Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bruce Springsteen: High Hopes – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

Bruce Springsteen - Bruce Springsteen: High Hopes – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

A Főnökre illik odafigyelni! Még akkor is, ha az új anyag nem is annyira új: feldolgozások, kiadatlan, befejezetlen és újragondolt dalok friss verziói sorakoznak a lemezen, ízelítőt adva Springsteen sokszínű világából. A luxus változat ráadásként a zenész legsikeresebb albumának 2013-as koncertfilmjét rejti.

Bruce Springsteen magasabb szintre emelte együttműködését a Rage Against The Machine gitárosával, Tom Morellóval, akinek nagy szerepe volt abban, hogy ez a kiadatlan, befejezetlen, illetve újragondolt dalokkal megpakolt album megszülethessen: a tizenkét felvétel közül hétben játszik is. Szép út ez a hat évvel ezelőtti alkalmi fellépés óta... Morello kétségtelenül hozzájárult a nyers és erőteljes hangzáshoz, ami persze ezzel együtt is hamisítatlan Bruce Springsteen sound!

A címadó nyitódal, a High Hopes refrénig feszülő energiája a refrénnél belépő fúvósokkal robban – micsoda összjátékra képesek a rezesek és a húrhajlítók! Az új változathoz képest a '96-ban EP-n megjelent verzió csak unplugged-mókának tűnik, még ha az pezsgőbb is volt a szerző, Ledfoot blues-os eredetijéhez képest. Szintén feldolgozás a nagylemezt kísérő második kislemezdal: az ausztrál Saints jegyezte Just Like Fire Would tábortűznótája kap valódi lángra a Főnök énekétől, az E Street Band és persze Tom Morello játékától lesz belőle igazi counry-rock, bár az ünnepélyes fanfárokká alakuló fúvósok azért túlzásnak tűnnek.
Springsteen egyébként önmagát is felülmúlta: a négy rendőr által meggyilkolt bevándorlóra emlékező American Skin (41 Shots) új változatában tisztán énekel, míg a 2001-es, csak rádióknak küldött promóciós kislemez-változatban még rekedtes volt a hangja.

Természetesen a The Ghost of Tom Joad közös stúdióváltozata sem maradt ki a sorból. A dal eredeti, herflis-balladája még 1995-ben jelent meg az azonos című Springsteen sorlemezen, három évvel később pedig a Rage Against The Machine súlyos, gitárriffes feldolgozása is napvilágot látott. A mostani, mindkét korábbi, CD-n kiadottnál hosszabb, hét és félperces megoldás zseniálisan ötvözi a két irányt.

Rádiós játszásért kiált az alig négyperces, első hallásra fülbemászó, gazdag női háttérénekkel megtámogatott refrénű Heaven's Wall, ugyanakkor a további két, Tom Morellóval rögzített dal kakukktojás. A Harry's Place-nél mintha átengedte volna a Főnök az irányítást, túl kemény az egész,  s így egyáltalán nem illik az egyébként is megkérdőjelezhető módon sorakozó, mégis egységes alomból való dalok sorába, sokkal inkább passzol egy Dire Straits-korongra... Ezzel szemben a Hunter of Invisible Game című folk-balladából teljességgel hiányzik a gitáros karakteres játéka – félreértés ne essék, jól szól a dal, csak mintha ott se lenne a Rage Against The Machine kulcsfigurája!

Ami a további öt, Morello nélküli dalt illeti: a Down In The Hole Springtseen gyermekeinek kórusával operál, a Frankie Fell In Love-ban a hegedű kap főszerepet, az azt követő This is Your Sword során pedig a country-vonal folkba megy át. Az emelkedetten elmerengő The Wall az a fajta szerzemény, amit zárótételnek szoktak választani, mert tökéletesen illik utána a hosszú csend, ám – ki tudja miért – a Főnök elgondolkodtatás helyett inkább egy Suicide-feldolgozással, a Dream Baby Dreammel ringatja álomba a hallgatóit. S hiába megkapó a dal, a Tha Wall után csak rontani tud a végeredményen.

