férje, Jay Z., de közös gyermekük, a 2012. január 7-én New Yorkban született Blue Ivy is közreműködik. Sőt, a produkciót olyan  profik segítették, mint Pharrell Williams, Justin Timberlake vagy éppen Drake, Beyoncé pedig az ének mellett mind a 14 új dalt társszerzőként és társproducerként is jegyzi. Sőt, a videók közül többnél társrendezőként is részt vett. A valós szélesvásznú, sztereó hangú DVD ráadásul meglepően sokat hozzátesz az új anyaghoz, melynek egyik legerősebb tétele egyértelműen a Pretty Hurts című nyitódal. Nagyívű, mégis fülbemászó dallam, tökéletes előadásmód, igazi sláger, miközben a hibátlanul megkomponált klip nyelvtudás nélkül is mindent elmond a hamis szépség valódi áráról és értelmetlenségéről. A dalban és a klipben egyébként az Oscar-jelölt Harvey Keitel is feltűnik... Van tehát okuk örülni az énekesnő rádióbarát dalait előnyben részesítőknek, ráadásul van még ennél és feljebb: az album legjobb dala kétségtelenül a keleties felütésű, ám a táncoslábúakra is gondoló Drunk In Love. A kislemezen is megjelent szerzeményhez készült fekete-fehér klip pedig iskolapéldája, miként lehet mindössze két szereplővel (Mr. és Mrs. Carter) egy tengerparton hatásos videót forgatni.

Míg a szerelemtől megrészegülve különleges magasságokat járhat be az ember egy kapcsolatban, addig a féltékenység pont az ellenkező irányba taszít: a Jealousy-ben pedig ott a reménykedés és a zöld szemű szörnyeteg miatt ordítani-érzés, amit a képekbe burkoló vizuális kisfilm még hatásosabbá tesz.

Görkori-diszkóba gördít a Blow-hoz készült kisfilm, az electrót funkkal és r'n'b-vel vegyítő nótát két nagyágyú is jegyzi: a Happy című slágerének köszönhetően ügyeletes kedvenc Pharrell Williams és Justin Timberlake, bár kettejük közül utóbbi hatása érződik jobban a dalban. Olyannyira, hogy akár J.T. kétrészes 20/20 Experience című lemezén is elfért volna.

Apropó kétrészes! A rafinált refrénű Haunted kapcsán joggal érezhetjük, hogy két nótát gyúrtak össze, de hasonló a helyzet a Partition esetében is – a DVD-n ugyanis előbbi Ghostként és Hauntedként, utóbbi Yonce-ként, illetve Partitionként, bár egymás után, mégis külön-külön szerepel... S, ha őszinték vagyunk, a Mine esetében is ez a helyzet, bár ott nem kapták ketté a zenét, pedig az unalmas körítés nélkül sokkal hatásosabb lehetne a dal – kár, hogy a helyzeten a művészi megoldásokkal operáló klip sem képes javítani. Bezzeg az XO esetében! A kifejezetten tarka, Coney Island-i vidámparkban felvett bulis képanyag sokat dob a viszonylag egyszerű, kórussal megtámogatott szerzeményen.

A soul-os r'n'b-s Rocket olyan dal, amiből tucatnyi készült már, ahogy a No Angel-típusú szerzeményből is kaptunk már korábban – többek közt Beyoncétól. S hiába akar hangsúlyos és fajsúlyos lenni a feminizmust élető ***Flawless, no meg a hatalomról prédikáló Superpower, egyik sem átütő, emlékezetes. Sőt, a hozzájuk készült klipből is bőven elég egyszer.

Mindezek után megkönnyebbülést hoz a két zárótétel, amik a vizuális album láttán sajátosan rezonálnak egymásra: a patetikus Heaven búcsú egy szeretett embertől, míg a fokozatosan erősödő lüktetésű Blue az életet és az anya-gyermek kapcsolatot élteti – a Brazíliában felvett klipben és persze magában a dalban is helyet kap Beyoncé és Jay Z. kislánya, Blue Ivy.

A védjegyszerű zenei megoldások között unalmas és önismétlő tételeket is találni, ugyanakkor hatásos és kiváló dalok is születtek. Az előremutató vizuális album ötlete és megvalósítása (rajta a Grown Woman című ráadásfelvétellel, ami az archív jelenetekkel kifejezetten hatásos) feljebb tornássza az osztályzatot, így négyes alát kap a Beyoncé.

Tracklista:
CD
1. Pretty Hurts (közreműködik: Harvey Keitel)
2. Haunted
3. Drunk In Love (közreműködik: Jay Z.)
4. Blow
5. No Angel
6. Partition
7. Jealous
8. Rocket
9. Mine (közreműködik: Drake)
10. XO
11. ***Flawless
12. Superpower
13. Heaven
14. Blue (közreműködik: Blue Ivy Carter)

DVD
1. Pretty Hurts (közreműködik: Harvey Keitel)
2. Ghost
3. Haunted
4. Drunk In Love (közreműködik: Jay Z.)
5. Blow (közreműködik: Solange Knowles, Ingrid Burley)
6. No Angel (közreműködik: Kirko Bangz, Bun B., Chad Jr., Willie D., Lil Keke, Scarface, Slim Thug, Trae Tha Truth, Paul Wall, Z-Ro)
7. Yoncé (közreműködik: Jourdan Dunn, Chanel Iman, Joan Smalls)
8. Partition (közreműködik: Jay Z és a The Crazy Horse táncosai)
9. Jealous
10. Rocket
11. Mine (közreműködik: Drake)
12. XO (közreműködik: Joudran Dunn, Jessica White)
13. ***Flawless
14. Superpower (közreműködik: Kelly Rowland, Michelle Williams, Pharrell Williams, Luke James)
15. Heaven (közreműködik: Ashley Everett)
16. Blue (közreműködik: Blue Ivy Carter)
17. Grown Woman (közreműködik: Tina Knowles, Solange Knowles, Kelly Rowland, Ebony Rittenhouse)

Balajti Péter

2014. 03. 31. 20:03

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Beyoncé: Beyoncé /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Beyonce - Beyoncé: Beyoncé /CD+DVD/ (Sony Music)