Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat /2DVD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat /2DVD/ (FalconMedia)

Merész, ugyanakkor fontos lépésre szánta el magát Kovács Ákos: két évtizedes késéssel vitte közönség elé Karcolatok című albuma teljes anyagát, más szerzemények kíséretében. A telt házas koncertek őt igazolták, de vajon DVD-n is működhet az a minimalista színpadképű produkció, ami a fellépőhelyek különleges közegében annyira hatásos volt?

Juhász Viktor rendezőnek két napja volt, hogy kihozza a maximumot a koncertfilmből. A pécsi Kodály Központ 2013. december 6-án és 7-én  színültig telt nézőkkel, ugyanakkor a minimál jegyében fogant színpadkép – különösen a 2084 Sportaréna gigantikus színpadához és vizuális orgiájához képest – szép kihívást jelentett. Ráadásul a koncert, első, visszafogottabb, művészi tételekkel megtöltött részében mindössze hárman állnak (na jó, Bánfalvi Sanyi dobos ül) a reflektorfényben. Ilyenkor csak a kreativitás, az apró részletekre való odafigyelés segíthet. Juhász Viktor rendező tehát a teljes koncert alatt a megismételhetetlen pillanatok megragadásától kezdve a mélység-élességgel, a fényekkel és az egyensúllyal való játékon át a képekkel-hangokkal való zsonglőrködésig minden lehetőséget kihasznált. Sőt, még a helyszín enteriőrjét is beépítette a feszesre vágva is bő százperces koncertfilmbe.

Ám hiába a lényegre törő megközelítés, az elhangzó felvezetőszövegek filmbeli mellőzése, a ritkán hallható, megzenésített versek világába illő nyitány a valóságosnál így is jóval hosszabbnak érezhető. Pedig mindössze 26 perc alatt elhangzik az első tíz tétel, melyek lemezről ismert, visszafogott zenei világa itt-ott direkt megpiszkálva szól. Az Örök április gitárszólója például ezúttal szintetizátoron, a Tabula Rasa egy szál gitáron, a Szeress így pedig szintipopos megoldásban kel életre. Utóbbi fel is rázza a nagyérdeműt, viszont a jórészt összeillő, csokorba szedett költői alkotásokért, melyek többségét szinte szavalva énekli Ákos – stílusosan színházi taps a jutalom.

Ám aztán minden megváltozik: vastaps és Ákos teátrális meglepődése közepette gitárral érkezik Samu és Kékkői Zalán, Lepés Gábor helyét Szakos Krisztián veszi át, az immár ötössé bővült felállással pedig beindul az eredetinél energikusabban szóló Tanulékony szörnyeteg, majd a Karcolatok című album többi dala, pontosan abban a sorrendben, ahogy egykor a CD-n hallható volt. (Merthogy az itt is felcsendülő Menekülj csak a digitális hanghordozón szerepelt ráadásként, a kazettán nem.)
A country-blues-os Hold On az angol mellé magyar műfordítást is kapott, az Átkozz el húsz év után is működik, sőt, Ákos érettebb hangjának, szuggesztív előadásmódjának, s a dinamikusabb zenei kíséretnek köszönhetően minden korábbinál jobban képes szíven találni a hallgatót.
Szinti-rockba oltva, némi Personal Jesus-utánérzéssel szól a Girl In The Café, ami koncertklip formájában is megállja a helyét, az eredetinél jóval lazábban szóló A lámpagyújtogató dalának refrénjében pedig „Az egész országban, valami másképp van, mint ahogyan normálisan lehet”-résznél ott a valódi kikacsintás! Az első felvonás végére tartogatott Menekülj ezúttal kőkemény gitárriff és női vokál nélkül, más tempóval, viszont megkerülhetetlen szintiszőnyeggel zárja a koncertest első felvonását.

A második rész a Karcolatok kulcsnótájával, a Hellóval köszönt, komoly vastapsot érdemel a Tudnom kell diszkós-táncdalfesztiválos verziója, de a Keresd meg a lányt latin-rockos előadása is joggal vált ki lelkesedést a nagyérdeműből. A sötét tónusú Minden élettel, valamint a még rémisztőbb, fénnyel és egyensúllyal vizuálisan is operáló Én leszekkel zárul a Karcolatok, ám a Karcolatok 20-nak még közel sincs, de nem is lehetne így vége!

A bő félórás finálé sokévnyi slágertermésből szemezget: húz és zúz az Örvény, a Végre előtt végre egy fricskás felkonferálásnak is jut hely, a Majom a ketrecben megszelídült, az Érintő meg még mindig varázslatos. Pirosba és sárgába borult színpadról szól a Táncolj a tűzön át, jóslat nélkül is működik az Ölelj meg újra, A fénybe nézz visszafogottsága alatt pedig pont annyi erő gyűjthető, amennyi a hagyományos Adjon Isten... záródal előtti Ilyenek voltunk energikus össznépi előadásához láthatóan és hallhatóan elég. (Slusszpoén Ákos „Nem normális” megjegyzése a dobosára, miután gitárnyakkal éppen ő ütötte Sanyi elektronikus cintányérját...)

A DVD-re került koncertfilm tökéletesen megfelel az Ákos által oly' magasra tett elvárásnak, aminek sajnos nem csak idehaza, de nemzetközi szinten sem nagyon képesek a zenészek. HD-kamerákkal rögzített, valós szélesvásznú kép, sztereó, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es hangcsatornák, választható dalfelirat – így szólnak a paraméterek. Arról nem is beszélve, hogy a a koncertfilm lehető legjobb minősége érdekében az extrák külön korongra kerültek, így a hordozó maximális kapacitását sikerült kihasználni. (A bitráta kifejezetten magas: átlagosan 8 mbit feletti.)