Igaz, a kritikának még közel sincs vége, hiszen a luxus kiadás az album mellett egy DVD-t is tartalmaz, rajta egy egyórás koncertfelvétellel! 2013 nyarán Bruce Springsteen és zenekara volt az egyik fő szenzáció a londoni Hard Rock Calling fesztiválon. A Főnök pedig úgy döntött, a 29 tételes koncertmenübe tökéletesen beilleszti legsikeresebb albumát, a Born In The U.S.A-t. Ezt az egyórás koncertrészletet kínálja a ráadáskorong valós szélesvásznú képpel, amit HD-kamerákkal rögzítettek, PCM sztereó, illetve Dolby Digital 5.1-es hangsávval. Bár az operatőrök és a rendező nem voltak a helyzet magaslatán, hiszen joggal tűnhet úgy, mintha az est során sajátították volna el koncertfilm-készítés fortélyait, azért menet közben megfigyelhető a fejlődés. A hangra azonban nem lehet panasz, bár kivételesen a kétcsatornás hangsávot érdemes választani: sokkal szebben, dinamikusabban szól. Merthogy a Főnök és kísérői vérprofin, szívvel-lélekkel nyomják a zenét, élvezettel játsszák a három évtizedes dalokat, melyek között talán egyszer-kétszer tartanak csak pár másodperces szünetet. Springsteen lazán lesétál az első sorban álló rajongókhoz, akik szétcincálós hisztéria helyett örömteli szeretettel fogadják. S jó látni a honfitársaink által az első sorban kifeszített magyar zászlót! A Born In The U.S.A. egyből működik, a Working On The Highway rock'n'rolljára Springtseen egyedül ropja, a Dancing In The Dark kapcsán pedig édesanyját kéri fel egy táncra, majd gitárt nyújt a lánytestvérének, hogy együtt fejezzék be a slágert. A Glory Days alatt popsi riszát nyom gitárosával, Steven Van Zandttal, a Bobby Jean végén megtapsoltatja a szaxofonosát, az albumot záró My Hometown során pedig kórust varázsol a nagyérdeműből. Ütős zenei anyag, az ember hallgatná még, de jön a stáblista, ami alatt stílusosan a Born In The U.S.A. kislemez B-oldalas dala, a Shut Out The Light stúdióváltozata hallható.

Bár a Harry's Place-nek semmi keresnivalója az albumon, s a dalsorrenden is lehetett volna igazítani, a Főnök 18. stúdiólemeze, pláne annak a Born In The U.S.A. Live – London 2013 DVD-vel megfejelt luxus kiadása abszolút megérdemli az ötöst!

Tracklista:
CD
1. High Hopes (közreműködik: Tom Morello)
2. Harry's Place (közreműködik: Tom Morello)
3. American Skin (41 Shots) /közreműködik: Tom Morello/
4. Just Like Fire Would (közreműködik: Tom Morello)
5. Down In The Hole
6. Heaven's Wall (közreműködik: Tom Morello)
7. Frankie Fell In Love
8. This is Your Sword
9. Hunter of Invisible Game (közreműködik: Tom Morello)
10. The Ghost of Tom Joad (közreműködik: Tom Morello)
11. The Wall
12. Dream Baby Dream

DVD
Bruce Springsteen & The E Street Band: Born In The U.S.A. Live – London 2013
1. Born In The U.S.A.
2. Cover Me
3. Darlington County
4. Working On The Highway
5. Downbound Train
6. I'm On Fire
7. No Surrender
8. Bobby Jean
9. I'm Goin' Down
10. Glory Days
11. Dancing In The Dark
12. My Hometown

Balajti Péter

2014. 04. 03. 22:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bruce Springsteen: High Hopes – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Bruce Springsteen - Bruce Springsteen: High Hopes – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)