Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Shakira: Shakira – Luxus kiadás (Sony Music)

Shakira - Shakira: Shakira – Luxus kiadás (Sony Music)

Rihanna, Blake Shelton és a Magic! formáció mellett Shakira kisfia, Milan is hallható a kolumbiai énekesnő új albumán. A korong három dallal, köztük a FIFA 2014-es futball világbajnokság válogatáslemezére készült La La La (Brazil 2014) című tüzes slágerrel megfejelt luxus változatát vizsgáltuk.

Egy nagyon sokszínű, s egyben hihetetlenül jó lemezzel tért vissza szülési szabadságáról Shakira, akinél nem fantáziátlanságra, épp ellenkezőleg: erőteljes kifejezésre utal albuma címnélkülisége.
A kolumbiai énekesnő karrierje legsikeresebb dalainak zenei hatása szinte kivétel nélkül, ám az önismétlés gyanúja nélkül tetten érhető, mi több, tovább gazdagodott! A populáris műfajok kedvelői  kétségtelenül találnak személyes kedvencet a lemezen, ám a rádióbarát dalokra leginkább nyitottak járnak a legjobban.
 
Marketingfogásként is tökéletes választás volt Rihannát duett-partnernek megnyerni az új albumot minden szempontból felvezető (ez volt az első kislemez, s ezzel indít a korong) Can't Remember To Forget You-hoz. A vidám hangulatú, skás, rockos és karibi hatást vegyítő dal ugyanis jól passzol a két előadóhoz, ráadásul számos országban, így a hazai sikerlistán is a Top 10-ben végzett. A dalt egyébként Shakira spanyolul is felénekelte, a Nunca me acuerdo de olvidarte című szólóváltozat pedig szerencsére nem csak a kislemezre, de az albumra is felkerült. (Ahhoz képest, hogy angol nyelvű sorlemezről van szó, nem ez az egyetlen kakukktojás, a normál változatot záró Loca por ti, azaz Megőrülök érted című szerzeményt ugyanis az énekesnő a párjának, a katalán Gerard Piqué-nek címezte.)

A luxus változaton hasonló módon duplán szerepel a Dare (La La La) című kőkemény klubnóta is. A Max Martin és Dr. Luke producerek boszorkánykonyhájában kikevert tomboldából ugyanis Carlinhos Brown aktív közreműködésével és új szöveggel, valamint La La La (Brazil 2014) címmel fociinduló született, s a FIFA 2014-es válogatáslemezére szánt nóta a Shakira bővített változatára is sikeres felvételt nyert.

Arra viszont nem nagyon találni magyarázatot, hogy az Alanis Morrisette-re emlékeztető, Shakirától merőben szokatlan stílusú Empire című kísérlet-tétel miért is került kislemezre. Az énekesnő repertoárjából kilóg ugyan, ettől függetlenül se nem rádiós, se nem kulcsnóta. Ha rockos-torzítós telitalálatot szerettek volna versenybe küldeni, a slágergyanús Spotlight szerencsésebb választás, annak a refrénje a kolumbiai énekesnőtől eddig talán még sosem hallott énektechnikát igényel.
Apropó énektechnika! A könnyed gitár-pop The One Thingben az éneken túl a toastot is lazán magára vállalja a díva latina, aki új albumán a többszörös Grammy-jelölt Blake Sheltonnal a country-ba is belekóstol! A zenei meglepetések sora azonban itt még nem ér véget: folkba hajlik a Broken Record, a luxus kiadás ráadásai között található Chasing Shadows pedig az Erasure-féle szintipopot hozza!

S akkor még nem esett szó a nyárra hangoló, minimalista, középtempós You Don't Care About Me-ről, ami annak ellenére, hogy erősen emlékeztet Gotye Kimbrával rögzített Somebody That I Used To Know-jára, remekül illik az énekesnő hangjához! Az igazi meglepetés azonban a kislemezért és rádiós játszásért kiáltó, Magic! formáció jegyezte, rockba gyorsuló reggae-remek, a Cut Me Deep, melyet az énekesnő a négyes közreműködésével rögzített. Ha lesz turné a lemezhez, ez a dal egész biztos büntetni fog a koncerteken! Ahogy a zongorával kísért, lírai That Way ölelkezős, mobilos-öngyújtós fénypont-hullámokat kelthet...

2014-ben nem a latin énekesnő az egyetlen, aki szülési szabadságáról tér vissza: ám ahogy Beyoncé, úgy Shaki sem hagyta ki a ziccert, és idei anyagába ő is ügyesen becsempészte gyermeke hangját: a kis Milan gügyögése a 23 című tétel végén hallható.

Shakira sorrendben tizedik stúdióalbumán számos, tőle szokatlan zenei stílust vonultat fel – sikeresen. Bár akad pár középszerű szerzemény, ellensúlyoznak az erős slágerek. Elismerésre méltó az irányválasztás, a luxus kiadás ráadásdalai valódi pluszt képviselnek, a borítófüzet pedig mind a 15 tétel dalszövegét tartalmazza, úgyhogy, pici jóindulattal ugyan, de jár az ötös alá osztályzat!

Tracklista
1. Can't Remember To Forget You (duett Rihannával)
2. Empire
3. You Don't Care About Me
4. Dare (La La La)
5. Cut Me Deep (közreműködik: Magic!)
6. 23
7. The One Thing
8. Medicine (közreműködik: Blake Shelton)
9. Spotlight
10. Broken Record
11. Nunca me acuerdo de olvidarte
12. Loca por ti
A luxus kiadás ráadásdalai:
13. La La La (Brazil 2014) /közreműködik: Carlinhos Brown/
14. Chasing Shadows
15. That Way

Balajti Péter

2014. 05. 23. 6:31

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 04. 10. 6:56
Szeretem!
VENDÉG 2015. 05. 01. 9:18
Szép!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Shakira: Shakira – Luxus kiadás (Sony Music) cikk képei
Shakira - Shakira: Shakira – Luxus kiadás (Sony Music)