A combos ráadástartalom pedig joggal kiált külön korongért! Minden idők talán legjobb és legátfogóbb Ákosról szóló dokumentumfilmje került a kiadvány extra lemezére, melyet Lévai Balázs jegyez. Az ötvenperces anyag, miközben werkszerűen felvillantja a jubileumi koncertsorozat készülődéseit (VI. kerületi zenekari próba, kultúrkúriás ruhapróba, színfalak mögötti és színpadra lépés előtti pillanatok stb.), addig nagyon komoly időutazást is tesz archív felvételekkel és az egykori közreműködők friss megszólalásaival, anekdotáival. Mesél többek közt Malek Andrea, Keresztes Ildikó és Tunyogi Bernadett vokalisták, Dorozsmai Péter producer és dobos, Hauber Zsolt billentyűs, László Attila meg Madi gitárosok és Rohonyi Gábor rendező is. Kiderül, miként született meg egy stúdióprüntyögésből a szólókarriert megalapozó Hello című sláger, nem titok többé hogyan sikerült a dalhoz készült klip pofonjelenetébe valódi erőt és energiát vinni, s Hauber Zsolt elárulja, volt egy dal, ami Bonanza Banzai lemezre készült, de végül Ákosnál landolt. Leleplezik, kit takar a Karcolatok albumon hallható metalgitáros, Mazol, s persze az sem marad titok, miért volt szükség álnévre... Ákos őszintén beszél több dala születéséről, tartalmáról, s arról, miért is olyan fontos számára ez a lemez, s a hozzá kapcsolódó jubileum. 1993 kapcsán pedig természetesen szóba kerül a U2 előtti Ákos-fellépés –  kihívásokkal, Bonóval meg a váratlanul betoppanó Naomi Campbell-lel...

Bár időhiány miatt annak idején a Karcolatok nem kapott lemezbemutató koncertet, Ákos második sorlemeze viszont igen. Két évtizeddel a Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat című kiadvány megjelenése előtt a Budapest Sportcsarnokban csendültek fel a Test album dalai, korábbi Ákos- és Bonanza Banzai-szerzemények kíséretében. Az est során készült egyórás koncertfilm szintén komoly kincs az extra lemezen. A 14 tétel felét teszik ki az akkor friss nóták, köztük a címadó darab, no meg a Ki helyett szeretsz, a Láss bennem mást, s a lemez legnagyobb slágere, a Dúdolni halkan. A Karcolatokat a Hello, a Tanulékony Szörnyeteg, a Girl In The Café és a Keresd meg a lányt, a BB-repeortárt pedig az újrahangszerelt Monumentum és Kicsi szív képviselik. 4:3-as kép, sztereó hang, mai szemmel nézve sokkoló színpadi viseletek, s persze olyan egykori zenésztársak, akik közt megtalálható a Karcolatok 20-ban is aktívan részt vállaló Lepés Gábor billentyűs.
Az extra tartalomnak azonban még nincs vége: öt klip zárja a lemezt. A Hello és angol változata, a Forgivable szélesvásznú, a Hold On 4:3-as képpel bíró, több helyszínen rögzített videója 1993-ból való, ellenben a Girl In The Café és az Őszi tájkép viszont 2013-as koncertklipek. Utóbbi ráadásul a turné egyetlen estjén hangzott csak el...

Nem kell fanatikus rajongónak lenni ahhoz, hogy az ember értékelje Ákos Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat című dupla DVD-jének négyórányi, hihetetlenül magas igényeket kielégítő, kiválóan összerakott anyagát.

1. CD
1. Intro
2. Az én filmem kész
3. Egyetlen hívó szó elég
4. Még közelebb
5. Örök április
6. Játsszuk el
7. A lepkegyűjtő
8. Tabula rasa
9. Szeress így
10. Tengermoraj
11. Tanulékony szörnyeteg
12. Hold On
13. Átkozz el
14. Girl In The Café
15. A lámpagyújtogató dala
16. Menekülj
17. Hello
18. Tudnom kell
19. Keresd meg a lányt
20. Minden élet
21. Én leszek
22. Örvény
23. Végre
24. Majom a ketrecben
25. Érintő
26. Táncolj a tűzön át
27. Ölelj meg újra
28. A fénybe nézz
29. Ilyenek voltunk
30. Adjon Isten...

2. DVD Extrák
Örök átutazó – Lévai Balázs dokumentumfilmje
Ákos: Test – Lemezbemutató koncert (1994. április 30., Budapest Sportcsarnok)
1. Nyitány
2. Test
3. Áradás
4. Ki helyett szeretsz?
5. Keresd meg a lányt
6. Girl In The Café
7. Monumentum
8. Tanulékony szörnyeteg
9. Csak te vagy
10. Idelenn idegen
11. Kicsi szív
12. Hello
13. Dúdolni halkan
14. Láss bennem mást

Videóklipek:
Hello
Forgivable
Hold On
Girl In The Café
Őszi tájkép

Balajti Péter

2014. 05. 06. 0:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Samu 2014. 05. 12. 15:48
Én hallottam/láttam élőben is, és most rendeltem meg a Media Marktból a dvd-t, és nyugodt szívvel állíthatom, hogy az is éppen olyan hatásos. Örülök, hogy haza tudtok hozni ezt az élményt. A készítőknek gratulálok hozzá!
VENDÉG 2014. 05. 12. 16:15
gratulálok

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat /2DVD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Karcolatok 20 – Jubileumi koncertsorozat /2DVD/ (FalconMedia)